DUH OLIMPIZMA NE JENJAVA: Zrenjanin ponosan na svoje učesnike i bogatu istoriju

B. G.

25. 07. 2024. u 18:56

Zrenjanin je jedan od retkih gradova na svetu, pa možda i jedini, koji se ponosno diči činjenicom da je od 1956. godine, redovno prisutan na Olimpijskim igrama i sa su sportisti iz ovog grada, do sada osvojili 24 medalje.

ДУХ ОЛИМПИЗМА НЕ ЈЕЊАВА:  Зрењанин поносан на своје учеснике и богату историју

foto: Olimpijski komitet Srbije i Privatna arhiva

Kuriozitet kojim se može podičiti retko koji grad na svetu, Zrenjanin od 1956-te uvek prisutan na Olimpiskim igrama
    
Najviše zbog toga, kao i činjenice da je iznjedrio brojne vrhunske sportiste, Zrenjanin je pre dve godine nosio oreol Evropskog grada sporta, a da se tradicija od pre sedam decenija nastavlja, potvrđuje činjenica da će na Olimpijadi u Parizu, čast braniti grada na obalama Begeja, braniti deset sportista i trojca sstručnkaka, dva trenera i jedan fizioterapeut.
 
Čast da nosi zastavu Srbije na otvaranju 33. Olimpijskih igara u Parizu, najveće svetske smotre sporta, na kojoj učestvuje više od deset hiljada sportista iz dve stotine država, koji će se nadmetati u 32 sporta i 329 disciplina, zasluženo je dobila odbojkašica iz Zrenjanina, Maja Ognjenović, uz vaterpolistu Dušana Mandića. 
 
Njima je na ispraćaju u Predsedništvu Srbije, lično predsednik Srbije uručio znamenje Srbije za Pariz, a Srbiju će na igrama predstavljati 112 sportista, od kojih je deset rođeno u Zrenjaninu ili su u ovom trenutku članovi zrenjaninskih klubova, uz trojicu sportskih stručnjaka.
 
Sportski Zrenjanin tako na najlepši način nastavlja tradiciju učešća na Olimpijskim igrama, koja u kontinuitetu traje još od 1956. godine, a do sada je osvojeno 24 i zrenjaninski sportisti očekuju, jubilarnu 25 olimpijsku medalju.
 
- Ponosni smo na našu Maju, kojoj je ukazana velika čast, lepo bi bilo da odbojkašice Srbije i ona sa njima osvoje baš to jubilarno 25-to odličje za grad - kaže Vojislav Trajković, trener rvačke reprezentacije Srbije i šef stručnog štaba Proletera, uz napomenu da bi i rvači Srbije mogli do neke pariske medalje.
 
Inače, odbojkaška heroina i sportska ikona Zrenjanina, Maja Ognjenović putuje u Pariz na svoje pete Olimpijske igre u nizu i kao kapiten odbojkaške selekcije Srbije pokušaće da osvoji treću olimpijsku medalju, a saigračica u reprezentaciji biće joj Aleksandra Uzelac, takođe rođena Zrenjaninka, jedna od najperspektivnijih naših odbojkašica. 
 
Prva dama srpske atletike, državna rekorderka u skoku u dalj, Ivana Španović, džudistkinja Milica Nikolić i veslačica u disciplini skif Jovana Arsić, još tri su dame koje će predstavljati zrenjaninski sport, Ivana i Jovana rođene su u gradu na Begeju i u njemu zabeležile prve sportske uspehe, dok je Nikolićeva članica Omladinskog džudo kluba Proleter.
 
U pojedinačnim sportovima u muškoj konkurenciji, Zrenjanin će predstavljati rvači Proletera i reprezentacije Srbije Mate Nemeš i Georgi Tibilov, a uz njih će u Parizu biti i dva stručnjaka, pomenuti trener Vojislav Trajković i fizioterapeut Vladimir Milošev, kao i plivači Nikola Aćin i Justin Cvetkov, rođeni Zrenjaninci i članovi štafete 4x100 metara slobodno, koja je najbolja u Evropi, kao i selektor bokserske reprezentacije Srbije, Milan Piperski. 
 
- Stigli smo u Pariz, smestili se u Olimpijsko selo i sve je nekako potaman, jedva čekamo da takmičenje, tj. igre počnu - ističe rođeni Zrenjaninac, nekadašnji bokserski šampion Milan Piperski, selektor bokserske reprezentacije Srbije.
 
Uz košarkaša Crvene zvezde, Dejana Davidovca, čast grada Zrenjanina, braniće i zvanično najbolji basketaš sveta, Stefan Stojačić, čiji je otac Zoran, rođen u Perlezu, odrastao i prve košarkaške korake napravio u gradu na obalama Begeja.
 
- Stefan je vedeta svetskog i prva violina srpskog basketa, on bi upotpunio nisu od 11 sportista koji na bilo koji način imaju vezu sa Zrenjaninom - poručio je još jedan rođeni Zrenjaninac, Dejan Davidovac, košarkaš Crvene zvezde i nacionalnog tima Srbije, koji će uz NBA zvezde Nikolu Jokića, Bogdana Bogdanovića, Vasu Micića i ostale, pokušati sa se kući vrati sa medaljom.
 

PROMOCIJA OLIMPIJSKE OGRLICE 2

 
U baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, uoči početka 33. Olimpijskih igara u Parizu, održaće se promocija knjiga “Zrenjaninska olimpijska ogrlica 2” za koju inače vlada veliko interesovanje, a prvo izdanje ove popularne knjige je razgrabljeno.
 

FERENC KEMENj

 
Velikobečkeračan, kako se nekada Zrenjanin zvao, dr Ferenc Kemenj, jedan je od osnovača Olimpijskih igrara i član organizacionog odbora, prvih modernih, koje su održane u Atini 1896. godine.
 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVAKO SU RASLE PLATE U SRBIJI: Dobre vesti za građane o onom što nam sledi