SKROZ NESKVAKIDAŠNJE OKUPLJANJE KOŠARKAŠA SRBIJE: Nevesta upala na pripreme "orlova", Jokić šokirao novinare, stigla pojačanja iz Denvera

Дарко Николић
Darko Nikolić

24. 06. 2024. u 21:48

Košarkaška reprezentacija Srbije se okupila na početku priprema za Olimpijske igre "Pariz 2024". Nikola Jokić je trebalo da bude zvezda dana, ali... Zapravo, ta priča sa okupljanja "orlova" bila je skroz drugačija, i to bogatija - i pored neočekivanih "začina iz Denvera".

СКРОЗ НЕСКВАКИДАШЊЕ ОКУПЉАЊЕ КОШАРКАША СРБИЈЕ: Невеста упала на припреме орлова, Јокић шокирао новинаре, стигла појачања из Денвера

FOTO: Z. Jovanović

Za dobar recept stvaranja srpskih košarkaških uspeha, sada već tradicionalno, potrebni su selektor koji zna šta hoće, stručni štab koji to ume da sprovede u delo, i ekipa sakupljena od pojedinaca voljnih da se odreknu sebe, ne bi li se svi zajedno našli na pobedničkom postolju. Dodate tu i prstohvat mašte, nekoliko nesvakidašnjih momenata i... shvatite da je ovdašnja košarka na jednom novom "velikom početku", baš kao i mnogo puta do sada: početku ispisivanja stranica istorije na jedan "već viđen", a zapravo, nekako iznova, originalan način.

A gde ćete originalnije nego kada pred beogradskim hotelom, dok desetine novinara, foto-reportera i snimatelja čekaju da se pojave košarkaški asovi, stanu skupocena kola kakva mnogi i od tih asova ne mogu da priušte, a iz njih izađe - mlada.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Prava.

Nevesta pred hotelom, stigla baš kad su se čekali košarkaši Srbije / FOTO: D. N

Nevesta je pojavom privukla pažnju mnogih, a onda su joj, zbog dugačke haljine, brzo stigli malecni pomoćnici, istrčavši iz hola hotela u kome su prethodno radosno skakutali čim bi im neko od košarkaša stao da naprave zajedničku fotografiju s njim.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

"Ja stvarno ne znam dokle će! Pa, pet minuta je pričao sa Davidovcem, sad bi opet da se slika sa Avramovićem!", rekao je za četvorogodišnjeg plavušana jedan mališan koji će možda ove jeseni u školu, a možda i neće.

Ognjeg Dobrić sa mališanima koji su poželeli da se fotografišu sa njim / Foto: KSS

Naši košarkaši, zapravo mnogo veće ljudine nego što visina to nagoveštava, odazivali su se na molbe tih dečaka i devojčica kao da su samo zbog njih i tu. A zapravo...

Suština okupljanja reprezentacije je upravo taj narod koji u nju gleda željan i naše kolektivne, zajedničke radosti, a i, vala, "da pokažemo tim Amerikancima već jednom". Doduše, lepo bi sad na to rekao selektor Svetislav Pešić, kao što je na potonjoj konferenciji u hotelu i izjavio:

"Znate, na ovakvom turniru, sa američkom ekipom kakva je sada, a ja vam kažem - ovi su jači od drim tima iz 1992, svaka naša eventualna medalja je zlatna".

Svetislav Pešić, selektor košarkaša Srbije, na okupljanju pred Olimpijske igre Pariz 2024 / FOTO: Z. Jovanović

Ali, bilo je i onih koji se nisu odazivali na te pozive mališana.

Recimo, Nikola Jokić je prošao pored dva, tri mladića koja su htela da ga zamole za autogram i, prilično smrknuta lica, kroz novinarski špalir ušao u hotel. Tamo su ga već oraspoložili saigrači, neki iz njegove generacije, neki malo mlađi, a i neki stariji. "Nije ni dobar dan rekao", primeti neko na ulazu, ali... 

NIkola Jokić smrknuta lica ulazi u hotel u kome su se okupljali košarkaši Srbije / FOTO: Z. Jovanović

Jokić, inače prilično veliki šaljivdžija, došao je, očigledno, sa nekom mukom. Nešto ga je tištilo, privatno, i to se videlo i po licu, i po gestikulaciji. Iako su novinari posle obraćanja selektora, kapitena Bogdana Bogdanovića i predsednika Košarkaškog saveza Predraga Danilovića (koji je i sam danas vrlo ponosan, sin mu se, sasvim zasluženo, našao na širem spisku kadetske reprezentacije, o čemu je nekadašnji košgeter rekao "Kako se osećam? Samo onaj ko nema decu ne može da razume toliku radost"), dakle, iako su novinari posle te konferencije očekivali da će moći da postavljaju pitanja i MVP-u NBA lige, ostali su zapanjeni kada su saznali da Jokić neće odgovarati na njihove znatiželje u ovom danu.

Objašnjenje nisu dobili, a nisu ga ni tražili. Da jesu, verovatno bi odgovor bio "privatni razlozi" i tu bi, bar u ovom trenutku, priča trebalo da skrene u nekom drugom pravcu, jer...  U ova vremena čestih zavirivanja nosa u tuđa posla, bez poziva i pitanja, tuđu privatnost naročito treba poštovati, naročito ako se ne zna šta ko nosi od tereta u ovom danu ili danima.

A teret, jedan poseban, nose oni kojima je ovo prvo takmičenje ovakve magnitude u životu.

Uroš Plavšić i Nikola Jović stižu na pripreme košarkaša Srbije za Olimpijske igre / FOTO: Z. Jovanović

- Čoveče, meni je ovo sve kao san. Sve ovo što se dešava u poslednja dva, tri meseca - ne skriva Uroš Plavšić, sećajući se kako je pre dva, tri meseca, prosto, bio košarkaš Mege. Od tada je prešao u klub svojih snova, Crvenu zvezdu, a sada je i na pripremama "orlova".

Njegov zemljak, još jedan Čačanin u reprezentaciji, Aleksa Avramović, koliko god da je oduševljavao novinare svojom otvorenošću za priču, još više je mališane. Baš kao i na ulasku, i na izlasku iz hotela je uz "Srce, moje, kako ne bih stao!" odgovorio dečkiću koji je želeo selfi...

Aleksa Avramović udovoljava želji mališana koji je želeo da se fotografišu zajedno / Foto: Privatna arhiva

... a onda oduševio dve mlade košarkašice kada ga je jedna mama zamolila da se uključi u već započeti video-poziv. Bar jedna od tih devojčica, koje možda imaju 10-12 godina, delovala je povređeno, u krevetu, a Avramović je rekao:

- Sreće moje, puno vas pozdravljam i ljubim. Držite se zajedno, biće to sve dobro. Povrede dođu i prođu, samo gurajte i biće to sve kako treba. Ljubim vas!

Kada se tom receptu, "držite se zajedno" i "samo gurajte, biće to sve kako treba", dodaju još neka pojačanja koja su stigla iz Denver nagetsa ("Novosti" su na kratko porazgovarale sa trenerom u štabu Majkla Melouna, Džejsonom Milerom, koji će ne samo Jokiću, već i ostalim igračima Srbije biti od koristi u "misiji Pariz 2024" ... 

Nikola Jokić i Džejson Miler, trener iz Denvera koji je sada uz njega i reprezentaciju Srbije / Foto: KSS

... te kada se doda i Davidovčevo priznanje:

- Da, stvarno sam bio juče u Nišu. I ne samo ja, i Boriša (Simanić), i neki malo stariji (smeh), Simonović, Pefi (Stefan Marković), Kalina ... Pa, Bogdan je bio kum! 

Dejan Davidovac i Nikola Milutinov dolaze na pripreme košarkaša za Olimpijske igre / FOTO: Z. Jovanović

... a bili su u Nišu jer je njihov dojučerašnji saigrač iz reprezentacije, Stefan Jović, krstio drugo dete, onda dobijete vrlo jasnu sliku o nacionalnom timu Srbije.

Jeste, ima povređenih, a Nikola Jović je morao da povređenu nogu vozi na trotinetu da bi došao na sastanak sa saigračima i stručnim štabom...

Nikola Jović, povređen, na pripreama "orlova" za Pariz 2024 /  FOTO: D. N

... jeste, ima i novih, i starih asova, ali, pre svega ima želje. I selektora koji zna kako se pobeđuju američki timovi snova. I ekipe satkane od pojedinaca koji su voljni da se odreknu samoživosti, da bi tim stigao do visina.

Dodate tu i prstohvat mašte i...

... otprilike tako se do visina i stiže.

Pratite "orlove" na tom putu - uz "Novosti".

Na sasvim ste dobrom mestu.

Ko igra za reprezentaciju Srbije i kad ona igra?

Čekaju se još tri "reza"

SELEKTOR Srbije Svetislav Pešić je 10. juna objavio spisak od 16 kandidata za nastup na Olimpijskim igrama, a taj broj je ostao isti i nakon što je Vladimir Lučić otpao sa spiska jer je naknandno pozvan Aleksa Radanov. Selektoru je da napravi tri reza među kandidatima, a njih, uz pomnutog "povratnika", čine još i: Vasilije Micić, Aleksej Pokuševski, Bogdan Bogdanović, Nikola Jović, Nikola Jokić, Marko Gudurić, Vanja Marinković, Ognjen Dobrić, Filip Petrušev, Nikola Milutinov, Dušan Ristić, Aleksa Avramović, Ognjen Jaramaz, Dejan Davidovac i Uroš Plavšić.

Ako za MVP-a NBA lige, Nikolu Jokića, nema dileme, ostaje da se vidi ko će na kraju od preliminarnog spiska ostati među putnicima za Lil, gde će se igrati grupna faza Igara.

Srbija će, pored selekcije Južnog Sudana i SAD, igrati i protiv najboljeg tima sa kvalifikacionog turnira u Portoriku, gde, osim domaćina, nastupaju Meksiko, Obala Slonovače, Litvanija, Italija i Bahrein.

Ipak, pre nego što se "orlovi" posvete utakmicama u prvoj olimpijskoj fazi, imaće pripreme koje će provesti malo u Srbiji, a malo i u inostranstvu. Uvodne provere iza zatvorenih vrata su 5. i 7. jula protiv Holandije i Turske. Prvi zvanični prijateljski meč Srbija će igrati 12. jula protiv Francuske u Lionu na oproštaju Tonija Parkera. Zatim sledi selidba u Abu Dabi, gde će se "orlovi" sastati sa Australijom 16. jula i reprezentacijom SAD dan kasnije.

Nakon jakih provera ekipa se vraća u Beograd na duel sa Japanom 21. jula u Beogradskoj areni. Put Lila, Srbija kreće 24. jula. Prva utakmica na Olimpijskim igrama za "orlove" će biti sudar sa "drim-timom" iz SAD 28. jula (16.15), pa zatim tri dana kasnije sledi okršaj sa kvalifikantom u istom terminu. Grupnu fazu reprezentacija Srbije će zatvoriti duelom sa Južnim Sudanom trećeg avgusta od 20 časova.

BONUS VIDEO: Nikola Jokić i govor saigračima iz reprezentacije Srbije koji će se pamtiti

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (1)

NEVEROVATNO! Ovo što je Novak Đoković uradio na Vimbldonu je ravno - čudu!