TUGA Preminula NBA legenda

Novosti online

31. 03. 2024. u 13:57

NEKADAŠNjI košarkaš brojnih NBA timova Volt Vesli, preminuo je u 80. godini.

ТУГА Преминула НБА легенда

Foto: Pixabay

Prve košarkaške korake Vesli je napravio u Danbar srednjoj školi u Fort Majersu, potom je od 1963. do 1966. godine nastupao na univerzitetu Kanzas.

Tamo je dva puta uvršten u najbolju petorku koledža, Ol-Amerikan, a zanimljivo je da je igrao protiv Teksas Vesterna, a taj meč bio je inspiracija za američki film "Glory road"

Sjajne partije u dresu Kanzas Džejhoksa donele su mu visoko, šesto mesto na draftu 1966. godine, gde su ga izabrali Sinsinati Rojalsi, preteča današnjih Sakramento Kingsa.

Za Rojalse je igrao tri godine, potom je preoveo sezonu u Čikago Bulsima, dve u Klivlend Kavalirsima, pa jendu u Finiks Sansima i Kapital Buletsima (današnji Vašington Vizardsi), potom za FIladlefija Seventisikserse, gde je imao ulogu rezerve, ali je uprkos tome godinu dana kasnije, kao košarkaš Milvoki Baksa, ušao u istoriju.

Naime, Vesli je bio uključen u trejd kojim je poslat u Los Anđeles Lejkerse zajedno sa Karimom Abdul-Džabarom u trejdu koji će iz korena promeniti svet košarke jer su „jezerdžije“ postale jedna od najdominantnijih sila u NBA ligi pod vođstvom Abdul-Džabara i osvojili pet šampionskih titula.

Ovaj trejd spada među najveće u istoriji NBA lige, a navijači tima iz Los Anđelesa rado ga porede sa onim iz 1996. godine, kada je Vlade Divac trejdovan iz Lejkersa u Šarlot Hornetse za Kobija Brajanta, čime su Lejkersi stvorili dovoljno prostora za platu kako bi u svoje redove doveli Šakila O’Nila, zbog čega Veslija i Divca neretko porede jer su bili deo dva trejda koji su direktno doveli do istorijskih šampionskih naleta tima iz „grada anđela“.

BONUS VIDEO: Doček Alekse Avramovića, Marka Marinovića i Feđe Sretenovića na trgu u Čačku

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)