ZEMLJA KOŠARKE! KSS svečano obeležio 100 godina "igre pod obručima" u Srbiji (FOTO)

Tanjug

12. 12. 2023. u 20:48

Košarkaški savez Srbije (KSS) večeras je svečanom akademijom u MTS dvorani obeležio 100 godina ovog sporta u Srbiji.

ЗЕМЉА КОШАРКЕ! КСС свечано обележио 100 година игре под обручима у Србији (ФОТО)

Foto Tanjug

Košarka u Srbiji se pojavila davne 1923. kada je početkom jeseni te godine, u Beograd stigao izaslanik Crvenog krsta Vilijam Vajlend.


Uz logističku podršku Sokolske organizacije, Vajlend je održao kurs koršarke a prvi polaznici kursa bili su gimnazijalci, nastavnici fiskulture i sokolski prednjaci.
Prvi koševi postavljeni su u Osnovnoj školi “Kralj Petar prvi”.


Specijalna priznanja, posthumno, za sve što su učinili za srpsku košarku dobili su - Nebojša Popović, Bora Stanković, Radomir Šaper, Aleksandar Nikolić, Sonja Mladenović, Radivoj Korać, Dušan Ivković i Ranko Žeravica. 


"Imam veliku čast i zadovoljstvo da vam se obratim kao predsednik saveza u godinu jubileja. Naš savez je osnovan pre 75 godina, a košarka se na ovim prostorima pojavila pre 100 godina. Zato naš slogan glasi: Duže od veka”, rekao je predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović, spomenuvši i sjajne rezultate koje su osvojili naši košarkaši u godinu jubileja.


Iza nas je vek ponosa, a ispred nas je vek novih izazova, dodao je on.


"Okupili smo se danas kako bismo slavili vek naših predaka jer njima dugujemo sve šta smo doživeli. Danas je normalna stvar kada kažemo “Srbija, mislim košarka”. Siguran sam da naši prethodnici mogu biti ponosni na nas. U godini jubileja, osvojene su četiri medalje, tri zlata i jedno srebro. Zlatni su bili basketaši na Evropskom i Svetskom prvenstvu, kao i juniori u Nišu. Srebro je osvojila seniorska košarkaška reprezentacija u Manili", istakao je Danilović.


Prisutnima se obratio i ministar sporta Zoran Gajić. 
“Prenosim vam pozdrave velike sportske porodice. Stojim ovde u ime 85 sportova, među kojima je i košarka i moram vam priznati da smo mi ostali nekada i učili od vas. Uvek smo bili ponosni na način na koji ste igrali, pobeđivali ali i gubili, jer ste uvek znali časno da izgubite. Najteže u sportu je odbraniti osvojeno, a vi od pedeset i neke držite taj kontinuitet. Želim vam svaku sreću, da budete jedinstveni i dogodine na Olimpijskim igrama da se radujemo, kako uspesima srpskog sporta, tako i košarke”, rekao je Gajić. 


Prvo Svetsko prvenstvo u košarci odigrano je davne 1950. godine u Buenos Ajresu.
Prvi meč odigrale su selekcije Jugoslavije i Čilea. U tom duelu, slavio je Čile sa 33:27, a prvi koš u istoriji Mundobasketa postigao je Nebojša Popović.


Naša košarkaška reprezentacija je tri puta osvajala FIBA Svetsko prvenstvo pod zastavom Jugoslavije, a dva puta pod zastavom Srbije.


Poslednja medalja osvojena je u Manili ove jeseni, i to srebrna.


U ime Svetske košarkaške konfederacije (FIBA) obratio se generalni sekretar Andreas Zaglkis, koji je posebno apostrofirao uticaj "srpske i jugoslovenske škole košarke" na razvoj ovog sporta.


Na svečanosti je prisustvovao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i brojne košarkaške legende.
 

Bonus video:  Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!