OD STOKHOLMA DO PARIZA: Istorija učešća i osvajanja medalja naših sportista na Olimpijskim igrama

N. Iljukić

25. 07. 2024. u 19:25 >> 18:41

SRPSKI sportisti stižu na svoje šeste Letnje olimpijske igre. Spletom istorijskih okolnosti, pod zastavom Kraljevine Srbije bili smo učesnici Igara još 1912. godine u Stokholmu. Sa dvojicom sportista i zastavom Srbije na svečanom defileu, obojica su, u stvari, bili ceo naš tim i takmičili su se u atletskim disciplinama.

ОД СТОКХОЛМА ДО ПАРИЗА: Историја учешћа и освајања медаља наших спортиста на Олимпијским играма

Foto: Goran Čvorović

Dušan Milošević je za 11,6 sekundi istrčao trku na 100 metara, a maratonac Dragutin Tomašević je u vremenu 2:47,00 sata bio 27. od 106 učesnika ove najduže trke.

Kasnije je istorija ispisivala neke druge strane i posle Igara u Stokholmu 1912. godine na tim istorijskim stranama bila je i promena imena države, a prebogatu istoriju olimpizma na našim prostorima i još bogatiju riznicu olimpijskih medalja počele su opet, pod imenom Srbija, da u nacionalni i sportski ponos pretvaraju olimpijci pod zastavom naše države od Igara u Pekingu 2008. godine.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Na tim Igrama, za koje i danas mnogi tvrde da su ubedljivo najbolje organizovane u istoriji celog olimpijskog pokreta, naš tim je nastupio sa 92 takmičara u 11 sportskih disciplina. Iz Pekinga su se srpski olimpijci vratili sa tri medalje. Osvojili su jedno srebro i dva bronzana odličja.

Na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine predstavljalo nas je 116 takmičara u 15 različitih sportova. Osvojene su četiri medalje, bio je to korak napred u odnosu na Peking i sa po jednim zlatom i srebrom i dve bronze kolekciju su činile četiri medalje.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Na Igrama u Rio de Žaneiru 2016, bili smo sa 103 člana olimpijskog srpskog tima koji su se takmičili u 14 disciplina. Osvojene su dve zlatne, četiri srebrne i dve bronzane medalje. I to je bio veliki korak napred sa ukupno osam medalja.

Olimpijske igre u Tokiju, predviđene za 2020, pa zbog virusa korona, ipak, održane 2021. godine, obeležile su brojne prepreke i prazne tribine na svim borilištima. Srpski olimpijski tim brojao je 87 članova u 15 disciplina. Prazna mesta za navijače i specifična atmosfera na najvećem planetarnom sportskom događaju nije sprečila naše takmičare da se sa dalekog puta vrate sa čak devet odličja. Osvojene su tri zlatne medalje, jedna srebrna i pet broznanih.

Ovog leta u Pariz kreće 112 srpskih sportista (16 sportskih disciplina) i to je ujedno druga najbrojnija olimpijska delegacija u istoriji Srbije. Zbog toga su i nade navijača širom naše zemlje i sveta veće nego ikad. Svaka medalja ima svoju specifičnu težinu, ali sportisti kažu da je olimpijska nešto posebno u svačijoj karijeri i sportskoj biografiji.

Nadamo se da će nas naš olimpijski tim na 33. Letnjim igrama obradovati pobedama i medaljama koje ulaze u istoriju i večno će da stoje zapisane u riznici odličja, ali i sećanja. Neka Igre počnu. Srećno! n

Pariz 2024.

112 sportista

69 takmičara

43 takmičarke

16 sportova

6 timova

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALARM U PARIZU! Nadal odustaje od Olimpijskih igara? Oglasio se Špančev trener