POMRAČENJE ŠAMPIONA: Bugari i Belgijanci uzeli meru svetskom i evropskom prvaku

V. P.

26. 02. 2024. u 18:30

DRUGO kolo kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2025. donelo je dva iznenađenja sa primesom senzacije, umalo i treće koje je u poslednjoj sekundi sprečio Tarik Biberović, rođeni Zeničanin u dresu Turske.

ПОМРАЧЕЊЕ ШАМПИОНА: Бугари и Белгијанци узели меру светском и европском прваку

Foto: FIBA

Svetski šampion Nemačka pala je u malom Botevgradu od ruke naturalizovanog bugarskog reprezentativca Kodija Milera-Mekintajera (62:67), svežeg rekordera Evrolige u broju asistencija u jednom meču, dok je Španija kao aktuelni prvak Evrope poklekla pred Belgijom u gradu Šarlroa (53:58).

Činilo se da će Nemci, koji su na startu kvalifikacija zgromili Crnu Goru uprkos tome što u ovom „prozoru“ imaju samo jednog igrača sa Mundobasketa u Manili, isti scenario primeniti u Bugarskoj. Poveli su 19:4, ali su spustili gard i dozvolili protivniku da se vrati u meč serijom 13-0 u uvodu druge četvrtine. To je dalo krila domaćinu, posebno plejmejkeru Baskonije Mileru-Mekintajeru, koji je u poslednjoj deonici ubacio 14 od ukupno 23 poena, uz pet skokova i četiri asistencije. Tim selektora Gordona Herberta imao je čak 21 izgubljenu loptu, iz čega su Bugari postigli 27 poena i zatvorili prvi kvalifikacioni „prozor“ učinkom 1-1.

- Od početka utakmice verovali smo da možemo da pobedimo, što je bilo najvažnije. Imali smo sjajnu podršku publike i pokazali veliko srce, iako smo na papiru bili autsajderi. Borili smo se stoprocentno i to nam se isplatilo – rekao je Miler-Mekintajer.

Očajnu igru Nemačke objašnjavaju statistički parametri: 21 izgubljena lopta i samo devet asistencija, procenat šuta od mizernih 29 odsto (18/62). Bugarska je bila tek nešto bolja sa 35 odsto (21/60), dovoljno da ostvari jednu od najvrednijih pobeda u svojoj košarkaškoj istoriji.

TOBI KAO ZMAJ

UBEDLjIVE pobede u drugom kolu kvalifikacija ostvarile su selekcije Crne Gore i Slovenije.

„Sokolovi“ su u Podgorici nadigrali nejaku Švedsku (95:70), uz 18 poena Kendrika Perija i 16 Marka Simonovića, dok su „zmajevi“ u Kopru nadleteli Izrael (88:79) na krilima Klemena Prepeliča, koji je postigao 21 poen uz sedam asistencija. Odličan je bio i centar Zvezde Majk Tobi sa 20 poena i 12 skokova. U gostujućem timu najbolji je bio Jam Madar sa 19.

Slične procente realizacije imali su Belgijanci i Španci u meču sa ukupno 111 poena, što je ispod svakog kriterijuma za iole ozbiljnu košarku. Domaće „lavove“ je do druge pobede u kvalifikacijama vodio bek italijanske Tortone Retin Obasohan sa 19 poena, uz pratnju iskusnog krilnog centra Ostendea Pjera Antoana-Žilea koji je ostvario učinak od 15 poena i osam skokova. I „crvena furija“ imala je samo dvojicu dvocifrenih, prvotimce Barselone Darija Brizuelu (15) i Đoela Paru (10), dok je Riki Rubio postigao četiri poena pre nego što je morao da napusti teren zbog lakše povrede.

- U prvom poluvremenu smo igrali fantastičnu odbranu, ali smo čitavim tokom utakmice bili loši u napadu, posebno u poslednjoj četvrtini. U osnovi, nismo mogli da postignemo koš u tom periodu - rekao je selektor Španije Serđo Skariolo. - Moramo da radimo na tome kako bismo popravili poziciju u grupi, okupljamo se ponovo u junu pred kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, kada ćemo u trening kampu imati igrače koji nam nedostaju.

Španci su kvalifikacije za EP započeli sa dva poraza i potrebno im je da do kraja budu ispred Slovačke ili Belgije, koja je na vrhu grupe sa 2-0.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BURNO PRED SRBIJA - ENGLESKA! Piksi šokirao Engleze, Tadić im poručio: Samo probajte!