NEMAČKA U POLUFINALU MUNDOBASKETA: "Panceri" u neverovatnoj završnici pobedili Letoniju, boriće se za medalju

Novosti online

06. 09. 2023. u 10:16 >> 12:40

KOŠARKAŠI Nemačke plasirali su se u polufinale Svetskog prvenstva u košarci pošto su posle velike borbe pobedili Letoniju sa 81:79 i ostalo je još jedno ime da se nađe u ovoj fazi.

НЕМАЧКА У ПОЛУФИНАЛУ МУНДОБАСКЕТА: Панцери у невероватној завршници победили Летонију, бориће се за медаљу

FOTO: FIBA.Basketball

Neverovatna utakmica i završnica. Davis Bertans je mogao da bude heroj baltičke selekcije, ali je promašio daleku trojku za pobedu. Na drugoj strani Denis Šruder je mogao da bude tragičar za "pancere" pošto je odigrao lošu utakmicu.

Letonija je bolje otvorila duel, brzo je stigla do dvocifrene prednosti - 3:13. Ipak, trgli su se Nemci pa su na odmor otišli sa +2 - 36:34.

Još uzbudljivije je bilo drugo poluvreme. Izabranici Gordija Herberta su se na početku poslednjeg kvartala odlepili na činilo se sigurnih 14 razlike - 74:60. No, Letonci nisu ni pomišljali na predaju, pa su se vratili u igru i došli u situaciju da pobede.

Nemačka nije iskoristila poslednji napad, Letonija je krenula po pobedu ili produžetak. Bertans je uzeo loptu, podigao se na šut skoro sa devet metara i nije bio precizan.

"Panceri" sada čekaju ishod utakmice Kanada - Slovenija. Ukoliko izgube Luka Dončić i drugovi, oni će baš kao i Srbija biti učesnici Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

Treba istaći i lošu partiju Šrudera koja umalo nije koštala poraza Nemce. Iz igre je šutirao užasnih 4/26, 4/18 za dva, 0/8 za tri. Uz to je izgubio i četiri lopte.

Najefikasniji kod pobednika bio je Franc Vagner sa 16 poena, Andreas Obst je dodao 13. Kod Letonije se najviše istakao Arturs Žagars sa 24, pratio ga je Davis Bertans sa 20.

Nemačka će u polufinalu igrati protiv Sjedinjenih Američkih Država, dok Srbija čeka boljeg iz duela Kanada - Slovenija.

 

Nemačka - Letonija 81:79 (13:16, 23:18, 26:25, 19:20).

Dvorana: "Mol Arena". Gledalaca: oko 8.000. Sudije: Antonio Konde (Španija), Joan Roso (Francuska), Martin Vulić (Hrvatska).

Nemačka: Bonga 3, Lo, 6, Gifaj, Fojtman 3, F. Vagner 16, Tajs 9, M. Vagner 12, Šruder 9, Holac, Timan 10, Obst 13, Kramer.

Letonija: R. Kuruc 7, Dav. Bertans 20, Dai. Bertans, Šmtis 14, Strautinš, Čavars, Škele, Gražulis 8, Pasečniks, A. Kuruc 2, Žagars 24, Zoriks 4.

Četvrta četvrtina: Nemačka - Letonija 81:79

40' - Au, kakva drama. Bertans je imao šut za pobedu i polufinalu, ali nije bio precizan. Promašio je daleku trojku.

39' - Strašan potez Žagarsa. Krenuo je na prodor i poentirao na drugi obruč. Šruder je na drugoj strani promašio još jedno polaganje. Tajs je pokupio ofanzivni skok i izborio se za faul. Oba puta je centar Nemačke bio precizan.

39' - U nastavku akcije Kuruc je ostao sam na levih 45 stepeni i pogodio je šut za tri poena. Letonci odbijaju da se predaju. Probio je Žagars prvu liniju odbrane rivala. Stao je na liniju penala i bio je precizan oba puta.

38' - Još jednom je krenuo snažno na prodor i poentirao je uz faul Gražulisa. Potom je realizovao i dodatno slobodno bacanje za čini se nedostižnih +10 - 79:69. Ipak, on je nakon toga zaradio tehničku grešku zbog flopinga, što je iskoristio Bertans i pogodio bacanje.

36' - Konačno je Šruder pogodio polaganje, propisno se ispromašivao i igra veoma loše na ovom meču. Njegov šut je 3/21, četiri lopte je izgubio.

35' - Treću vezanu trojku pogodila je baltička selekcija. Šruder se vratio u igru i promašio je tri vezana šuta.

34' - Rešio je Franc Vagner da bude meč viner. Pogodio je težak šut, ali je Šmits bio precizan van linije 6,75.

33' - Prve poene za Letoniju u poslednjem kvartalu postigao je Šmits koji je bio polovičan sa linije penala.

32' - Vagner je sada uzeo stvari u svoje ruke. Sada je iznudio dva slobodna bacanja nakon faula Šmitsa, ali je bio polovičan sa linije penala. Nemci su prebacili u veću brzinu. Najpre je Bonga pogodio trojku, a onda Mo Vagner nakon ukradene lopte snažno zakucao u kontri - 70:59.

31' - Počelo je dobro za Nemce u poslednjem kvartalu. Franc Vagner je poentirao posle prodora. On je danas najbolji igrač "pancera".

Treća četvrtina: Nemačka - Letonija 62:59

30' - Loš poslednji minut na obe strane. I dalje niko ne uspeva da se odlepi. Deluje da će do kraja biti velika borba za plasman u polufinale Mundobasketa.

29' - Ukrali su Nemci loptu, Šruder je bio prvi u kontri i završio ju je polaganjem. Luka Banki je reagovao tajm-autom. Pocepao je mrežicu Davis Bertans. Šesti put je bio precizan van linije 6,75. Moric Vagner je pogodio oba bacanja.

FOTO: FIBA.Basketball

28' - Velika borba se vodi. Nijedna od dve selekcije ne uspeva da se odlepi. Kao da je važnost meča poremetila obe ekipe. Snašao se nekako Timan i uspeo da poentira pod košem rivala.

26' - Ostao je Žagars u mis meču protiv Fojtmana i pogodio je trojku. Na drugoj strani uzvratio je Vagner i to pogotkom sa osam metara.

25' - Novi poeni za Tajsa. Lep prodor Zoriksa koji je pogodio iako je pored njega bio Fojtman. Franc Vagner je pogodio oba bacanja, posle faula koji je načinjen nad njim kad je krenuo snažno na zakucavanje.

24' - Ostao je sam Žagars, podigao se na šut van linije 6,75 i pogodio. Šruder je na drugoj strani promašio trojku, potom ukrao loptu i bacio alej-up za Tajsa koji je zakucao pod faulom. Košarkaš Indijane je realizovao dodatno bacanje.

23' - Konačno je poentirao Šruder, tek iz trinaestog pokušaja. Ipak, ovo može da bude dobro za "pancere", jer ako on proradi u napadu to će biti problem za rivala. Vagner je potom krenuo snažno na prodor i poentirao je uz faul, bio je precizan i sa linije penala.

FOTO: FIBA.Basketball

22' - Prazan je bio Nemački reket, iskoristio je to Žagars i lako poentirao. Potom sa poludistance pogađa i Žagars. Letonci bolje otvaraju treću četvrtinu. Šruder igra očajan meč, šut iz igre mu je 0/11.

21' - Petu trojku je pogodio Bertans i to uz prekršaj Franca Vagnera. Bivši igrač Partizana je pogodio i dodatno bacanja. Na drugoj strani Obst je pogodio težak šut.

Druga četvrtina: Nemačka - Letonija 36:34

20' - Letonija nije realizovala poslednji napad u prvom poluvremenu. Probao je Šmits šutem iz koraka za dva, ali nije bio precizan.

20' - Klupa Nemačke bolje igra od startera. Lo se oslobodio čuvara, napravio korak unazad i pogodio van linije 6,75. Tajm-aut je zatražio Luka Banki na 25 sekundi do kraja prvog poluvremena.

19' - Ukrao je Lo loptu i potom uspeo da iznudi dva slobodna bacanja, ali je bio polovičan. Na drugoj strani nastavlja Bertans da pogađa trojku, već ih je ubacio četiri.

FOTO: FIBA.Basketball

18' - Osetio je prostor u reketu rivala Šmits i krenuo na prodor i poentirao. Potom pogađa i Žagars. Igraju Letonci veoma pametno.

15' - Sada Letonci pogađaju preko Gražulisa, ne oslanjaju se mnogo na šut spolja što im je jedna od glavnih odlika. Opet Gražulis pogađa. Ostao je pod košem sa Šruderom, iskoristio visinsku prednost i poentirao. Novi tajm-aut traži selektor Nemačke.

14' - Iskoristio je Timan snagu u odnosu na Bertansa i lako je poentirao. Na drugoj strani sjajan centarski zakorak i poeni Gražulisa. Nemci su se stabilizovali u napadu i počeli da pogađaju. Moric Vagner je došao do novih poena, ovoga puta sa linije penal.

12' - Morao je Arturs Kuruc da uzme težak šut na isteku napada i pogodio ga je. Timan je nastavio da pogađa na drugoj strani, potom je Justus Holac promašio čisto polaganje nakon ukradene lopte.

11' - Drugi kvartal počeo je poenima Timana sa linije penala. Letonija je izgubila loptu, što je kaznio snažnim zakucavanjem Moric Vagner. Sada je Luka Banki bio prinuđen da zatraži minut odmora.

Prva četvrtina: Nemačka - Letonija 13:16

10' - Vratio se Franc Vagner na teren, uzeo je prvi šut i to van linije 6,75 i bio je precizan. Važno je za Nemačku da on bude na visini zadatka. Prva četvrtina okončana je poenima Johanesa Timana koji je popravio promašaj doskorašnjeg saigrača iz Albe Maoda Loa.

8' - Još jedna trojka od Bertansa. Fantastično za sada izgleda Letonija, posebno u odbrani, što pokazuje broj datih poena Nemačke.

7' - Trgli su se "panceri". Dobro je pratio akciju Danijel Tajs, pokupio je loptu nakon što je bio izblokiran Šruder i došao do lakih poena.

6' - Krenuo je bivši igrač Partizana da sipa trojke. Ne može Gordi Herbert više da čeka i traži tajm-aut. Nemačka veoma loše izgleda na početku utakmice. Nije bio baš idealan napad Nemaca, ali Johanse Fojtman je uspeo da pogodi daleku trojku.

4' - Odličan napad Letonije lakim poenima je završio Šmits, potom je trojku pogodio i Davis Bertans. Sjajno otvaranje meča za baltičku selekciju - 3:10.

3' - Nervozni su Nemci na startu meča, to koristi Letonija koja ima prednost na početku susreta. Polovičan sa linije penala bio je Šmits, a onda je iz prodora poentirao Žagars.

2' - Sjajan je šuter Andreas Obst. To je i pokazao na startu ovog četvrtfinala. Uzeo je prvi šut van linije 6,75 i bio je precizan.

1' - Nemačka nije iskoristili prvi napad, šuteve iz dobrih pozicija su promašili Denis Šruder i Isak Bonga, a prvi poeni na utakmici bili su deo Rolandsa Šmitsa.

Uoči meča:

Duel ove dve evropske selekcije ima još jedan veliki ulog - plasman na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Onaj ko trijumfuje sigurno će biti učesnik najveće sportske smotre pod uslovom da Kanada u drugom meču dana savlada Sloveniju.

Nemačka je nakon jučerašnjeg poraza Litvanije od Srbije ostala jedina neporažena reprezentacija na Svetskom prvenstvu i sigurno će želeti taj niz da nastavi, jer je poraz ostavlja bez prilike da se bori za medalju.

Letonija je već upisala neke velike pobede. Uspela je da baci na noge Francusku i još uvek aktuelnog šampiona sveta Španiju.

Podsetimo, pobednik ovog meča će u polufinalu igrati protiv Amerike koja je juče pregazila Italiju.

BONUS VIDEO: "NISMO MNOGO PRIČALI U JAVNOSTI": Milutinov posle plasmana u polufinale SP

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ŠOKIRANA: Evo šta je američka teniserka uradila kada se Ruskinja povredila (VIDEO)