PUT SRBIJE KA ČETVRTFINALU SVETSKOG PRVENSTVA: Dominikana nije samo Tauns, Italija podesila šuterske haubice

V. P.

29. 08. 2023. u 22:25

JEDNA velika NBA zvezda i jedan veliki dužnik čekaju Srbiju u drugoj rundi Mundobasketa. Pretposlednjeg dana prve faze, Dominikanska Republika zgrabila je prvo mesto A grupe trijumfom nad Angolom (75:67), dok je Italija pobedom protiv domaćina Filipina prošla sa druge pozicije (90:83).

ПУТ СРБИЈЕ КА ЧЕТВРТФИНАЛУ СВЕТСКОГ ПРВЕНСТВА: Доминикана није само Таунс, Италија подесила шутерске хаубице

FOTO: FIBA.Basketball

U slučaju da naš nacionalni tim savlada Južni Sudan, novu grupu I formiraće sa Portorikom i ove dve selekcije iz A grupe. Preneće maksimalan učinak, kao i Dominikanci, što daje startni korak prednosti u borbi za vrh grupe i, skoro izvesno, izbegavanje duela sa Amerikom u četvrtfinalu.

Pod pretpostavkom da neće biti komplikacija u susretu sa afričkim debitantom na svetskim prvenstvima, košarkaši Srbije igraće prvu utakmicu u drugoj rundi protiv Italije u petak (termin još nije određen), drugu sa Dominikanom u nedelju, potencijalno odlučujućom za čelnu poziciju I grupe.

Karipska zemlja je neočekivanim trijumfom nad „azurima“ došla u situaciju da se bori za prolaz kao prvoplasirana i, uprkos prilično neubedljivom izdanju, uspela da izađe na kraj sa skromnim Angolcima. Centar Minesote Karl Entoni Tauns, inače prvi pik na NBA draftu 2015. godine i trostruki ol-star igrač, neoprezno je brzo ušao u problem sa faulovima i odigrao samo 15 minuta. To je značajno umanjilo njegov doprinos timu, u prva dva meča prosečno je postizao 25 poena, u ovom je sakupio svega osam i dve uhvaćene lopte. Epitet igrača utakmice drugi put je zaslužio njegov saigrač Andres Feliz sa 17, omaleni snažni bek španskog Huventuda u prvoj rundi je ostvario prosek od 17,7 poena, 5,7 skokova i pet asistencija.

- Mislim da je sada ludo u Dominikani - rekao je Tauns. - Svi su nas otpisivali, niko nije mislio da možemo da budemo sjajni. Sa jednim od najboljih trenera na svetu verovali smo da možemo da uradimo nešto fantastično.

LITVANCI SU OZBILjNI

SELEKCIJA Litvanije ubedljivo je pobedila Crnu Goru u direktnom duelu za prvo mesto D grupe (91:71), uz sjajnu partiju 22-godišnjeg plejmejkera Barselone Rokasa Jokubaitisa (19 poena, 6 as, 5 sk). Dvocifreni su bili i Kuzminskas (15), Valančijunas (11) i Brazdeikis (10). NBA as Crne Gore Nikola Vučević ubacio je 19 poena, ali je iz igre pogodio samo četiri od 13 šuteva.

Ove dve reprezentacije su potencijalni rivali Srbije u četvrtfinalu, po onome što smo do sada videli utisak je da su Litvanci, uz SAD, najbliži plasmanu među osam najboljih.

Italijani ni protiv Filipina nisu pokazali atribute ozbiljne reprezentacije, što ih ne čini manje opasnim u nastavku šampionata, posebno po Srbiju kojoj su oduzeli učešće na OI u Tokiju i eliminisali je u osmini finala Evrobasketa prošle godine. Selektor Đanmarko Poceko koristio je samo osmoricu igrača, najviše našeg dželata na EP Marka Spisua (13 poena), svog jedinog NBA aduta Simonea Fontekija (18) i veterana Nikola Melija (10). Za oprez je podatak da su „azuri“ u ovom meču drastično popravili realizaciju šuteva za tri poena u odnosu na prethodna dva, pogodili su 17 trojki iz 41 pokušaja, odnosno 41,5 odsto.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima

Denver i Nikola Jokić su bili poniženi u prve dve utakmice sa Minesotom. I to poniženi pred sopstvenim navijačima, u mečevima na "milju nadmorske visine", u hali koja predstavlja najteže NBA gostovanje, ali u kojoj su Timbervulfsi razneli Nagetse. Sa 0:2 kao preteškim teretom na leđima trebalo je putovati na dva meča u gostima, gde je mogla da se završi Denverova sezona, ali... sve se promenilo. Sada, posle nestvarnih Jokićevih bravura, Denver vodi sa 3:2. I, izgleda da je za to kriva - večera. Na koju su pozvani svi igrači Nagetsa, osim jednog - Jokiću možda i najdražeg. Onog koji je letos doputovao u Srbiju da bi se družio sa našom i svetskom košarkaškom zvezdom.

15. 05. 2024. u 17:43

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost