KREĆE I LETEĆI TAKSI: Organizatori Igara dobili sudski proces, brži prevoz putnika u Parizu

Leteći taksi lebdeće nad glavama Parižana tokom predstojećih Olimpijskih igara.

КРЕЋЕ И ЛЕТЕЋИ ТАКСИ: Организатори Игара добили судски процес, бржи превоз путника у Паризу

Novosti

Sudski proces završen je u poslednjem trenutku, u korist organizatora, koji nameravaju da i na ovaj način prebacuju goste kojima se žuri s aerodroma i do borilišta. Državni savet presudio je u korist "letenja". Odluka je pala juče, u danu kada su već počela neka takmičenja, a dva dana pre zvaničnog otvaranja OI.

Ovaj vid prevoza prethodno je odobrila Vlada, ali su se tome protivili gradonačelnica Pariza An Idalgo i neke nevladine organizacije, zbog čega su presavili tabak i zatražili zabranu. Protivnici pre svega kritikuju ekološki apsekt "letećih taksija".

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Ministarstvo saobraćaja je 9. jula dalo "zeleno svetlo" za "helizaciju", kako se stručno zove ovakav vid prebacivanja putnika kojima se žuri. Odobreno je postavljanje platformi za sletanje i poletanje kod Mosta Osterlic, na istoku prestonice, dok je predviđeno da taksi s elisama kreće sa pariskog aerodroma. Ceo projekat nazvan "Velositi" pokrenula je, inače, firma "Pariski aerodromi". Idalgo i združena grupa NVO su zatim to pokušali da zaustave, ali uzalud.

Sutkinja koja je presudila u ovom slučaju istakla je da nije potrebna dodatna dozvola vlasti za kontrolu zvučnog zagađenja jer je reč o eksperimetalnom programu ograničenog vremenskog trajanja, koji uz to sam po sebi već sadrži dovoljne restrikcije.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Između ostalog, "leteći taksi" moći će da saobraća od 8 do 17 sati, najviše dve ture na sat, s maksimum 900 letova do kraja ove godine.

Odluka Državnog saveta, kao najviše administrativne sudske istance u zemlji, hitnog je i privremenog karaktera, a konačna reč pravosudnih organa očekuje se najesen.

Olimpijada (26. juli – 11. avgust) i Paraolimpijske igre (28. avgust – 8. septembar) treba da posluže kao test za ovakvu vrstu prevoza koja bi kasnije mogla da posluži i u druge svrhe. Jedna od ideja je da se na ovaj način, na primer, vrše sanitarne evakuacije ili brzo prebacuju organi davalaca.

Ipak, za ovu vrstu saobraćaja još nije izdat evropski sertifikat za komercijalnu upotrebu Evropske agencije za vazdušnu bezbednost, pa karte, za sada, neće moći da se naplaćuju.

Generalni direktor Pariskih aerodroma Ogisten Roman je poručio da ovaj sertifikat očekuje za svečanost otvaranja Bogorodičine crkve 8. decembra, kada će u Pariz doći mnoge ličnosti iz zemlje i sveta.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVAKO SU RASLE PLATE U SRBIJI: Dobre vesti za građane o onom što nam sledi