KAO DA SMO BIRALI: Košarkaši Srbije na Olimpijskim igrama protiv dve "mušterije", a sa Amerima ne mogu u četvrtfinalu

V. Preradović

09. 07. 2024. u 08:00

ODAHNULI smo kada nam je Litvanija uklonila sa olimpijskog puta Italiju, našu redovnu noćnu moru od 2021. godine. Već smo videli baltičku silu kao protivnika u grupnoj fazi OI u Lilu, ali su joj nepremostivu barikadu postavili Portorikanci, uz pomoć svojih 13.500 strastvenih navijača u San Huanu.

КАО ДА СМО БИРАЛИ: Кошаркаши Србије на Олимпијским играма против две муштерије, а са Америма не могу у четвртфиналу

FOTO: FIBA.Basketball

Košarkaški pirati sa Kariba nadjačali su Litvance u finalu kvalifikacionog turnira (79:68) i plasirali se na Igre prvi put od 2004. Može se govoriti o idealnom scenariju za Srbiju, koja je u prvoj rundi prošlogodišnjeg Mundobasketa ubedljivo savladala i Portoriko (94:77) i Južni Sudan (115:83). Dve pobede sigurno nas vode u eliminacionu fazu u Parizu i, s obzirom na to da su Amerikanci u našoj grupi, u četvrtfinalu ne možemo da se sretnemo sa glavnim favoritom.

Portorikanci nisu naivni, imaju na plejmejkeru Hozea Alvarada, igrača sa kraja klupe Nju Orleansa koji ostavio u prašini litvanske bekove (23 poena). Imaju i beka Tremonta Votersa sa 40 NBA mečeva u karijeri, ali bi nesumnjivo težu prepreku predstavljala Litvanija, sa NBA centrima Sabonisom i Valančijunasom sposobna da se odupre Jokiću i Milutinovu.

FRANCUZI IZABRALI 12

FRANCUSKI selektor Vensan Kole odredio je tim za OI u Parizu: Rudi Gober, Viktor Vembanjama, Evan Furnije, Nikola Batum, Bilal Kulibali, Frank Nilikina, Geršon Jabusele, Matijas Lesor, Ajzea Kordinije, Nando de Kolo, Endrju Albisi i Metju Strazel.

Poslednji filter "trikolora", sa kojima će Srbija odigrati pripremnu utakmicu u Lionu 12. jula, nisu prošli Eli Okobo i Teo Maledon.

Promena formata takmičenja na olimpijskom turniru (tri grupe po četiri tima umesto dve po šest) formirala je ubitačnu konkurenciju u A grupi - Australija, Grčka, Kanada i Španija. U četvrtfinale idu po dve prvoplasirane selekcije i dve najbolje trećeplasirane iz tri grupe. Novitet je i žreb četvrtfinalnih parova po prilično kompleksnom sistemu.

FIBA na osnovu svojih pravila rangira timove od jedan do osam i formira četiri šešira sa dve selekcije (D, E, F i G). Dve najbolje su u D šeširu i tako redom, u četvrtfinalu će se sastati ekipe iz D i G šešira, odnosno iz E i F, s tim da nema ukrštanja učesnika iz iste grupe u prvoj fazi takmičenja.

Srbija igra prvu utakmicu sa američkim "drim timom" 28. jula (17.15), potom u istom terminu 31. jula sa Portorikom i na kraju grupne faze 3. avgusta sa Južnim Sudanom (21.00).

GRUPA A

AUSTRALIJA

GRČKA

KANADA

ŠPANIJA

GRUPA B

FRANCUSKA

NEMAČKA

JAPAN

BRAZIL

GRUPA C

SRBIJA

JUŽNI SUDAN

PORTORIKO

SAD

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)