KANDIDATI ZA SELEKTORA: Saša logično rešenje, Sale provereno, a Ognjen veoma intrigantno

V. Preradović

11. 09. 2024. u 23:30

POSLE njega, potop. Parafraza uzrečice pripisane Luju HV, donekle opisuje odijum javnosti nakon odluke Svetislava Pešića da ne nastavi selektorsku misiju. Fatalističkom pristupu nema mesta, bez obzira na Karijeve trenerske reference, retke kada se radi o vođenju nacionalnih timova.

КАНДИДАТИ ЗА СЕЛЕКТОРА: Саша логично решење, Сале проверено, а Огњен веома интригантно

FOTO: EPA

Crne slutnje rojile su se i kada se povukao Dušan Ivković, pa je Aleksandar Đorđević kao novajlija u selektorskom poslu osvetlio put ka medaljama na tri velika takmičenja. I sada u krugu kandidata ima stručnjaka koji mogu da nastave nisku, uz neophodnu čašicu sportske sreće i zavisno od tima na raspolaganju. Ti faktori su igrali bitnu ulogu i kod Pešića i kod njegovih prethodnika.

Na vrhu liste mogućih Karijevih naslednika nalazi se 55-godišnji Saša Obradović, kome je neko na srpskoj stranici Vikipedije već dopisao reprezentaciju u trenersku biografiju. Možda će nekog iznenaditi podatak da ima već 19 sezona klupske košarke i deset osvojenih trofeja.

PREUZMI BESPLATAN BONUS ZA KLAĐENjE
--> 3000 DINARA BEZ DEPOZITA! <--

U više navrata figurirao je kao kandidat za selektora, najbliži tome bio je pre izbora Igora Kokoškova. Više puta je i govorio da bi to bio poziv koji se ne odbija, u njegovom mentalnom sklopu možda čak i po cenu klupskog angažmana. U međuvremenu je evoluirao od prilično rigidnog trenera po modelu eks-ju škole do fleksibilnog, prijemčivog današnjem mentalitetu igrača.

Retki bi digli glas protiv povratka Aleksandra Đorđevića, možda samo oni sa pogrešnom predstavom o tretmanu Nikole Jokića na SP 2019. godine. Džoker iz Pariza i Džoker iz Kine apsolutno nisu iste jačine u reprezentativnom špilu, ni u igračkom ni u motivacionom smislu. Iako je trenutno bez angažmana posle selektorske epizode u Kini, s razlogom se nameće pitanje da li Sale nacionale i dalje u sebi ima vatru kakva je buktala tokom petogodišnjeg perioda na klupi nacionalnog tima. Ako i dalje u njemu varniči na pomen Srbije, greške u izboru ne bi moglo da bude.

PREUZMI BESPLATAN BONUS ZA KLAĐENjE
--> 3000 DINARA BEZ DEPOZITA! <--

Ako se budući predsednik KSS bude rukovodio povlađivanjem javnom mnjenju, pokušaće da isposluje Sašu ili Saleta. Međutim, jedno rešenje je posebno intrigantno i potencijalno najelegantnije u ovom trenutku.

Reč je o 43-godišnjem Ognjenu Stojakoviću, treneru u sistemu Denvera još od 2013. Na Mundobasketu u Manili i OI u Parizu bio je član Pešićevog stručnog tima, u dobroj meri zaslužan za oblikovanje igre sa Jokićem kao osovinom ringišpila koji je u polufinala Igara opasno zavrteo Amerikance. Srpski NBA superstar nebrojeno puta je naglasio značaj Stojakovića za njegovo lansiranje u orbitu. Naravno, postavlja se pitanje afiniteta i mogućnosti da vodi selekciju u takozvanim FIBA prozorima, ali ne bi bio prvi put da pomoćnik pokrije selektora u tim situacijama. Naravno, treba uzeti u obzir da Stojaković još nije radio kao glavni trener.

DEBI U KVALIFIKACIJAMA

NOVI selektor debitovaće u nastavku kvalifikacija za Evrobasket 2025. godine, 21. novembra na gostovanju u Danskoj. Tri dana kasnije, naš tim ugostiće istog protivnika u okviru grupe G, u kojoj su još Finska i Gruzija.

Srbija je u februaru savladala Finsku u Beogradu i Gruziju u Tbilisiju i potrebna joj je još samo jedna pobeda. Plasman na EP izboriće tri selekcije iz svake od osam grupa.

Imamo i glavnog trenera jednog NBA tima, 45-godišnjeg Darka Rajakovića u Torontu. Čačanin koji se kalio u mlađim kategorijama Borca i Crvene zvezde, takođe je gradio reputaciju kao asistent u Americi dok mu 2023. nije ukazano poverenje da postane tek drugi Evropljanin u ulozi prvog trenera. Imajući u vidu da su Reptorsi u procesu izgradnje tima za budućnost, pitanje je da li Rajaković može da se protegne od Amerike do Srbije sa dva izazovna posla.

Aleksandar Džikić vodi selekciju Gruzije, dok se iz mlađe garde izdvaja Dušan Alimpijević kao jedan od najperspektivnijih srpskih stručnjaka. Od odlaska iz Zvezde 2018. godine nakon vrlo specifične sezone, uspinjao se radeći u Saratovu, Bursi i sada u Bešiktašu. Učio je i od Pešića i od Željka Obradovića. Ako ne u ovom trenutku, skoro je izvesno da ćemo ga u budućnosti videti kako kormilari nacionalnim brodom.

Na kraju, postoji i opcija angažovanja stranog trenera, ne baš popularna u našim uslovima, ali svakako manje nepopularna od stranog igrača u reprezentaciji. Špancima je rekordnu žetvu trofeja doneo Italijan Serđo Skariolo, Slovencima evropsku titulu naš Kokoškov, Nemcima svetsku Kanađanin Gordon Herbert.

Ipak, ne bi trebalo očekivati da će novi predsednik "kuće košarke" započeti mandat tim revolucionarnim potezom. Selektor će, gotovo sigurno, doći iz srpskog miljea.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAFAEL NADAL SAOPŠTIO BAŠ LOŠE VESTI: Jako sam razočaran što ovo govorim