EVROLIGA PRIZNALA: Crvena zvezda oštećena protiv Barselone!

Novosti online

20. 10. 2024. u 13:19

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od ekipe Barselone u četvrtom kolu Evrolige rezulataom 98:94, a sada se oglasila Evroliga zvaničnim saopštenjem na sajtu takmičenja, zbog spornih situacija oko suđenja na ovom meču.

ЕВРОЛИГА ПРИЗНАЛА: Црвена звезда оштећена против Барселоне!

FOTO: Tanjug/AP

Evroliga je zbog brojnih spekulacija odlučila da se oglasi zvaničnim saopštenjem koje prenosimo u celosti.

Sa 1:56 preostalih sekundi na satu za igru, Džoel Bolomboj je primio pas i stekao kontrolu nad loptom dok je bio u vazduhu. Zatim je sleteo sa levom nogom, napravio jedan korak i sleteo sa desnom nogom pre nego što je ponovo pomerio levu nogu. Ovo je kršenje pravila koraka. Nakon toga je započeo dribling podižući levu nogu pre nego što je lopta napustila njegovu ruku i ponovo je promenio oslonac. Pogrešno je što nije pozvano pravilo koraka.

ŽELIŠ DA ODIGRAŠ TIKET BESPLATNO?
PREUZMI ODMAH BONUS BEZ USLOVA

Sa 1:14 preostalih sekundi na satu za igru, Jago Dos Santos je bio čuvan od strane Jana Veselog koji je pokušavao da igra odbranu. Veseli je kontaktirao kukove i noge Dos Santosa, što je izazvalo nelegalan kontakt koji je trebalo da bude nazvan kao lična odbrambena greška. Pogrešno je što nije pozvano.

Sa 1:12 preostalih sekundi na satu za igru, Jago Dos Santos je započeo čin šutiranja pri prodoru ka košu i njegov šut je legalno blokirao Jan Veseli koji je dotakao loptu. Nazvana je lična odbrambena greška na Veselom. Pogrešna odluka.

ŽELIŠ DA ODIGRAŠ TIKET BESPLATNO?
PREUZMI ODMAH BONUS BEZ USLOVA

Sa 1:06 preostalih sekundi na satu za igru, Nikola Laprovitola je driblao loptu u napadu i bio čuvan od strane Majka Dauma, koji je uspostavio kontakt sa obe ruke ograničavajući njegovu slobodu kretanja. Nazvana je lična odbrambena greška. Pravilna odluka.

Sa 29,3 sekundi preostalih na satu za igru, Džoel Bolomboj je stekao kontrolu nad loptom preko defanzivnog skoka i bio čuvan od strane Jana Veselog. U pokušaju da ukrade loptu, Veseli je dotakao Bolombojevo lice. Trebalo je da bude nazvana lična odbrambena greška. Pogrešno je što nije pozvano.

Sa 26,0 sekundi preostalih na satu za igru, Džoel Bolomboj i Jan Veseli su obe ruke čvrsto držali loptu tako da nijedan igrač nije mogao da stekne kontrolu nad loptom. Službenici su zvali situaciju sa zajedničkim posedom. Pravilna odluka.

Ovo je situacija koja se može ponovo pregledati prema Pravilniku Evrolige (Prilog XIII – Član 4.3 Nasilni čin - Član 5 Trenerski izazov). Trener Zvezde, Janis Sfairopulos, je osporio ovu situaciju. Nakon pregleda, sudije su potvrdile svoju prvu odluku jer nijedna od akcija nije ispunila kriterijume za nasilni čin. Pravilna odluka.

Igra je zatim nastavljena sa skokom u najbližem krugu između Džoela Bolomboja i Jana Veselog, sa 26,0 sekundi preostalih na satu za igru i 20 sekundi na satu za šut.

U toj situaciji, ako bi defanzivni tim stekao kontrolu nad loptom, dobio bi novih 24 sekunde na satu za šut, ali ako bi ofanzivni tim stekao kontrolu nad loptom, sat za šut bi se nastavio i vreme preostalo za prelazak u prednju zonu bi bilo 4 sekunde. Pri skoku, Džoel Bolomboj je poslao loptu prema Majku Daumu i sat za igru je pravilno nastavljen kada je skakač dotakao loptu. Sat za šut je pravilno nastavljen kada je ofanzivni igrač preuzeo kontrolu nad loptom. Kada je sat za igru pokazao 20,4 sekunde, a sat za šut 15 sekundi, sudije su trebale da pozovu kršenje pravila osam sekundi od strane Zvezde. Pogrešno je što nije pozvano.

Sa 14,9 sekundi preostalih na satu za igru, nakon nekoliko protesta i gestova trenera Barselone, Đoana Penaoroje, i osoblja Barselone na klupi, pozvana je tehnička greška. Pravilna odluka.

Ovo nije situacija koju je moguće ponovo pregledati prema Pravilniku Evrolige (Prilog XIII – Član 4.1 Greška u satu za igru). Ovaj član navodi da "u slučaju greške/defekta u satu za šut i/ili satu za igru, i ako isti ne počne/zaustavi/odbrojava pravilno u bilo kom momentu igre pre ili posle što je lopta u igri. Sudije će pregledati snimak da odrede samo sledeće pitanje: koliko je vremena zapravo isteklo i koliko vremena (ako uopšte) je preostalo na satu za šut i/ili satu za igru u četvrtini ili prelazu. Ako sudije nađu dokaz da je postignut koš posle isteka sata za šut ili igre, taj koš neće biti prihvaćen sve dok je greška ispraviva prema pravilima."

Sat za igru i sat za šut su započeli pravilno u prethodnoj situaciji i zato kršenje pravila osam sekundi ne može biti odlučeno na monitoru nakon pregleda sa Sistemom za trenutni reprizu. Pogrešna odluka.

Igra je pogrešno nastavljena sa ubacivanjem za Barselonu u napadačkoj zoni gde je navodno učinjeno kršenje pravila osam sekundi.

Sa 20.4 sekundi preostalih na satu za igru, Nikola Laprovitola je primio loptu za ubacivanje i zadržao je loptu 4.81 sekundi pre nego što je pustio pas Janu Veselom. Ova akcija je legalna. Pravilno je što nije pozvano.

BONUS VIDEO: SPEKTAKULARNA KOREOGRAFIJA: Delije obojile Arenu u crveno-belo

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DOBRO JE ŽENE, SMIRITE SE! Jelena Đoković zavodi red!