SRBIJA VICEŠAMPION SVETA U KOŠARCI! Hrabri "orlovi" pali u finalu pred novim povredama, sudijskim nepravdama i odličnim Nemcima

Novosti online

10. 09. 2023. u 16:39 >> 16:40

Košarkaška reprezentacija Srbije nije uspela da postane prvak sveta na Mundobasketu 2023. jer je posle uzbudljivog finala izgubila od Nemačke rezutatom 77:83.

СРБИЈА ВИЦЕШАМПИОН СВЕТА У КОШАРЦИ! Храбри орлови пали у финалу пред новим повредама, судијским неправдама и одличним Немцима

FOTO: FIBA.Basketball

Znalo se i pre meča da će postojati tri probelma sa Nemcima. Najpre, rival je daleko duže zajedno na okupu - već tri godine gradi timski duh u postojećoj ekipi, zatim individualno su "panceri" bolji - sa četiri NBA igrača, među kojima su najopasniji tokom celog turnira bili izvrsni plejmejker Denis Šreder i bek Orlanda Franc Vagner, a na sve to bila je prisutna i tenzija, jer nijedan naš reprezentativac nije nikada igrao meč ovakvog inteziteta, pa je i za nijansu veće iskustvo Nemaca bilo na njihovoj strani.  Ono je, na kraju, i presudilo.

Kada se na sve to nadovezala i povreda Ognjena Dobrića, člana startne postave, i to na samom početku meča kada je, fauliran, nezgodno doskočio i sa bolnom grimasom jasno ukazao koliki je problem nastao sa njegovim zglobom, mnogi srpski ljubitelji košarke su se uhvatili za glavu. Jer, upravo je Dobrić bio jedna od onih neočekivanih, a izuzetno važnih karika u prethodnih utakmicama, kako zbog izvrsne odbrane, tako i zbog neretko fascinantnih ofanzivnih izdanja.

Kada je, uz pomoć članova stručnog štaba, oslnjen na njihova ramena izlazio iz hale, brojno stanje reprezentacije Srbije spalo je na deset članova, jer je Boriša Simanić, koji je bubreg izgubio zbog udarca doživljenog u meču 3. kola sa Južnim Sudanom, finale pratio iz bolničkog kreveta u Manili.

Dobrića izvode iz hale / FOTO: FIBA.Basketball

Brojno slabiji, psihički uzdrmani, "orlovi" su "trpeli" i kanonadu Šredera sa distance, a i brojne prodore mlađeg od braće Vagner, koji je samo u prvom poluvremenu čak deset puta bio na liniji penala (njegov pomenuti kolega nešto manje, ali je daleko bolje glumio prekršaje). Pa opet, nije bilo odustajanja u ekipi Srbije.

Bogdanović je, kapitenski, predvodio ekipu u napadu. U odbrani su čas briljirali on, čak i i blokadom, čas Avramović, a čas tandemi poput Davidovac - Gudurić, ili Nikola Jović - Milutinov. Kada se i Filip Petrušev priključio, a imao je i sjajan okret oko Tajsa i zakucavanje, a Bogdanović ubacio trojku, semafor je prvi put pokazao +4 za Srbiju. No, posle tajmauta "pancera", tajmaut je morao da traži Svetislav Pešić, jer su pet poena u nizu dali Nemci kad se razgoropadio Šreder. Na to su se još nedovezale i neke prilično čudne sudijske odluke, pa je tako očigledan nameran prekršaj nad Avramovićem najpre tako dosuđen, a posle pregledanja snimka (i to samo iz pogrešnog ugla!) promenjena je odluka u "običan faul". Bilo je i takvih razloga za nerviranje "orlova", ali i onih taktičkih, jer su Nemci savršeno čuvali Milutinova (bez poena u uvodnih 20 minuta).

Pa opet, uz prilično ujednačene statističke parametre, osim u asistencijama u kojima su Srbi bili dvostruko bolji, na veliki predah se otišlo rezultatom 47:47, ali su i dalje odzvanjale reči selektora Pešića pred početak utakmice - jedna od poslednjih rečenica bila mu je "Ne žuri!". To je bila važna smernica i za ono što je sledilo. Ali, žurilo se... 

Jer, na početku treće deonice samo je borbenost "orlova" nadomestila ofanzivne propuste. Uzaludni su bili brojni pokušaji da se tada razigra Milutinov, jer ili bi ga rivali i dalje fantastično čuvali, ili bi on bio neprecizan. A onda se na sve to nadovezala i haotičnost koja se uvukla u igru srpske ekipe. Za nju su, pored dobre odbrane suparnika, bile krive i sudije koje su amaterski procenjivali neke očigledne situacije. Recimo, Šrederov udarac nogom u Avramovića nije "viđen" ni prilikom pregleda snimka, a onda u narednoj akciji ni udaranje po ruci startnog centra Srbije, što je iznedrilo i tehničku grešku Guduriću. Napad Srbije tada, prosto, nije postojao usled besmislenih odluka "ljudi u crnom", a Nemačka je to koristila da ode prvi put i do dvocifrenog vođstva (53:64) u 28. minutu.

Kako je Srbija postigla samo osam poena za devet minuta, a izgubila treću četvrtinu sa ubedljivih 10:22, bilo je jasno da će samo drastična promena u realizaciji napada, te čvršća odbrana na glavnim polugana suparnika učiniti meč zanimljivijim. A upravo su to učinili "orlovi". Iz akcije u akciju su počeli da "nerviraju" Nemce, prepolovili su zaostatak i prišli na 73:66, a onda - ušli u novu seriju mladalačke brzopletosti. Na dve greške Nemaca odgovoreno je žurbom u kontrama, u kojima su pogrešili Nikola Jović želeći da protiv četvorice poentira, a potom Petrušev, koji to nije uspeo protiv trojice. Ipak, na novu porciju izvrsne odbrane Srbije "nadogradila" se trojka Avramovića, za prilazak na četiri poena zaostatka, pa su se probudile nade da bi se moglo do preokreta.

Nemci, naravno, nisu odustajali, Foigtman je sa distance pogodio za +7, a onda su naši ušli u novu seriju grešaka. I to tri zaredom, uz dve odlične odbrane u međuvremenu. Ostalo je dva i po minuta do kraja meča kada su Nemci pošli po dodatno uvećanje prednosti, a nova bravura u defanzivi naterala ih na kiks. Međutim, i ta, još jedna šansa da se priđe, da se uzdrma tim koji vodi, propala je jer se požurilo, Petrušev nije bio precizan, pa je i faul napravio, a kako je Srbija već bila izašla iz bonusa, to je "pancere" poslalo na liniju za slobodna bacanja. Odatle su otišli na +9, pa im se činilo da su posao završili, jer su ostala samo dva minuta. 

Ali, ako će se po nečemu pamtiti ova reprezentacija Srbije, onda je to njena želja, njen trud, čak i kad ne ide, i kada su "orlovi" od svih otpisanih.

Aleksa Avramović je trojkom, pa potom, posle promašaja Šredera, sa tri penala, "skresao" zaostaka na 78:75 i za tili čas, uz 81 sekund do kraja, finale učinio dramatičnim. Nemci su zatražili minut predaha, da dođu sebi, nije baš da su u tome uspeli jer im je Bogdanović ukrao loptu, no Gudurić iz desnog ugla nije pogodio trojku za izjednačenje. Nemci su, 48,7 sekundi pre kraja, došli u priliku da odu na +5, no Šreder je tad pogodio samo jedno bacanje, pa je nastavila da tinja nada Srbije, iako je vremena bilo baš malo. Gudurić je na drugoj strani svoje penale iskoristio za prilazak na 77:79, posle čega su "panceri" odvojili na +4 još jednm, a Srbija na to nije imala odgovor. Avramović je promašio trojku, domogli su se naši lopte, da bi Gudurić loše bacio loptu Milutinovu i to je bio kraj snova o zlatu. Ali... 

Posle svega viđenog...

Ovi zlatni momci, koji su u suzama ostali po završeku meča, uradili su više nego što su skoro svi od njih očekivali. A biti bolji od sebe nekadašnjeg, pobeda je za pamćenje. Ovi "orlovi" bili baš takvi. Za pamćenje.


Svetsko prvenstvo u košarci 2023 - finale - statistika

Srbija - Nemačka 83:77 (26:23, 21:24, 10:22, 20:14)

Srbija: Avramović 21, Bogdanović 17, Davidovac 2, Dobrić, Gudurić 4, N. Jović 9, S. Jović 3, Marinković 9, Milutinov 2, Petrušev 10, Ristić nije igrao, Simanić nije igrao

Nemačka: Bonga 7, Gifi, Holac, Kramer, Lo, Obst 7, Šreder 28, Tajs 2, Timan, Foigtman 12, F. Vagner 19, M. Vagner 8

KRAJ! Srbija - Nemačka 77:83

40' - Gudurić na 12,6 sekundi do kraja faulira Šredera, ići će kapiten Nemačke na liniju za slobodna bacanja...

40' - Avramović je ubacio loptu u igru, dobio je odmah i šutirao s distance, promašuje, ali naši uzimaju loptu i - greše. Gudurić je hteo da proigra Milutinova i poslao loptu u aut, uz 13,4 sekunde do kraja. Nemačka će imati napad, vodi sa +4.

40' - Srbija je prišla na -2 penalima Gudurića, Nemci troše vreme za napad, Šreder u prodoru - i daje koš na 21,4 sekunde, za 77:81. Tajmaut traži Pešić. Baš malo vremena je ostalo...

40' - Šreder daje samo jedno bacanje, a onda Gudirić u prodoru promašuje, fauliran. Šteta... Imaće bacanja, još 39,5 sekundi do kraja.

39' - Tajmaut su tražili Nemci, ali greše po povratku na parket, Bogdanović im krade loptu! Šteta, Gudurić promašuje trojku, još minut! Faul pravi Avramović. Auh, kakva šteta... 

39' - Sva tri puta je precizan Aleksa! 75:78! Podiže ruke, traži podršku navijača!

39' - Šreder promašuje trojku! Šansa za Srbiju, Avramović šutira sa distance i... fauliran je! Biće tri bacanja, još 1:21 do kraja!

39' - Još dva minuta do kraja, precizni Nemci s linije penala, +9 za njih, ALI! Avramović potom pogađa trojku!

38' - Naši četvrtu akciju rivala zaustavljaju od pet poslednjih, ali ne poentiraju! Pa, kako ih neće lopta... A i brzopleta su rešenja. Petruševu baš ne ide u ovim trenucima, promašuje i pravi prekršaj. Još 2:07 do kraja, Nemačka vodi sa 69:76 i imaće slobodna bacanja posle tajmauta.

37' - Foigtman svojim 12. poenom, trojkom, vraća +7 Nemcima. Ne uspeva da uzvrati Nikola Jović iz levog ugla.

36' - Trojka Avramovića posle nove sjajne odbrane Srbije! 73:69 za Nemce, čiji je kapiten potom blokiran, ali uzima loptu!

35' - Tri promašaja imali su Nemci u istoj akciji, usled dva ofanzivna skoka, a onda nova greška u kontri Srbije, Petrušev pravi faul u napadu, i to u kontranapadu 1 na 3. Previše žure naši, previše... A na to je Pešić ukazivao pred sam početak finala.

34' - Šreder promašuje sa distance, ali Nikola Jović se zaleće u kontri, 1 na 4, i - promašuje. Još šest minuta...

34' - Obst pogađa za dva poena, 73:64 vode Nemci posle koša beka sa poludistance, ali Avramović prodorom vraća rezultat na -7!

33' - Tajmaut traže Nemci! Pet poena zaredom daje Srbija, a koš je vrlo spretno postigao Petrušev za 64:71! Nema odustajanja!

Filip Petrušev tokom finala Svetskog prvenstva u košarci 2023, Srbija - Nemačka / FOTO: FIBA.Basketball

33' - Avramović daje trojku! A onda Bonga pravi faul u napadu. Lopta za Srbiju, koja gubi 62:71!

33' - Nemci se izvrsno brane u situacijama kada našim bekovima saigrači stanu u blok, usled toga je Avramović u poslednji čas šutirao iz očaja, lopta se odbila od obruča, a onda fantastični Davidovac uspeva da se bacanjem na parket izbori za novi napad! E, tako se bori, koji god da je rezultat, a 59:71 je za Nemačku.

32' - Avramović ne pogađa iz prodora, Petrušev ne uspeva iz "odbojke", ali Moric Vagner zato daje koš za 59:71.

31' - Šreder dugo drži loptu, biće to taktika Nemaca i u završnici meča, nema sumnje, a onda je iskusno izvukao prekršaj Avramovića. Treća lična našeg reprezentativca, posle koje Vagner promašuje sa poludstance.

31' - Počelo je poslednjih 10 minuta, Nemci iz dva pokušaja ne poentiraju, ali Aleksa Avramović u kontri uspeva - 59:69

Kraj treće deonice, u kojoj je Nemačka bila daleko bolja, otuda i 22:10 za nju u tih deset minuta, posle kojih je rezultat 57:69. Nema šta, raspala se igra "orlova" usled onih nenormalnih sudijskih odluka, ali i usled odlične odbrane rivala, pre svega na Nikoli Milutinovu.

Filip Petrušev tokom finala Mundobasketa 2023, Srbija - Nemačka / FOTO: FIBA.Basketball

30' - Gudurić ne uzvraća trojku, ali Petrušev dolazi do lopte i lepo poentira. No, samo privremeno je -10, jer Moric Vagner ofanzivnim skokovima vraća 12 poena prednosti, 18 sekundi pre kraja treće deonice.

29' - Odlaze Nemci na +12 dalekometnom trojkom sjajnog Franca Vagnera na samom kraju napada "Pancera".

29' - Mogli su Nemci da uvećaju prednost posle lošeg napada Srbije, nisu to uspeli, potom je Gudurić fauliran je sa penala smanjio zaostatak na devet razlike.

28'  - Nemačka odlazi na 62:53 slobodnim bacanjima, a na drugoj strani terena Davidovac promašuje oba. Foigtman potom dobro asistira Moricu Vagneru, Nemačka prvi put ima dvofirenu prednost - 54:64. Pešić traži tajmaut...

27' - Traže naši prekršaj nad Milutinovom, ali sudije kažu da nema ništa od toga, pa Bonga na drugoj strani terena u kontri iznuđuje prekršaj Bogdanovića. Prilika da Nemačka sa penala još uveća prednost... Kakve odluke arbitara. Stvarno - neverovatne... Ali, dobro, ide se dalje. I to posle tehničke Gudurića, koji se bunio.

27' - Šest od 18 Srbija šutira trojke posle statičnog napada i pokušaja Nikole Jovića iz desnog ugla. Nemci odlaze na +6 košem Šredera. Prvi put toliko zaostaje Srbija.

26' - Neverovatno. Pregledali ljudi snimak i "nisu videli" da je Šreder udario Avramovića rukom i nogom. Pa, ovo je neverovatno! Tri bacanja za kapitena Nemačke, koji realizuje dva - 53:57.

26' - Avramović je faulirao Šredera prilikom šuta, ali ga je nemački kapiten i rukom i nogom udario dok se "prizemljivao". Pokušava da to objasni Aleksa arbitrima, koji odlaze da vide snimak.

25' - Ne da se našima... Milutinov je uspeo da postigne poene sa linije penala (ima i četiri asistencije naš centar), potom Nemci greše, ali Srbija nije iskoristila napad za izjednačenje, Milutinovu je dosuđeno "bežanje lopte u aut", iako je bio očigledno povučen...

24' - Šreder beži Guduriću, poentira iz prodora 51:53. Mnogo je brz kapiten Nemačke. A onda Milutinov, okružen čuvarima, greši. Tri sekunde u reketu i - lopta za "pancere"... Kako su ga samo zatvorili Nemci na ovom meču. Nestvarno... A Foigtman potom poentira, +4 za Nemce, koji vode sa 8:4 u prvoj polovini 3. četvrtine.

23' - Dobro je, Nikola Jović devetim poenom donosi nerešen rezultat. Nemci greše potom. Ali, i ovoga puta Milutinov ne pogađa koš rivala. Pokušavaju da ga razigraju "orlovi", ali ne ide, pa ne ide. Lopta za Nemce koji su potom faulirani. Na 6:17 do kraja treće deonice već su iznudili tri srpska faula u ovoj deonici. Nerešen je rezultat.

23' - Greška Srbije, još jedna. Stefan Jović prenisko baca loptu Milutinovu, beži lopta "orlovima", a Obst promašuje trojku, srećom.

23' - Šteta, Vagneru beži lopta, ali onda i našima u brzopletom početku kontre. Nemačka je potom iznudila dva slobodna bacanja posle faula Bogdanovića. 

22' - Bogdanović ispravlja promašaj Milutinova, ofanzvnim skok + poeni = nerešeno, 49:49. Sjajno Nemci čuvaju srpskog centra...

22' - Naši promašuju još jednu trojku, a Nemci ne koriste to, jer i oni nisu precizni. Novi napad za "orlove", koji gube sa dva razlike.

21' - Tajs pravi odličan prostor za Šredera koji poentira, Milutnov nemoćan da ga zaustavi - 47:49.

21' - Nastavljen je meč. Naši nisu dali trojku iz prvog pokušaja, ali je onda usledila nova akcija "orlova" koja je završena šutem sa distance. Lopta nije ni stigla do obruča posle šuta Jovića, Milutinov ju je uhvatio i postigao koš, ali... vreme za napad je isteklo. Em nema vođstva, em srpski centar još nije postigao poene u finalu.

13.42 - Timovi su se vratili na teren. Nastavlja se finale.

Kraj poluvremena, nerešeno je, 47:47. I to kakvo poluvreme... Nemci precizniji za dva poena (83% naspram 62%), gotovo ujednačeni su timovi i u trojkama (45%-46%) i u asistencijama (9-9), u skokovima za nijansu bolji Nemci (13-11), koji imaju više izgubljenih lopti (6-5). Najbolji strelci u našoj ekipi su Bogdnaović sa 15, Marinković sa 9, te Jović sa 7, a kod "pancera" su Šreder i Franc Vagner ubacili po 14. Bilo je, pored tih brojki, i nekih nestvarnih scena. Poput ozbiljnije povrede Dobrića, koji nije mogao sam da napusti halu, ali se potom vratio, da bodri saigrače (i vozi stacionarni bicikl pokraj terena), bilo je i odlične glume nemačkih asova, Šreder je tu prednjačio, ali i odličnih poteza njega i mladog Franca Vagnera, bilo je i košarkaškog plesa ali i grešaka "orlova"... Sve u svemu, sadržajnih 20 minuta. A još (najmanje) toliko nas čeka.

Detalj sa meča Srbija - Nemačka u finalu Svetskog prvenstva u košarci 2023 / FOTO: FIBA.Basketball

20' - Bogdanović, koga je Šreder nehotice dlanom zakačio po licu, pogađa oba bacanja, a Šreer potom ne pogađa u kontri. 

20' - Avramović precizan jednom, potom promašaj, ali naši uzimaju loptu no loše dodavanje izvode - Šreder "krade" i poentira u kontri - 45:47 za Nemce.

20' - Dobra stvar je da je Avramović dobro. Ali, loša je da su sudije očajno gledale snimak, samo iz jednog ugla, i dosudile samo "običan" prekršaj, umesto namernog. Nisu ni pogledali snimak na kome se vidi kako levom rukom Vagner odguruje Avramovića, nego samo onaj na kome se vidi desna ruka koja išla ka lopti.

Faul nad Avramovićem / Screenshot: RTS

20' - Srbija je prokockala svoj napad, Foigtman je potom očajno šutirao s distance, a u kontri je Aleksa Avramović grubo gurnut. Namerna lična greška je dosuđena! Drži se za ruku Avramović, pa nije valjda i on povređen...

19' - Avramović se provukao kroz odbranu Nemačke - 44:43. Ipak, Šreder mu uzvraća, iako je Aleksa bio na nekoliko centimetara od "krađe" lopte. Nemci opet vode sa poenom razlike, 44:45. Ulazi se u posledi minut druge deonice.

18' - Bogdanović promašuje sa poludistance, ali promašuju i Nemci iz levog ugla.

18' - Oba puta precizan Franc, 8/9 ima sa linije penala, 14 poena za sada. Više puta je šutirao bacanja nego cela reprezentacija Srbije... Naši su potom brzo prokockali napad, a Nemačka preuzela vođstvo trojkom Šredera. Tajmaut traži Pešić, 42:43.

17' - Ne pogađa Davidovac trojku, a onda Bogdanović sjajno blokira Franca Vagnera u kontri Nemačke. Potom Šreder ne pogađa trojku, ali na drugoj strani terena beži lopta Guduriću i Davidovcu. Kakvo finale... Petrušev praavi prekršaj, biće dva slobodna bacanja za Franca Vagnera.

Detalj sa finala Svetskog prvenstva u košarci 2023, Srbija - Nemačka / FOTO: FIBA.Basketball

17' - Kakva odbrana naših košarkaša, Avramović i Davidovac sprečavaju Šredera da prenese loptu na drugu polovinu terena, novi napad za Srbiju.

16' - Naši kradu loptu loptu Šrederu, a onda Gudurić smiruje napad Srbije, da se ne jurca... čeka se Bogdanović, koji postiže trojku, viče na sav glas "Ajdeeee!". Srbija vodi 42:38, Nemci traže tajmaut!

16' - Na početku 16. minuta, Petrušev je faulirao Franca Vagnera, ali taj "mali prekršaj" koji je omogućio novu akciju "pancera" dovodi do lepe akcije - alej-up dodavanje iz auta i skok-šut za novu promenu vođstva - 37:38. Ali, kratkotrajno je to, jer Petrušev uzvraća udarac!

15' - Nema šta, opasni su Nemci. Šreder i pored odlične odbrane Gudurića daje trojku, 35:36, no Bogdanović u prodoru pokraj dvojice poentira - 37:36.

15' - Kakav okret, kakvo zakucavanje Petruševa pokraj Tajsa - 35:33!

14' - Šteta, Nemci gube loptu, Bogdanović promašuje u kontri, ali ... opet sjajnu odbranu igraju Srbi, Davidovac poentira polaganjem u tranziciji. Odgovara Bonga trojkom - 33:33. Kakvo finale...

Franc Vagner, reprezentativac Nemačke, na meču sa Srbijom u finalu Mundobasketa 2023 / FOTO: FIBA.Basketball

13' - Bogdanović daje svoju drugu trojku (iz trećeg šuta), osmim poenom vraća prednost Srbiji, 31:30!

13' - Sva tri bacanja je ubacio Franc Vagner, najopasniji igrač Nemačke, 22-godišnji bek Orlando Medžika. Nemci staju u zonu, vode sa 28:30

13' - Usporen, statičan napad "orlova" Nemci koriste da ukradu loptu, a onda su uspeli da izbore tri slobodna bacanja jer je Vanja Marinković telom faulirao Franca Vagnera. Pešić traži tajmaut.

12' - Traže naši, uzalud, faul Bonge, koji pred sam kraj napada Nemačke poentira - 28:27.

12' - Neverovatno! Povređeni Ognjen Dobrić se vratio i vozi stacionarni bicikl pokraj klupe "orlova". Ne odustaje od želje da pomogne saigračima, želi da zglob dovede u bolje stanje nego što je posle onog nezgodnog pada.

Screenshot: RTS

11' - Pogađa Petrušev, ali i Vagner iz igre, Srbija vodi sa 28:25. Potom Avramović nije precizan posle odličnog driblinga, a Bonga pravi grešku u napadu.

11' - Dobrić se vraća! Hramlje, ali se vraća na klupu Srbije!

Trenutak kada je Ognjen Dobrić na startu meča povredio skočni zglob / Screenshot: RTS

11' - Davidovac se odlično snalazi u odbrani, Vanja Marinković nije postigao trojku u kontri, ali je Filip Petrušev uspeo da ostvari ofanzivni skok i, prilikom pokušaja da poentira, fauliran.

Kraj prve četvrtine, Srbija vodi sa 26:23, nakon što je poslednje poene za nju postigao Vanja Marinković iz brze akcije, ali su brzo uzvratili i Nemci. U prvoj deonici oba tima su šutirala odlično, sa po nestvarnih 75% za dva poena, a 40% za tri kada se radi o Nemačkoj, odnosno 50% kada se radi o Srbiji. Nemci imaju skok više (6:5), naši čak sedam asistencija (naspram tri rivala). Kod "orlova" najefikasniji Marinović sa 8 poena, sedam je ubacio Nikola Jović, pet Bogdanović, tri Stefan Jović, a dva Aleksa Avramović. Kod Nemaca su po pet postigli Obst, Foigtman i Franc Vagner, a četiri šreder, dok je Tajs postigao dva, kao i Moric Vagner.

9'- Moric Vagner je okružen trojicom srpskih košarkaša, vraća loptu Bongi koji promašuje trojku. Na drugoj strani terena nije dosuđen prekršaj nad Gudurićem, ali posle njegovog šuta sa distance (i promašaja), dosuđen je prekršaj nad Nikolom Jovićem. Četvrti timski prekršaj Nemaca. U preostalih 41,7 sekundi ko god da napravi faul - biće bacanja za rivala. Rezultat 24:21 za Srbiju, koja ima loptu.

9' - Šreder pogađa oba slobodna bacanja, a Srbija na to odgovara prodorom Avramovića - 24:21

8' - Na 2:07 do kraja prve deonice Srbija pravi četvrti prekršaj (Vanja Marinković na Obstu). Milutinov ustupa mesto Petruševu, a Nemci idu na liniju penala jer je Šreder odlično odglumio prekršaj Alekse Avramovića.

8' - Druga srpska trojka od table, Nikola Jović za 22:19!

8' - Na početku osmog minuta Andreas Obst vraća trojku, pokazuje kako je i Amerikance pre dva dana u polufinalu mučio.

7' - Odlična finta Vanje Marinkovića, pa trojka! 19:16

6' - Trojka Bogdanovića! Bila je šansa i da se uveća tih 16:14 u narednoj akciji, ali je upravo kapiten "orlova" izgubio loptu. Avramović ulazi u igru, ali Foigtman je utrčao ispod koša Srbiej i poravnao rezultat svojim petim poenom.

5' - Na dobre poteze Srba, reaguju i Nemci, Obst im donosi prednost od 11:12.

4' - Ređaju se faulovi usled snažnih odbrana. Rezultat je 9:8 za Srbiju, a pojedini srpski navijači pevaju "Auf viderzen" ("doviđenja"). Prerano je za to, ali... ako je proba, neka je...

3' - Kakav peh! Dobrić je iskrenuo zglob u napadu, izlazi sa terena posle minut ležanja, i to uz pomoć članova stručnog štaba!

Povređeni Dobrić napušta teren u finalu Mundobasketa / Screenshot: RTS

3' - Naši nisu iskoristili napad u kome je želeo da poentira Milutinov, pa onda Dobrić sa distance, a Šreder prodom smanjuje zaostatak Nemačke, 5:4

2' - Obst promašuje polaganje, kreće odmah kontra Srbije, sve radi sam Nikola Jović, zakucava za 5:0, no Franc Vagner smanjuje na 5:2 jer iz svog prodora nije pogodio, ali je loptu uzeo i dao koš.

1' - Šreder je čuvao Bogdanovića koji nije mogao da dobije loptu, ona je stigla do Nikole Jovića, koji je probao da se probije pored Tajsa i bio fauliran. Snažna odbrana "pancera". A u novoj akciji Bogdan se probija ka košu, vraća Stefanu Joviću a ovaj uz "nećkanje lopte" ubacuje trojku! 3:0

1' - Utakmica je počela! Prvi napad ima Srbija

14.39 - Svetislav Pešić je upravo saopštio "orlovima" koja će biti prva akcija na utakmici, a koja u drugom napadu Srbije. Sve je začinio rečima "Ne žuri!"

14.35 - Petorka Nemačke: Šreder, Obst, Franc Vagner, Foigtman, Tajs

14.30 - Ekipe su predstavljene, u toku je poslednje  zagrevanje, a već se zna startna postava Srbije: Stefan i Nikola Jović, Bogdanović, Dobrić, Milutinov.

14.18 - Za one koji možda ne znaju, Nemci ne samo da imaju više pobeda od Srbije na ovom Mundobasketu (sve mečeve su dobili, "orlovi" izgubili od Italije), već imaju i više NBA igrača. Najbolji od njih, u dosadašnjem toku šampionata, a i u najjačoj ligi sveta, je 22-godišnji Franc Vagner. On igra u Orlandu, kao i njegov četiri godine stariji brat Moric (koji je krilo, a Franc je bek). Tu je još i krilni centar Indijane, Danijel Tajs, kao i kapiten ekipe, plejmejker Toronta Denis Šreder. Naravno, ima još opasnih igrača u taboru "pancera", a po Amerikance je naročito bio poguban u polufinalu bek-šuter Bajerna, Andreas Obst, strelac 24 poena u tom meču.

Košarkaši Nemačke / FOTO: FIBA.Basketball

14.15 - Kakav ishod vi očekujete?

Anketa

Ko pobeđuje u finalu Mundobasketa?

14.05 - ''OVIM POBEĐUJ!'' Nikola Mirotić poslao snažnu poruku košarkašima Srbije pred finale Mundobasketa

13.33 - OVO SAMO KOD NAS IMA! O sceni iz crkve pred finale Svetskog prvenstva u košarci priča cela Srbija (FOTO)

Foto: Profimedia

13.32 - AU, KAKVA UTAKMICA! Amerika ostala bez gasa, Kanada nakon produžetaka i velike drame stigla do bronze na Mundobasketu

13.29 - KAKAV POTEZ FIBA PRED FINALE: Srbija ovo nije očekivala (FOTO)

13.27 - SVE STAJE ZBOG SRBIJE: U Republici Srpskoj odloženi veliki radovi zbog finala Mundobasketa

13.26 - "ČUJTE, (OTPISANI) SRBI!" Ovo su legendarni Pau Gasol, Luis Skola i Karmelo Entoni poručili pred finale Svetskog prvenstva u košarci

FOTO: FIBA.Basketball

13.25 - "KO, BRE, JADAN?!" Šta Srbija uopšte traži u finalu Svetskog prvenstva u košarci?

Screenshot / FIBA

Uoči meča

Ko je mogao da pretpostavi da će se igrati ovakvo finale Mundobasketa? Svi su stavljali Amerikance u prvi plan, ali i opasne Kanađane, mnogi su hvalili iskustvo Francuza, svestranost Letonaca, neverovatnu ukomponovanost Litvanije, moćnog Dončića i ostatak Slovenije, ali...

Na kraju, nisu ostali oni sa najviše pohvala, nego najbolji.

Ostali su Srbi i Nemci, okupljeni u ekipama koje su držale lekcije iz zajedništva i iz borbenosti. Nemačka, pritom, ima više iskustva, duže je na okupu taj njen tim, pojedinačno - postoje "zvučnija", "kvalitetnija", imena, ali...

Imena ne igraju ovu igru.

Već timovi.

Ko danas bude bolji tim, više će se i radovati. 

Naši su već prošli kroz "Scilu i Haribdu", imali su svoju golgotu, manje ih je jer je Boriša Simanić, izgubivši bubreg, još u bolnici. Ali, i dalje se drže onog svog, što bi selektor Pešić na pirotski način rekao, "Svi zajednog, jedan za - svi".

Danas nisu to samo "orlovi". Danas je cela Srbija "jedan za - svi". Jer, danas je dan koji se sve vreme i čekao, otkako je Mundobasket počeo.

Pratite ga iz minuta u minut uz portal "Novosti".

BONUS VIDEO: PEŠIĆ IZ MANILE: Ovakvo finale mnogi nisu očekivali

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (30)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)