NEVIĐEN TRILER U FINALU ABA LIGE: Zvezda dobila Partizan u neverovatnom derbiju!

Novosti online

13. 05. 2024. u 23:01 >> 23:01

Crvena zvezda je povela sa 1:0 u finalu ABA lige nakon što je u prvoj utakmici, pred svojom publikom u nekadašnjem "Pioniru", pobedila Partizan - konačan rezultat bio je 83:82 posle mnogo uzbuđenja i dvoiposatne košarkaške drame. Isti rivali će u istom, skroz crveno-belom ambijentu, igrati u sredu od 19.30, a šampion "Jadrana" će postati ekipa koja dođe do tri trijumfa.

НЕВИЂЕН ТРИЛЕР У ФИНАЛУ АБА ЛИГЕ: Звезда добила Партизан у невероватном дербију!

Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Posle napornog uvodnog dela sezone, borbe na dva fronta, regionalnom i evropskom, naši najtrofejniji klubovi "ukrstili su koplja" na startu finalne serije i, iako im preciznost nije bila na nekom nivou vrednom hvale, priredili meč koji jeste opravdao očekivanja istinskih ljubitelja košarke. 


Uzbuđenja nije manjkalo, borbenosti - naročito, a na kraju su presudile emocije. I to one koje su bile "potisnute", kako bi razum i mirnoća napravili prevagu. Baš kako to treneri vole, mada... i jedan i drugi strateg, Janis Sferopulos i Željko Obradović, "čupali su kosu" kako su u pojedinim trenucima igrali njihovi izabranici.


No, krenimo redom.


Važnost meča prilično je "zavezala ruke" i jednima i drugima u uvodnom delu utakmice. Uostalom, po 39 poena su dali za celo poluvreme, što i ne čudi kada se trojke šutiraju u stilu "svaka četvrta uđe", a maltene se više šutiralo s distance nego za dva poena (Zvezda i jeste, 19 naspram 15 pokušaja, Partizan 17 - 15 u korist "dvojki"). Ali, ako se za dalekometnu paljbu i moglo očekivati da, usled bitnog meča, ne bude baš odmah kako treba, ekipa crveno-belih je muku mučila sa linije penala, tek 58,8% uspešnosti u prvih 20 minuta (10/17, naspram Partizanovih 5/7). Broj penala ukazje i na veći broj prekršaja koji su pravili gosti (14-9), a to je najavljivalo probleme Obradoviću sa rotacijom jer je svaka nova lična greška potencijalno bila kobna za nastup tog igrača u završnici.


U naletima se igralo u većem delu prvog poluvremena (Partizan je imao 26:35, a onda je domaćin, uz Teodosića na parketu, napravio seriju 13:2 pred kraj druge deonice), a tako je proticao i nastavak ove interesantne utakmice. 


Čas bi Naneli, Avramović i Kaminski donosili prednost crno-belima, čas bi se neko "budio" u crveno-beloj ekipi, poput Nedovića koji je pokrenuo Sferopulosov tim sredinom treće četvrtine, i to posle nekoliko uzastopnh promašaja. Učinilo se da su u taboru srpskog prvaka "pronašli ključ" za ovu utakmicu kada su, velikim naletom, poveli sa 64:55 pred kraj treće deonice, koju je obeležila i nova derbi-povreda Nikole Topića (nije mogao sam da napusti dvoranu, šepajući), ali...


Trojka Pantera, pa dva pogotka Džejlina Smita, najavili su novi preokret, i to Partizanov, te se uz minimalnu prednost gostiju ušlo u završnih osam minuta.
Borba se tada rasplamsala na jedan drugačiji način - ne toliko oprezan kao u prvoj polovini derbija (Zvezda je tada imala samo jednu izgubljenu loptu, Partizan četiri), koliko se igralo "spuštenih gardova" kako u napadu, tako i u odbrani. To je donosilo i "vezane" promašaje jedne ekipe, ali i dobre poteze, bilo je i neočekivanih faulova u napadu, no i odličnih timskih rešenja, a u najboljeg pojedinca izrastao je  najpre Džejms Naneli, serijom trojki za crno-bele.


Ušlo se tako u neizvesnu završnicu, u kojoj su nekoliko minuta gosti imali uglavnom po koš prednosti, da bi Jago Dos Santos sa dva dobra prodora (i iznuđene prekršaje) "povukao" Zvezdu, koja je u poslednji minut ponela tri razlike. Nedović je probao da to udvostruči, i to sa prevelike udaljenosti, a kako nije bio precizan, baš kao i Naneli pre njega, Partizan je pošao po poslednji, ključni preokret. Kevin Panter je sa linije penala primakao tim čiji je kapiten na 81:80, a 37,5 sekundi pre kraja Sferopulos je zatražio tajmaut. Zonski presing je sačekao njegovu ekipu, koja je mirno prenela loptu u igri tri beka, da bi Nedović promašio težak šut sa polu-distance.

Davidovac i Ledej su se bacili na loptu, dosuđeno je podbacivanje, ali je ono obavljeno tek posle poduže pauze jer je semafor prestao da računa vreme tokom pomenute akcije crveno-belih, pa su arbitri ručno morali da obave merenje. I, umesto 24,7 sekunde do kraja četvrte četvrtine, lopta je bačena u vis uz podatak da je za igru ostalo još 14,7, uz poen prednosti za Zvezdu. Podbacivanje je dovelo do toga da je Dejan Davidovac nadmudrio svog rivala iz Partizana, došao je sam do lopte, bio fauliran i sa linije penala obezbedio triler-pobedu srpskom prvaku nad braniocem ABA trona. Jer, ostalo je 11,6 sekundi do kraja, a posle Obradovićevog tajmauta gosti nisu iskoristili napad za izjednačenje - Naneli je fauliran pre šuta za tri poena, pogodio je oba bacanja, a u preostalih sedam sekundi domaćin je, istina uz jedvite jade zbog agresivne odbrane suparnika, sačuvao posed i, preko Davidovca stavio tačku na nestvarnu košarkašku priču.

Nova je već u sredu, na istom mestu.

ABA finale 2024 - prva utakmica - statistika


Crvena zvezda - Partizan 85:82 (17:20, 22:19, 25:22, 21:21) 

Crvena zvezda: Lazarević, Teodosić 14p, 2as, 3sk, 2iz, Tompkins 3sk, Davidovac 12p, 7sk, 2as, Mitrović 14p, 3sk, Lazić 6, Bolomboj 6, Nedović 7, Giedratis 6, Topić 2, Dos Santos 18p, 6sk, 4sk

Partizan: Smit 7, Ledej 4p, 8sk, Avramović 10, Panter 13p, 4sk, Smailagić 4, Naneli 27 (trojke 6/9), Trifunović i Anđušić nisu igrali, Doužer 4, Ponjitka 4, Kaminski 4, Kaboklo 5

KRAJ! Crvena zvezda - Partizan 85:82

40' - Davidovac oba puta precizan, Partizanu ostaje četiri sekunde, Acramović sa svoje polovine šutira - neprecizno!

40' - Lopta je Zvezdu! Još 6,4 sekundi do kraja.

40' - Teodosić pokušava da doda loptu Nedoviću, Avramović smeta kolegi iz reprezentacije, lopta odlazi u aut... ko ju je poslednji dotakao? Sudije će doneti odluku! Kakva drama, šta je ovo...

40' - Džejms Naneli pogađa oba slobodna bacanja. Zvezda traži tajmaut, kako bi organizovala akciju za 7,4 sekunde i sačuvala pobedu koju ima u šaci.

40' - Naneli pokušava (i pogađa trojku), no prethodno ga je faulirao Mitrović. Još 7,4 sekunde do kraja. Koš nije priznat, naravno, i dalje je tri razlike za Zvezdu, a dva su bacanja za crno-bele. Partizan nema više tajmauta, Zvezda ima jedan.

40' - Davidovac pogađa oba bacanja, +3 za Zvezdu, Željko Obradovioć traži tajmaut 11 sekundi pre kraja! Kakva drama...

40' - Kaboklo staje da skače, vraća ga Geidratis van kruga ... a onda posle tih psihičkih igara, Davidovac osvaja loptu! Zvezda ima napad, Ledej faulira reprezentativac Srbije!

40' - Pada Davidovac, arbitri traže da se ponovo baca lopta u vis. Ne može dramatičnije od ovoga...

40' - Definitivno, igraće se 14,7 sekundi posle podbacivanja. Za loptu skaču Davidovac i Ledej. Zvezda ima poen prednosti, ako osvoji loptu, Partizan će morati da faulira domaće igrače, ali u suprotnom...

40' - Nekoliko minuta traje ovaj prekid...

40' - Izgleda da je ostalo 14 sekundi do kraja. Arbitri su nešto saopštili trenerima, pa se vratili da gledaju snimak. Kakva drama...

40' - Nedović ne pogađa sa poludistance, Davidovac i Ledej se bacaju na loptu, biće podbacivanje! Još 24,7 sekunde do kraja. Mada, izgleda da je semafor stao na 24,7 a prošlo je nekoliko sekundi potom... Pregleda se snimak.

40' - Panter pogađa oba bacanja, 81:80. Lopta za Zvezdu, a tajmaut traži njen trener Sferopulos. Na semaforu i dalje 37,5 sekundi do kraja.

40' - Nedović promašuje šut sa oko osam metara, Partizan u napadu ... i Bolomboj ga zaustavlja prekršajem. Dva bacanja za Pantera. Zvezda ima 81:78. Još 37,5 sekundi do kraja.

39' - Kaboklo ne pogađa trojku, 100 sekundi do kraja - Zvezda ima loptu i +3... A onda Kaboklo krade loptu Teodosiću, no Naneli očajno šutira trojku, lopta pada ispod mrežice. Još 1:18 do kraja, Zvezda u posedu...

39' - Jago daje dodatno bacanje, u poslednja dva minuta Zvezda ulazi sa 81:78. Mnogo izmena vrše treneri, maltene hokejaški ritam ulazaka i izlazaka igrača na teren i sa njega.

38' - Ponjitka greši, Teodosić ga je dobro čuvao, a onda Jago Dos Santos ponovo probija odbranu rivala - daje koš uz prekršaj Doužera nad njim - vodi Zvezda sa dva razlike i imaće dodatno bacanje posle tajmauta. "Proključala" je hala

38' - Nedović oba puta precizan. Doužer ulazi u igru kod gostiju, Kaboklo ostaje u igri sa četiri faula...

38' - Kaboklo pravi četvrtu ličnu grešku. Nedović će izvoditi penale. Kaboklo je, inače, u 4. deonici jedan od najzaslužnijih (uz Nanelija) za izvrsnu igru crno-belih.

38' - Kaboklo nije dao koš sa oko četiri metra, no Davidovac gura Ponjitku i to su novi penali za crno-bele. Još 2:56 do kraja, nerešeno je.

37' - Jago je u poslednji čas, pred kraj napada Zvezde, prodorom izborio slobodna bacanja. Koristi oba - 76:76.

37'  - Teodosić ne pogađa trojku posle dobih slobodnih bacanja Kabokla (74:76), no Zvezda ima novu priliku za izjednačenje ili vođstvo posle kiksa crno-belih. Još 3:25 do kraja.

36' - Panter ne pogađa trojku, no Zvezda pravi faul - treća lična Bolomboja, koji je gurnuo Kabokla.

36' - Sve zanimljivija borba. Nerešeno je, 74:74, a velika borbenost dovela je do toga da Ponjitka i Teodosić skaču za loptu. Pripala je Partizanu. Još 4:16 do kraja...

36' - Teodosić je uspeo da "navuče" Kabokla na prekršaj, pa će iskusni plejmejker imati tri slobodna bacanja. Ili, možda, dva - arbitri gledaju snimak.

35' - Naneli igrao kao u transu, nova trojka, njegova šesta za Partizan na ovom meču, nerešeno je - 71:71. Zvezda ne koristi svoj napad, Naneli je potom fauliran posle dobrog bloka od strane Kabokla. Crno-beli mogu da povedu

34' - Peta trojka Nanelija, posle dobrog dodavanja Smita - 69:68, a onda Nedoviću beži lopta. Pa beži i crno-belima - i Jago Dos Santos poentira, 71:68. Kakva utakmica...

33' - Bolomboj sjajno blokira pokušaj Ponjitke, a na drugoj strani terena Branko Lazić daje trojku iz ugla i burno slavi - 69:65 za Zvezdu!

33' - Jago pravi prekršaj u napadu, pa Zvezda nije uspela da uveća prednost koju je doneo Bolomboj.

32' - Promašuju Zvezdini igrači u seriji (i imaju ofanzivne skokove, u seriji). Dalekometni promašaji Teodosića, Jaga... pa je Partizan u prilici da povede - što i čini preko Kabokla - 64:65.

NEVEROVATAN PEH! Evo kako je Nikola Topić povređen na ABA finalu Crvena zvezda - Partizan (VIDEO)

31'  - Nastavlja Smit da pogađa, crno-beli su na poen zaostatka, 64:63. Teodosić je potom progirao Mitrovića, koji je dvaput šutirao i dvaput promašio, no Lazić se domogao lopte. Partizan igra sa četiri "niska" igrača (i Kaboklom pod košem). Mitrović, Giedraitis, Lazić, Jago i Teodosić je petorka domaćih.

Kraj treće četvrtine, i to posle trojke Džejlina Smita za prilazak Partizana na samo 64:61.

30' - Teodosić trojkom donosi velikih 64:55, ali Partizan se ne predaje. Panter uzvraća istom merom 

28' - Topić ne može sam da napusti parket... A posle bacanja Teodosića, na 57:53 Partizan primiče 17. poen Nanelija (4. trojka, 5. Partizanova).

27' - Navijači skandraju "Nikola Topić!", prilazi i trener Janis Sferopulos ispod koša...

27' - Četvrta lična za Alena Smailagića, prekršaj nad Teodosićem koji je bio u prodoru. A tokom te akcije pao je mladi Nikola Topić koji i dalje leži...

27' - Trej Tompkins, koji se nije naigrao za Zvezdu u ovom meču, napravio je faul nad Ledejom. Bunio se (prošao samo sa usmenom opomenom), a Zek Ledej je pogodio oba bacanja - 55:50.

27' - Luka Mitrović pogađa oba bacanja (10 poena), Zvezda odlazi na 55:48. Prvi put domaćin vodi sa sedam razlike.

27' - Mladi Nikola Topić (kome su navijači skandirali "Tope, ostani!", misleći na predstojeći NBA draft) uspeva da natera crno-bele da im istekne vreme za napad. Smailagić potom pravi prekršaj, treća lična... Još 3:58 do kraja 3. deonice, i dalje je 53:48, što je na semaforu već oko dva minuta.

26' - Ostaje +5 za Zvezdu posle tog penala. To je i najveća prednost crveno-belih. Partizan je imao +9.

26' - Raduju se "delije" - Jago (5. asistencija) proigrava Mitrovića, koji poentira dok ga faulira Ledej (2. lična) - 53:48 za Zvezdu, uz slobodno bacanje posle televizijskog tajmauta.

25' - Smailagić, kao i kada je prvi put ušao u ovaj meč, ofanzivni skok pretvara u pogodak, 49:48. A kako je Partizan izašao iz bonusa, faul Nanelija nad Giedraitisom poslao je Litvanca na liniju za penale, odakle je precizan - 51:48. Mitrović i Teodosić se vraćaju u igru za crveno-bele...

24' - Kaminski prekida nalet crveno-belih (47:45), a Doužer pravi treću ličnu grešku. Jago će imati dva bacanja.

23' - Nedović se izgleda budi - pogađa iz prodora - 44:43. Kaminski nije precizan na drugoj strani. Davidovac to koristi da trojkom donese 47:43 Zvezdi. Serija 7:0.

23' - Nedović, posle nekoliko promašaja, pogađa iz brze akcije iz auta (42:53), a onda Kaminski pravi prekršaj u napadu - taj faul u bloku je njegov treći na ovom meču.

22' - Kaminski sa linije penala vraća prednost gostima, a onda Nedović greši, izlazi van terena s loptom u posedu - a Naneli sa polu-distance pogađa - 40:43 za Partizan.

21' - Počelo je drugo poluvreme. Partizan nije iskoristio svoj napad, Zvezda, uslovno rečeno, "jeste" preko Nedovića, ali sudije proveravaju nešto na snimku... Da, definitivno su bacanja za Zvezdu. No, i Nedović pogađa samo jedno, kao mnoge njegove kolege danas - 11/18 šutira domaćin sa linije penala. 

Kraj poluvremena! I to kakvog... Prvo se nervirao Janis Sferopulos, trener Zvezde, potom Željko Obradović, strateg Partizana. U naletima su igrali jedni pa drugi, grešili ali se i fantastično borili. Jago je najefikasniji u Zvezdi - 9 poena, uz 3 asistencije, po 6  su dali Teodosić i Mitrović, a kod crno-belih su se istakli Naneli sa 11 (3/4 trojke), Avrmović sa 10, i Panter sa osam. Posle 20 minuta igre, nerešeno, 39:39.

20' - Pogađa Davidovac za vođstvo Zvezde, Ledej uzvraća sa poludistance. Tajmaut domaćih, manje od sekund do kraja 2. deonice, nerešno je.

19' - Ledej ne pogađa šut sa distance, a onda, pomalo čudno, sudije sviraju faul Aleksi Avramoviću, koji jeste bio u duelu sa Jagom, no Brazilac je pao jer se okliznuo. Bilo kako bilo, dos Santos izvodi slobodna bacanja - 37:37

18' - Naneli stiže do 11. poena nakon dobro organizovane akcije posle tajmauta - 35:37. Zvezda ne pogađa iz prvog pokušaja, osvaja loptu, no Nedović opet neprecizan, sa distance.

17' - Teodosoić ne pogađa trojku kojom bi izjednačio rezultat, serija Zvezde ostaje 6:0, a u napadu su gosti. Panter, međutim, ne pogađa sa oko pet metara. Na drugoj strani terena - Jago Dos Santos pogađa trojku i diže celu halu na noge - nerešno je. Tajmaut, još jedan, traži Željko Obradović - 35:35. 

16' - I Kevin Panter je sada jedan od igrača Partizana sa dve lične greške. U napadu je napravio prekršaj, lopta za Zvezdu koja je u naletu.

16' - Kaminski nije, odmah po ulasku u igru, pogodio trojku iz levog ugla, a potom se odbrana Partizana raspala, Jago postiže najlakše poene u karijeri - Željko Obradović traži tajmaut. Vođstvo Partizana od 26:35 sada je spalo na samo 32:35.

15' - Branko Lazić trojkom iz desnog ugla primiče Zvezdu na 29:35, a Doužer ne uzvraća. U velikoj borbenosti koja je usledila posle tog promašaja, Ponjitka pravi prekršaj u napadu.

15' -  Trojka (Avramović), pa trojka (Teodosić), pa još jedna (Partizanova - Naneli) - 26:33. Kakav meč... Miloš Teodosić potom ne pogađa sa distance, a nervozni crveno-beli prave kiks. Ponjitka je sa linije penala doneo dosad najvećih 26:35 Partizanu. Još 5:27 do poluvremena.

13' - I Zvezda je izašla iz bonusa. Mitrović je napravio faul (odlazi na klupu, Bolomboj ga menja. Jago menja Topića), a 7:08 je do kraja poluvremena. Svaki naredni prekršaj - značiće slobodna bacanja.

13' - Topić se lepo iskupio posle kiksa u odbrani, pa poentirao nadmudrivanjem Partizanove odbrane - 22:25.

12' - Obradović prvi put šalje na teren Ponjitk (umesto Ledeja), vraća se i Avramović posle kraćeg boravka na klupi. Zvezda ne koristi još jedan napad koji je Lazić završio prodorom po čeonoj liniji - a Avramović je svoju takvu akciju okončao pogotkom iza glave, uz prekršaj nad njim od strane mladog Topića - 20:24. Tajmaut, pa dodatno slobodno bacanje za beka Partizana.

12' - Teodosić ranim prekršajem zaustavlja akciju crno-belih već na polovini terena. Zvezda ima dva faula, a Partizan tri, za manje od dva minuta igre u 2. deonici. Smit, posle kiksa gostiju u napadu, pravi prekršaj - pa je ekipa trenera Željka Obradovića upravo izašla iz bonusa. Za samo minut i 53 sekunde u ovoj četvrtini.

12' - Lazić nije uspeo da poentira preko Smita, trčeći uz čeonu liniju, a onda je pomenuti igrač Partizana napravio faul, prekršajem nad Mitrovićem (koji je dao koš, pa i slobodno bacanje - 20:22).

11' - Srpski reprezentativac i junak sa prošlog Mundobasketa, Aleksa Avramović, u svojoj prvoj napadačkoj akciji prodire kroz Zvezdinu odbranu i donosi 17:22 crno-belima. Lazić se vraća u igru, umesto Nedovića. Tompkins ne koristi napad, šutira neprecizno sa tri metra, lopta za goste, koji preko Avramovića promašuju trojku.

11' - Partizan ne uvećava svoju prednost je Ledej promašio oba slobodna bacanja. Baš kao i Dos Santos malopre. A obojica šutiraju sa preko 85% ove sezone... Važnost meča čini svoje, nema šta. Kaboklo ulazi u igru umesto Smailagića kod gostiju.

Kraj prve četvrtine, 17:20 je rezultat u korist Partizana. Izuzetno zanimljiva i, što je najvažnije, utakmica koja protiče bez incidenata.

10' - Odličan, brzi napad Zvezde (Teodosić - Mitrović), a onda sporiji, ali "još precizniji" napad Partizana, imajući u vidu da je trojka postignuta, što je učinio Naneli - 17:18.

9' - Velika borbenost, nema ko se nije bacao za loptu posle Zvezdinog promašaja, a na kraju je u posed došao Smailagić, jedini koji nije "leteo" po parketu. Na drugoj strani terena, Zvezda sada pravi faul kojim izlazi iz bonusa. Partizan u napadu... i Panter sa oko šest metara pogađa za 15:15, i to preko Topića.

8' - Greše crno-beli, vraćaju loptu na svoju polovinu, pa sada ima napad ekipa trenera Janisa Sferopulosa, u kojoj je sada u igri i Nikola Topić (uz Nedovića i Teodosića). A upravo Topić dodaje loptu Davidovcu, za trojku iz ugla - 15:13

8' - Kakav derbi... Panter je dao koš sa poludistance, a na drugoj strani terena, kada se činilo da je Zvezda izgubila loptu, Smailagiću je dosuđena lična greška. Kako je Partizan izašao iz bonusa, Luka Mitrović šutira bacanja. I on "polovičan", jedno je dao, drugo ne - 12:13.

7' - Greši Partizana, a u polukontri Teodosoić odmah šutira trojku i pogađa - 11:11.

7' - Zvezda opet promašuje jedno slobodno bavanje... a onda i drugo. I to Jago Dos Santos, koji je do ovog meča u ABA ligi penale šutirao 42/48.

7' - Dva faula ima sada i Pi-Džej Doužer, koji je faulirao Dos Santosa, Zvezdinog plejmejkera koji je i dalje na parketu. Teodoosić i Topić još nisu igrali, ali iskusni "Teo" upravo ulazi.

6' - Smailagić iz skok-šuta, posle promašaja kolege, donosi 7:11 gostima.

6' - Opet samo jedno od dva bacanja pogađaju crveno-beli (Giedraitis, za 7:9)

6' - Dobro je Partizan dodavanjima nadmudrio domaćina, no Ledej nije bio precizan sa poludistance, a na drugoj strani terena Kaminski pravi svoju drugu ličnu grešku. Izlazi, prvi put na parketu je Alen Smailagić.

6' - Bolomboj pogađa samo drugo slobodno bacanje, 7:9. Izlazi iz igre, ulazi Luka Mitrović. 

6' - Posle novog neiskorišćenog napada crno-belih, Nedović koji je ušao u igru za Zvezdu - proigrao je Bolomboja, a ovaj bio fauliran od strane Kaminskog prilikom pokušaja zakucavanja.

5' - Loše je Zvezda odigrala akciju u kojoj su igrači Partizana bili pored "pogrešnih" rivala - na kraju je centar, Bolomboj, šutirao (i promašio) trojku. Na sreću po domaće, uhvatili su loptu i tada, i kada je Jago promašio dalekometni šut, no Bolomboj nije uspeo da poentira preko Kaminskog - ostaje 6:9.

4' - Partizan nije iskoristio priliku da uveća prednost na više od "+5", a Giedraitis potom pogađa za dva, 6:9, posle čega Panter promašuje trojku

3' - Zvezda nije iskoristila još jedan napad koji je trajao "do zvuka sirene" (Lazić je promašio trojku), a Doužer potom pogodio iz teške pozicije - 4:9, posle čega Giediratis promašuje iz levog ugla. Novi napad za Partizan

3' - Malo su se zbunile sudije, jedan je pokazivao da je Kevin Panter izgubio loptu, drugi da je fauliran... na kraju, slobodna bacanja za kapitena Partizana i to je 4:7

2' - Kaminski je udvojen, ali proigrava na drugoj, desnoj strani Nanelija - trojka za 2:5 u korist Partizana. Giediraitis nije uzvratio, no Davidovac osvaja loptu, a Dos Santos potom iz prodora smanjuje na 4:5.

2' - Prve poene za Zvezdu u ovom finalu daje Bolomboj, sa linije penala - 2:2

1' - Zvezda nije iskoristila prvu akciju, Jago je proigrao Bolomboja, a ovaj promašio pod košem rivala. Partizanov prvi napad je Giedraitis zaustavio prekršajem, a u "reprizi" Doužer prodorom donosi 0:2 crno-belima.

1' - Utakmica je počela! Zvezda ima prvi napad

20.28 - Startne petorke - Zvezda: Jago, Lazić, Giedraitis, Davidovac, Bolomboj; Partizan: Naneli, Panter, Doužer, Kaminski, Ledej

20.22 - Izlazak igrača Zvezde pred krcate tribine:

20.21 - NBA AS NA VEČITOM DERBIJU! Evo ko je došao da gleda prvi meč Crvena zvezda - Partizan

20.14 - Atmosfera u hali:

19.58 - POZNATO LICE U "PIONIRU": "Već viđeno" pojačanje stiglo na finale ABA lige (FOTO)

19.42 - Strepele su pristalice crveno-belih kada na parketu najpre nisu primetili Džoela Bolomboja, ali važan igrač, centar Zvezde, je ipak izašao na igralište:

19.39 - Pune tribine crveno-belih navijača, a maltene sat vremena je do početka derbija:

19.35 - Ovako je bilo u nekadašnjem "Pioniru", sada hali "Aleksandar Nikolić", oko sat i po pred početak meča:

 

19.30 - Zagrevanje je počelo...

19.25 - Poruka navijačima Zvezde i na mestima za reklame:

19.24 - Dolazak košarkaša Partizana u halu:

19.07 - NEZAPAMĆENO INTERESOVANjE: Ogromna gužva ispred "Pionira" pred prvi večiti derbi u finalu ABA lige

19.02 - LOŠE VESTI ZA PARTIZAN PRED DERBI: ABA liga kaznila crno-bele - i klub, i omiljenu ličnost u njemu!

19.00 - VEČITI DERBI - USIJANjE! Nebojša Čović se vanredno obratio, Partizan se poziva na sastanak s policijom pred finale ABA lige

Uoči meča

U prethodne dve sezone kada su se Crvena zvezda i Partizan borili za mesto na jadranskom tronu, nažalost nije moglo da se pobegne od scena nedostojnih zemlje košarke. Nada svih aktera je da će treća uzastopna bitka "večitih" za jadransku krunu, u ovom segmentu biti srećna.

Koliko su ta očekivanja utemeljena, saznaćemo već danas na početku finalne serije plej-ofa ABA lige u kojoj Crvena zvezda, sa prednošću domaćeg terena, dočekuje Partizan, aktuelnog prvaka, na parketu dvorane "Aleksandar Nikolić".

Crveno-beli uzdaju se u grotlo "Pionira" da ih pogura do sedmog trofeja, dok "parni valjak" želi da podeblja sopstveni rekord i pomeri ga na "kotu" osam.

Za razliku od četvrtfinala i polufinala, "džekpot" se u finalnoj seriji osvaja sa tri recke na listiću u koloni sa pobedama.

Jedan poraz za devet godina

OD sezone 2014/2015. i prve jadranske titule, Crvena zvezda je igrala finale plej-ofa ABA lige u svakoj narednoj sezoni. Prednost domaćeg terena, u velikoj meri je koristila o čemu najbolje svedoči podatak da su u pomeunutom periodu, kada su u pitanju finalne serije, doživeli samo jedan poraz u "Pioniru". Onaj od Budućnosti u sezoni 2018/2019. koji su Podgoričani na kraju iskoristili da u "Morači" obezbede regionalnu krunu.

Iz Crvene zvezde su odlučili da će im to biti mnogo lakše na parketu "Pionira". Preseljenje iz "Arene" uskratiće prisustvo u finalnoj seriji brojnim vlasnicima sezonskih karata, ali će atmosfera biti značajno teža za rivala koji teško da može nečim da iznenadi Zvezdu budući da je ove sezone odigrano pet međusobnih susreta "večitih". Tako rezonuje i trener Zvezde Janis Sferopulos:

- Cele sezone treniramo i naporno radimo kako bismo došli do finala. Imamo prednost domaćeg terena i želimo da maksimalno fokusirano uđemo u utakmicu i igramo našu igru. Znamo šta je potrebno da radimo, igramo protiv velikog rivala. Mi znamo njih, oni znaju nas i daćemo najbolje da pobedimo u prvoj utakmici. Fokus je na prvom meču, ne na celoj seriji. Zaista želim sjajnu atmosferu i da pokažemo našu sportsku kulturu svima - rekao je Sferopulos u najavi prvog susreta.

Grk neće moći da računa na povređenog Adama Hangu, pod znakom pitanja je i centar Džoel Bolomboj. U četvrtfinalu i polufinalu, Nikola Topić i Trej Tompkins su dobili priliku da adaptiraju na takmičarsku košarku posle povreda, ali oči crveno-belog sveta će kao i do sada biti uperene u Miloša Teodosića, Zvezdinu zvezdu vodilju. Uz Tea, značajna uloga na velikoj sceni trebala bi da pripadne i veteranima derbi susreta - Nemanji Nedoviću i Luki Mitroviću, kao i ovosezonskim novajlijama Jagu dos Santosu i Rokasu Gedraitisu.

Sa druge strane, trener Partizana Željko Obradović biće najverovatnije lišen usluga Ognjena Jaramaza i Balše Koprivice, ali tu su svi ostali. Trio starosedelaca, Džejms Naneli, Kevin Panter i Zek Ledej će gotovo izvesno poneti najveći ofanzivni teret, dok će iz drugog plana pretiti Džejlin Smit, za sada najkonstantniji pojedinac crno-belog sastava u plej-ofu ABA lige.

- Celu godinu se igra da bi se stiglo u veliko finale. Nadam se da ćemo biti spremni i da ćemo probati da damo sve od sebe, to je uvek najvažnije - kratko je Željko Obradović prokomentarisao predstojeći susret sa Zvezdom, a ni kapiten Panter nije bio previše rečit. - Očekujem da pobedimo. Verujem da će biti puna dvorana i da nas čeka neprijateljski ambijent. Moramo da zadržimo smirenost i to je to.

Nešto slikovitiji bio je Pi Džej Doužer nakon trijumfa crno-belih nad Budućnosti:

- Nema šta novo da se kaže o protivniku. Niti postoji neki specijalan recept ili tajna. Zapravo vrlo je jednostavno, agresivniji tim će imati veću šansu da pobedi. Videli smo to u okršajima ova dva tima. Kada smo mi bili agresivniji u odbrani, uspevali smo da pobedimo, isto važi i za njih. Spremni smo na teške mečeve - istakao je Amerikanac.

Značaj regionalne titule odavno je pojačan prohodnošću u Evroligu, pa je otud i ulog jači a tenzije veće. Iako pobedniku ABA lige zvanično nije zagarantovano mesto u eliti, za očekivati je da se pri letnjem deljenju specijalnih pozivnica jadranski prvak nađe u vrhu prioriteta evroligaških vlastodržaca.

Sude Pukl, Jovčić i Kardum

ABA liga delegirala je za prvi meč finalne serije plej-ofa sudije Sašu Pukla (Slovenija), Milivoja Jovčića (Srbija) i Luku Karduma (Hrvatska). Pukl i Kardum bili su deo sudijske trojke koja je, prema oceni sudijske komisije regionalnog takmičenja, pogrešila kada je isključila Jogija Ferela iz majstorice Partizana i Budućnosti, dok za ostale mečeve zasada nisu poznati arbitri.

Da li će to biti slučaj i sa vicešampionom, veliko je pitanje, a nakon poslednjih izjava čelnih ljudi Evrolige, sumnja navijača "večitih" u ponavljanje ishoda iz prethodne dve godine, još više je opravdana, a strah od poraza utoliko veći. Prečesto i okidač za stvari koje su iz oba tabora poželeli da ih ne bude. Valjda će sada biti više sluha u navijačkim krugovima.

ABA liga finale - raspored utakmica

Ponedeljak 13. 5. Crvena zvezda - Partizan 20.30

Sreda 15. 5. Crvena zvezda - Partizan 19.30

Nedelja 19. 5. Partizan - Crvena zvezda 21.00

Utorak 21. 5. Partizan - Crvena zvezda*

Subota 25. 5. Crvena zvezda - Partizan*

*Ako bude bilo potrebno.

Broj ABA titula

Partizan 7

Crvena zvezda 6

FMP 2

Cibona 1

Budućnost 1

Olimpija 1

Makabi 1

Hemofarm 1

Zadar 1

Bonus video: Kad je u halu ušao vojni orkestar, i "delije" i "grobari" zagrmeli kao jedan!

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice