NBA REKORDI KOJE DRŽI NIKOLA JOKIĆ: Ima stvari u kojima mu ni Majkl DŽordan nije ravan!

V. Preradović

16. 10. 2024. u 14:55

BLIŽI se početak desete NBA sezone Nikole Jokića, koga su Denver Nagetsi izabrali kao 41. pika na draftu 2014. u gluvo doba noći po somborskom vremenu, nesvesni šta im je upalo u ruke dok je osoblje uveliko raspremalo stolove u njujorškom "Barklejs centru". Dobili su igrača kome je devet godina bilo dovoljno da ispiše knjigu istorijskih rekorda, sa ostavljenim praznim stranicama za dopunjeno izdanje.

НБА РЕКОРДИ КОЈЕ ДРЖИ НИКОЛА ЈОКИЋ: Има ствари у којима му ни Мајкл Џордан није раван!

FOTO: Tanjug/AP

Trostruki MVP gospodar je još jednog akronima u američkoj košarci - PER (player efficiency rating), koji u sličnom obliku postoji u Evroligi - PIR (perfomance index rating). Reč je o matematičkoj formuli kojom se meri učinak igrača: od zbira poena, skokova, asistencija, ukradenih lopti i blokada oduzimaju se izgubljene lopte, promašaji u šutu iz igre i slobodnih bacanja, pa se rezultat deli brojem odigranih utakmica. U toj prostoj matematici niko nije bolji od Jokića, pa ni najbolji svih vremena Majkl Džordan.

U karijeri je na proseku 28,08, za 0,17 većem nego što je zaostavština NjLV (njegovo leteće veličanstvo) iz Čikago Bulsa. Treći je Lebron Džejms (27,06), četvrti Entoni Dejvis (26,84), peti Šakil O`Nil (26,43), jedan od Džokerovih HOF fanova (Hall of fame). Bez premca je i na uzorku najefikasnije PER sezone u karijeri (32,85).

ŽELIŠ DA ODIGRAŠ TIKET BESPLATNO?
PREUZMI ODMAH BONUS BEZ USLOVA

Jokić je i krunisani centarski kralj u broju tripl-dabl utakmica, početkom novembra 2022. konačno je pao rekord legendarnog Vilta Čemberlena (78). Momak iz Sombora svojim gegajućim trčkaranjem tada je nadvisio čudo prirode iz Filadelfije i u međuvremenu dotrčao do brojke 130. U sezoni pred vratima ostaviće iza sebe i Medžika Džonsona (138), dok su na prilično velikoj udaljenosti Oskar Robertson (181) i Jokićev novi saigrač Rasel Vestbruk (199).

Osim u knjigu NBA rekorda, upisao se i u Ginisovu knjigu rekorda. Jedan među više od 53.000 rekordera iz čuvene britanske edicije ostvario je najbrži tripl-dabl učinak u istoriji. U meču sa Milvokijem u februaru 2018. godine bilo mu je potrebno samo 14 minuta i 33 sekunde na terenu za dvocifren učinak u tri statističke kategorije, čime je srušio dotadašnji rekord od 17 minuta Džima Takera iz 1955. Te istorijske večeri zabeležio je 30 poena, 15 skokova i 17 asistencija u spektakularnom duelu sa Janisom Adetokumbom, koji je takođe odigrao tripl-dabl utakmicu. Nešto što do tada nije viđeno u NBA pune 53 godine.

ŽELIŠ DA ODIGRAŠ TIKET BESPLATNO?
PREUZMI ODMAH BONUS BEZ USLOVA

Jedinstven je reč kojom se često opisuje, ne bez razloga. Jedini je NBA igrač iz druge runde drafta sa MVP titulom, jedini sa najmanje 2.000 poena, 1.000 skokova i 500 asistencija u jednoj sezoni, jedini koji je predvodio tim u svih pet glavnih statističkih kategorija i procentu šuta u istoj sezoni, jedini sa 30 poena, 20 skokova i 10 asistencija u više utakmica jedne sezone.

Jedan i jedini, Nikola Jokić.

Lični NBA rekordi Nikole Jokića

Najviše poena 50

Najviše skokova 27

Najviše of. skokova 11

Najviše def. skokova 20

Najviše asistencija 18

Najviše ukr. lopti 7

Najviše blokada 7

Najviše dvojki 18

Najviše trojki 6

Najviše sl. bacanja 18

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK PRIČA O HVANGU: Tajni eksplicitni snimak intimnih odnosa, ucena snaje veštice i zvezda fudbala koja sadašnji pakao možda zameni - novim