KAKO DALJE BEZ PEŠIĆA? Novog selektora čeka zadatak koji je samo Kari mogao da ispuni

Novosti online

10. 09. 2024. u 16:47

Svetislav Pešić neće više voditi košarkašku reprezentaciju Srbije, a ono što je uradio u svom drugom mandatu na klupi nacionalnog tima - ostaće zauvek u sećanju svih koji vole magičnu igru pod obručima.

КАКО ДАЉЕ БЕЗ ПЕШИЋА? Новог селектора чека задатак који је само Кари могао да испуни

FOTO: Tanjug/AP

Popularni Kari vratio se na klupu reprezentacije poprilično tiho, uz ne baš najbolji doček javnosti.

Bio je to period kratke krize rezultata kada je Srbija, nakon tri srebra, podbacila na Mundobasketu u Kini 2019. pod vođstvom Aleksandra Đorđevića koji je potom napustio mesto prvog trenra. I, z oduševljenje javnosti, tu poziciju preuzeo je Igor Kokoškov.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Mladi stručnjak se nije proslavio na klupi "orlova" jer nije izborio plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020. pa je tako posle vrlo kratkog boravka na klupi prepustio pomenuto mesto Svetislavu Pešiću.

Iskusni stručnjak tada je rekao da mu je želja bila da vodi tim na Olimpijskim igrama, i da je se prevashodno zbog toga ponovo latio posla selektora, međutim njegov put do olimpijske medalje (koja mu je jedino nedostajala, prim. aut.) nije bio baš jednostavan.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--


No, krenimo redom.

Prvo veliko takmičenje na kojem je vodio ekipu u druom mandatu bio je Evrobasket 2022. Samo odazivanje nacionalnom timu Nikole Jokića, kao i njegovo prvo i do sada jedino pojavljivanje pred srpskim medijma (Jokić ne priča za medije iz Srbije od 2017., prim. aut.) pripisano je upravo Pešiću. Iako je taj period obeležilo odstranjivanje iz tima Miloša Teodosića uz mnogo medijske pompe, ipak je javnost verovala u to da će Pešićev autoritet biti ključan za pohod ka prvoj zlatnoj medalji od 2002. godine.

Međutim, Evrobasket 2022. doneo je razočarenje. Iako je ekipa u grupi delovala sjajno, prva prepreka nakon grupne faze nije savladana. Drugi put za redom u eliminacijama za Srbiju je bila kobna Italija i javnost se obrušila na Pešića. Loše izmene, neuzimanje tajm auta, odstranjivanje Teodosića... bile su samo neke od zamerki koje je javnost upućivala iskusnom treneru i mnogi su tada želeli da mu što pre "vide leđa". Košarkaški savez nije pao pod pritisak javnosti i čuveni "Kari" je dobio poverenje da vodi reprezentaciju do kraja olimpijskog ciklusa.

Došao je i Mundobasket u Manili 2023. Javnost nije očekivala mnogo. Otkazali su redom, Jokić, Vasilije Micić, Nikola Kalinić i mnogi drugi igrači. Ekipa je otišla na Filipine bez velikih najava i obećanja, a tamo - rapsodija.

Nakon rutinskih pobeda nad autsajderima Kinom, Portorikom i Južnim Sudanom. Novi poraz od Italije delovao je kao katastrofa. Mnogi su pomislili da je "Kari" definitivno pogubio sve konce i da je vreme za penziju. Međutim...

Od utakmice sa Dominikanskom Republikom počela je nova epoha srpske košarke. "Orlovi" su dominirali, a ta dominacija nastavila se i protiv mnogo jačih protivnika u nokaut fazi. Najpre je pobeđena Litvanija u četvrtfinalu, potom i moćna Kanada u polufinalu, što je dokazalo da i dalje na košarkaškom nebu sija trenerska veličina Svetislava Pešića, a to je da kada ga svi otpišu - pokaže koliko je moćan trener. Nažalost, zlato je izostalo jer su u finalu bili bolji Nemci, ali je cilj, kako cele Srbije, tako i njegov lični ostvaren, a to je plasman na Olimpijske igre.

Upravo je takmičenje u Parizu bila "doktorska disertacija" čuvenog Karija. Nakon grupne faze protivnik je bila Australija. Njegov psihološki uticaj na ekipu video se ponajviše na tom meču. Srbija je uspela da se vrati posle minusa od 24 poena i da na kraju izbori polufinale protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Tu utakmicu pamtiće svi ljubitelji košarke, kako u Srbiji tako i u celom svetu. Bili su "orlovi" tako blizu, a tako daleko. Vodili ceo meč, imali i ozbiljnu dvocifrenu prednost, ali je na kraju ponestalo snage. Ako je neko znao kako srušiti Amere bio je to upravo Pešić. Primetan je bio njegov trenerski pečat kojim je, za malo, uradio ono što se ne sme - srušio "drim-tim". Na kraju su Amerikanci odneli pobedu, a on je opet uspeo da podigne ekipu i da u vrlo nezgodnim uslovima "pregazi" Nemačku, donese Srbiji bronzu i "osveti" se "pancerima" za poraz u finalu Mundobasketa 2023.

Otišao je sada Pešić sa klupe Srbije ispunivši svoj san - osvojivši olimpijsku medalju. Međutim, ostaće žal što je tako malo falilo da uradi nešto što niko nikad nije uspeo, da sruši one koji su nepobedivi, najbolji na svetu, najjači.

Ostavlja "Kari" reprezentaciju u amanet nekome, još se ne zna kome, ali se sigurno zna da će taj neko pred sobom imati najveći izazov, a to je da bude makar toliko blizu koliko je slavni košarkaši mag iz Pirota bio da pobedi i one koji niko nikad ne pobedi...

Američki "drim-tim".

BONUS VIDEO: NEVIĐENI SNIMAK SA DOČEKA OLIMPIJACA: Ovo će oduševiti sve Srbe!

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
RADOVAO SE PRE VREMENA? Janik Siner ipak leti iz tenisa zbog dopinga?! Uopšte nije istekao rok, iako to mnogi tvrde!

RADOVAO SE PRE VREMENA? Janik Siner ipak "leti" iz tenisa zbog dopinga?! Uopšte nije istekao rok, iako to mnogi tvrde!

Teniski svet je potresla informacija da je Janik Siner bio pozitivan na doping testu. I to dvaput. U aprilu je on saznao da je "uhvaćen na delu", a potom se branio daleko od očiju javnosti, jer je čitava stvar nekim čudom bila zataškana i niko osim najužih Sinerovih saradnika i onih koji su vršili istragu o tome nisu ništa znali. Kada je za to saznao čitav svet - već je bio oslobođen optužbi. Međutim, može biti da se nije izvukao kako se činilo na prvi pogled, a i kako su mnogi ovog utorka javili, tvrdeći "da je istekao rok da Svetska anti-dopign agencija (VADA) podnese žalbu". Rok uopšte nije istekao.

10. 09. 2024. u 17:54

Komentari (0)

PAVKOVIĆ OTKRIO ŠTA MU JE ĐINĐIĆ REKAO: Dosmanlije imale kukavički plan za 6. oktobar