NIKO NI BLIZU JOKIĆU: "Novosti" vam donose izbor deset najboljih pikova druge runde u istoriji NBA

V. Preradović

18. 07. 2024. u 23:10

DANAS i vrapci na grani znaju priču da je Nikola Jokić te 2014. godine prespavao noć kada su ga Denver Nagetsi izabrali kao 41. pika na NBA draftu. I da je bio budan ne bi čuo svoje ime, jer je u tom trenutku emitovana reklama za takose. Tada niko nije slutio da će ceo svet čuti za 19-godišnjaka iz Srbije.

НИКО НИ БЛИЗУ ЈОКИЋУ: Новости вам доносе избор десет најбољих пикова друге рунде у историји НБА

Foto: Profimedia

U ovom tekstu glavne uloge pripadaju upravo momcima na koje niko nije obratio pažnju, a kasnije su postali prepoznatljiva lica najbolje lige na svetu, mnogi od njih i stanari „Kuće slavnih“. Donosimo vam subjektivnu listu deset najboljih pikova druge runde NBA drafta svih vremena.

10. KRIS MIDLTON

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Na draftu 2012. godine pokupili su ga Detroit Pistonsi sa 39. pozicije, proveo je prvu sezonu u „motor sitiju“ i niko nije okrenuo glavu za rukijem koji je beležio prosečno 6,1 poen. Prosleđen je Milvokiju kao igrač bez perspektive. Greška koju Pistonsi plaćaju i dan-danas, jer se Midlton u međuvremenu etablirao kao elitni igrač, bez koga Janis Adetokumbo svakako ne bi doneo Baksima šampionsku titulu 2021. godine. U tom plej-ofu trostruki ol-star igrač imao je impresivne brojke - 23,6 poena, 7,6 skokova i 5,1 asistenciju.

9. GILBERT ARINAS

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Igrača koga mnogi pamte po problematičnom ponašanju izabrao je Golden Stejt kao 31. pika 2001. godine. Povrede i karakter skratile su mu karijeru na deset NBA sezona, od kojih su sedam u Vašingtonu bile nezaboravne za istinske košarkaške vernike. Za Bulitse, sadašnje Vizardse, prosečno je postizao 25 poena, uz 5,7 asistencija, tri puta je bio učesnik ol-star meča između 2005. i 2007. godine, jednom je bio član druge najbolje petorke lige i dva puta treće.

8. MORIS ČIKS

Filadelfija nije bila svesna da je dobila džekpot izborom plejmejkera Vest Teksasa kao 36. pika drafta 1978. godine. Iako nikad nije bio vrhunski strelac (prosek u karijeri 11,1 poen), Čiks je svojom vizijom igre pretvorio Sikserse u šampionski tim 1983, kada su osvojili treću titulu.

Prve zvezde tima bili su Džulijus Irving i Mozes Meloun, ali je pokretač igrač spakovan u 185 cm, četvorostruki ol-star i jednom član najbolje odbrambene petorke lige. Fila je u njegovu čast povukla iz upotrebe dres sa brojem 10.

7. DREJMOND GRIN

FOTO: Tanjug/AP

Verovatno ne bi bilo dinastije Golden Stejta da 2012. godine nije draftovan jedan prgavi momak kao 35. pik druge runde. Leđa Stefu Kariju i Kleju Tompsonu uvek je čuvao igrač bez estetike u igri, ali sa ogromnim uticajem na igru Voriorsa, sa kojima je osvojio četiri šampionske titule.

Osam puta je bio u najboljem defanzivnom timu lige, ima jednu titulu najboljeg odbrambenog igrača i jednu najboljeg kradljivca lopti, uz četiri nastupa na ol-star mečevima.

6. MARK GASOL

Lejkersi su ga draftovali kao 48. pika 2007. godine i u februaru 2008. prava prosledili Memfisu u paketu koji je uključivao dolazak u Los Anđeles njegovog starijeg brata Pau Gasola. Mark nije dosegao te visine, ali ostaće upamćen kao jedna od najboljih „krađa“ u istoriji NBA drafta.

Tokom karijere prosečno je beležio 14 poena, 7,4 skoka i 3,4 asistencije, tri puta je dobio ol-star počasti i jednom nagradu za najboljeg defanzivca. Bio je važan deo tima Toronta koji je 2019. doneo titulu kanadskom NBA ligašu.

5. TONI KUKOČ

Generalni menadžer Čikaga Džeri Kraus prošao je torturu zbog nepokolebljivog uverenja da je Majklu Džordanu i Skotiju Pipenu potreban mršavi dugajlija iz Evrope. Bulsi su izbor 29. pika druge runde drafta 1990. godine potrošili na „pink pantera“ sa Gripa i, ispostaviće se, time armirali možda i najbolji tim u istoriji košarke.

Kukoč je postao treći čovek u drugom šampionskom het-triku Čikaga, tokom NBA karijere beležio je 11,6 poena, 4,2 skoka i 3,7 asistencija i zaslužio mesto u „Kući slavnih“ 2021. godine.

4. DENIS RODMAN

Tanjug/AP

Detroit nije imao pojma šta je dobio kada je 1986. draftovao Rodmana kao 27. pika druge runde. „Loši momci“ dobili su najgoreg među njima, skakačku silu kakva nije viđena i jednog od najboljih defanzivaca u istoriji igre, sa kojim su osvojili dve šampionske titule.

Džordan je insistirao da Čikago dovede skandal-majstora bez foliranja, koji je na terenu radio iste stvari kao u Pistonsima i dodao u biografiju punu svega i svačega i tri titule sa Bulsima. Dva puta najbolji defanzivac, sedam puta prvi skakač i jednom učesnik ol-star meča. Jedinstveni i neponovljivi Denis „crv“ Rodman.

3. SPENSER HEJVUD

Nije mogao da postane NBA profesionalac zbog pravila o četiri godine na koledžu, ali jeste u paralelnoj ABA asocijaciji kao jedno od desetoro dece majke koja je zarađivala dva dolara dnevno kao berač pamuka u Misisipiju. Godinu kasnije prešao je u NBA kao igrač Sijetla i 30. pik Bafalo Brejvsa na draftu 1971. Sudskom odlukom ostao je u Soniksima i ispisao istoriju.

Krilni centar iz Silver Sitija u karijeri je prosečno beležio 20,3 poena i 10,3 skoka, dva puta je bio član najbolje NBA petorke, četiri puta ol-star i šampion sa Lejkersima 1980. godine.

2. MANU ĐINOBILI

Ne bi bilo velike trojke ni četiri titule San Antonija da Sparsi nisu izabrali argentinskog mađioničara kao tek 57. pika na draftu 1999. godine. Većim delom karijere imao je ulogu šestog čoveka, ali tim nije morao da brine kada su na klupi Tim Dankan i Toni Parker.

Tokom 16 NBA sezona ostvario je prosek od 13,3 poena, 3,8 asistencija i 3,5 skokova, dva puta bio učesnik ol-star meča i jednom nosilac nagrade za najbolju rezervu lige. Bez ikakve dileme, Đinobili je potez karijere legendarnog trenera Grega Popoviča.

1. NIKOLA JOKIĆ

Na kraju se vraćamo na noć drafta 2014. godine i reklamu za brzu hranu koja je pokrila izbor bucmastog centra Mege kao 41. pika Denvera. Priznali su Nagetsi da nisu mogli ni da sanjaju da će momak u dubokom snu ispisati istoriju franšize i NBA.

Niko nikad nije više profitirao od pika druge runde kao tim iz Kolorada. Trostruki MVP lige, najkorisniji igrač finala prošle godine u kojoj su Nagetsi osvojili prvu šampionsku titulu, već sada je jedan od najboljih centara svih vremena i budući član „Kuće slavnih“. Tokom dosadašnjih osam sezona ima prosečan učinak od 20,9 poena, 10,7 skokova i 6,9 asistencija, nalazi se na dobrom putu da kada jednog dana završi karijeru postane deo debate o najboljim igračima koji su ikad kročili na košarkaški teren.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A DVA DANA POSLE TRAGEDIJE... Neverovatan spisak! Međunarodni olimpijski komitet objavio ko od Rusa može na Igre Pariz 2024