LUKA I AMERI BEZ MUKA: Dončić blizu tripl-dabla za istoriju, Kerovi "koledž bojsi" samleli blede Grke

Novosti online

28. 08. 2023. u 22:50

ČETVRTI dan Mundobasketa počeo je skoro izvesnom eliminacijom Kine nakon ubedljivog poraza od kvalitetnijeg, bržeg i preciznijeg Južnog Sudana, završio se rutinskim pobedama favorita u grupama preliminarne runde u Manili, Okinavi i Džakarti.

ЛУКА И АМЕРИ БЕЗ МУКА: Дончић близу трипл-дабла за историју, Керови колеџ бојси самлели бледе Грке

Foto: FIBA

Slovenija je overila plasman u drugu fazu sa prvog mesta trijumfom nad Gruzijom u 2. kolu F grupe (88:67), verovatno najslabije na šampionatu. Očekivano, Luka Dončić isporučio je učinak na nivou svog NBA proseka - 34 poena (6/11 za dva, 3/9 za tri), deset skokova i šest asistencija. Izveo je 17 slobodnih bacanja i pogodio 13, bar polovinu izvukao je na preteran respekt sudija prema zaštitnom licu turnira u Aziji.

Nedostajale su mu četiri asistencije da se upiše u istoriju kao prvi igrač sa tripl-dabl utakmicom na svetskim prvenstvima, iako je kreirao saigračima sasvim dovoljno otvorenih šuteva da mu u tome pomognu. Dvocifreni su bili i Klemen Prepelič (15) i Zoran Dragić (12), centar Zvezde Majk Tobi ubacio je osam i uhvatio šest lopti. Za brigu „zmajčeka“ je povreda leđa Jake Blažiča, na koga je sleteo Toko Šengelija i takođe se povredio pri padu. Gruzijci nisu iskoristili centarsku nadmoć na papiru, Šermadini i Bitadze su postigli ukupno 11 poena, Šengelija je do izlaska sa terena imao devet na svom saldu.

Amerikanci nisu imali poteškoća protiv najtežeg protivnika u grupi. Mlinu trenera Stiva Kera bilo je potrebno malo vremena da usitne Grke i potom se ručka okretala bez ikakvog napora (109:81). Napadački balans tima SAD je impresivan, podseća na najbolje koledž ekipe. Najefikasniji je bio Ostin Rivs sa 15 poena, po 13 su postigli Džejlen Branson i Entoni Edvards, Bobi Portis deset, na korak od dvocifrenog učinka bili su Mikal Bridžis, Tajris Halibarton, Džeren Džekson… U potpunosti su nadskočili Grčku (40:25), u kojoj su jedine dve svetle tačke bili Jorgos Papajanis (17) i mladi Nikos Rogavopulos (14).

Španci su morali da proliju mnogo više znoja da slome Brazilce, koji su na startu poslednje četvrtine zaostajali samo pet poena. Međutim, svetski šampion je na kraju stigao do nerealno ubedljive pobede (96:78), ponajviše zahvaljujući 19-godišnjem plejmejkeru Huanu Njunjezu (13 poena, 7 sk, 5 as) i borbenom Usmanu Garubi (8 p, 4 as). U timu Brazila, kojem je za plasman u narednu fazu potrebno da savlada Obalu Slonovače, najbolji su bili novi plejmejker Zvezde Jago Mateus (14 p, 6sk, 4 as) i krilni centar Venecije Bruno Kaboklo (15 p, 11 sk).

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 16:44

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024