NOVA VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!

Novosti online

06. 05. 2024. u 20:13

Nikola Jokić i njegov klub, Denver nagets, do pre neki dan su delovali prilično moćno, a kako i ne bi kada su maltene "počistili" Los Anđeles Lejkerse iz NBA plej-ofa, ali aktuelni šampioni sada se nalaze u problemu.

НОВА ВЕЛИКА ФРКА У ДЕНВЕРУ: Никола Јокић и НБА шампиони упали у проблеме!

FOTO: Tanjug/AP

Naime, jedan od najvažnijih igrača Nagetsa, Džamal Marej, možda neće zaigrati u drugoj utakmici polufinala Zapadne konferencije protiv Minesote timbervulvsa.

Kanađanin, koji je dvaput pred poslednji zvuk sirene davao koševe za pobede u pomenutoj seriji sa Lejkersima, nalazi se i dalje na klupskoj listi povređenih i to uz opis "upitan".

Džamal Marej i Nikola Jokić tokom NBA plej-of utakmice 2024 / FOTO: Tanjug/AP

Po NBA pravilima, ako je igrač zdrav i spreman, ne nalazi se na pomenutoj listi, ako je  njegovo učešće opisano kao "verovatno", onda se daju šanse od 75% da zaigra, dok oni koji su "pod znakom pitanja" imaju po 50% šansi da propuste naredni meč, odnosno da nastupe.

Postoje, podsetimo, još dve opcije - "teško da će zaigrati", što je opis za igrače koji imaju samo 25% šanse da nastupe, odnosno "neće igrati", kada nikakve dileme nema.

Mareja muči list leve noge i već na prethodnoj utakmici sa "vukovima" bilo je jasno da mu uopšte nije lako da igra, naročito ne protiv vrlo pokretljive i vrlo agresivne odbrane Minesote.

Uostalom, junak pomenutih pobeda nad "jezerdžijama" je na startu aktuelne plej-of serije, u porazu Denvera kod kuće sa 99:106, ostao bez poena u prvom poluvremenu. Na kraju, šutirao iz igre samo 6/14, a koliko je roviti kanadski as bio "nebitan" za pokušaje popravljanja lošeg utiska branioca trona svedoči i da je s njim na parketu ekipa Nagetsa primila 22 poena više nego što je dala Minesoti.

Svakako, navijači šampiona su se nadali da će se Džamal Marej oporaviti do drugog meča, no činjenica da je "pod znakom pitanja" - svakako da nije ono što su priželjkivali.

A nije ni ono što je Denveru trebalo posle poraza pred svojom publikom, jer posle druge utakmice, koja takođe predstoji u Koloradu, dve se igraju u Minesoti. Odu li tamo Timbervulfsi sa 2:0, možda se NBA košarka više i neće igrati u Denveru ove sezone...

Neki od vodećih američkih medija, poput "Atletika", već nazivaju mladu zvezdu Minesote, Entonija Edvardsa, strelca 43 poena u prvoj utakmici - "novim Džordanom" (doduše, nije da nema umetničkih sličnosti kada se radi o šutu sa polu-distance kojim se presuđuje rivalu...

... ali, Denver i nema šta da traži protiv ovakvih Timbervulfsa ako nema na raspolaganju super-raspoloženog Mareja.

Protiv Lejkersa, na startu doigravanja, postizao je, redom, 9, 9, 8, 9, 13 pogodaka iz igre - i to zato što od njih nije odustajao iako ga šut uopšte nije služio kao što ume (utrošio je, redom, 24, 24, 21, 23, pa 28 pokušaja da popravi svoj košgeterski saldo). Ali, što zbog sjajne odbrane Minesote, što zbog povrede koja ga očigledno ozbiljnije muči nego što bi to voleo da prizna, u prvom plej-of megdanu sa "vukovima" zastao je na 14 šuteva, uz pomenutih šest pogodaka, ali i "plus-minus faktor" od očajnih "-22".

Ako dodate tome i strategiju koju je stručni štab Minesote pripremio za Jokića...

... jasno je da problemi u kojima se nalaze Nagetsi - uopšte nisu naivni.

Ipak, Denver je pokazao da zna kako da se nosi sa izazovima, pa zato nema sumnje - da sledi ne samo jedan, već nekoliko istinskih spektakala u ovoj seriji između divizijskih rivala.

Nikola Jokić - statistika

Ove sezone, do plej-ofa, Jokić je prosečno postizao 26,4 poena, a imao i 12,4 skoka i devet asistencija po NBA utakmici.

U plej-ofu, Jokićeva statistika protiv Lejkersa je bila impresivna - 28,2 poena, 16,2 skoka, 10 asistencija, 1,2 "krađe" uz 59% uspešnosti šuta iz igre (a 33% kada se radi o trojkama) i 92% sa linije penala. 

Protiv  Minesote, bar u prvoj utakmici, Jokić jeste bio efikasan, dao je 32 poena, ali je šutirao daleko ispod svog proseka - 11/25 (trojke 2/9, penale 8/8), a uz devet asistencija i osam skokova imao je i čak sedam izgubljenih lopti.

Kada opet igraju Nikola Jokić i Denver? Raspored utakmica:

Denver nagets i Minesota Timbervulfs igaraju po sledećem rasporedu (po našem, srednjeevropskom vremenu)

Utakmica broj 2 - u Denveru, u 4 ujutru, u utorak 7. maja

Utakmica broj 3 - u Minesoti, u 3.30, u subotu, 11. maja

Utakmica broj 4 - u Minesoti, u 2, u ponedeljak, 13. maja

Ako se serija (koja se igra dok neko ne sakupi četiri pobede) produži i posle četiri utakmice, peta je na programu u Denveru u noći između utorka i srede, 14./15. maja, dakle samo dan posle četvrtog meča, šesta u Minesoti u noći petak na subotu (17./18.), a eventualna majstorica igrala bi se u nedelju, 19. maja (ili ponedeljak po našem vremenu, u zavisnosti od termina koji bude određen) u Denveru.

NBA liga, sezona 2023/2024 - termini, plej-of, Olimpijske igre...

Ligaški deo nadmetanja završen je u nedelju, 14. aprila 2024, kada su svi timovi odigrali po 82 utakmice. 

Nakon zavreštka plej-in turnira za timove od 7. do 10. mesta u obe konferencije, 20. aprila počela je zvanična faza plej-ofa.

Veliko finale je, kada se o prvom meču borbe za pehar radi, zakazano za 6. jun, a moguća majstorica igrala bi se 23. juna. Samo mesec dana kasnije, 26. jula, u Parizu počinju 33. Letnje olimpijske igre, koje traju do 11. avgusta.

A ako vam se košarka sviđa, NBA kao njen sastavni deo, kao i sve što u njoj rade Nikola Jokić i Denver, ali i ne samo oni već i svi ostali srpski i drugi asovi, pratite ih na sportskim stranicama portala "Novosti". 

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video:  Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije