DUH IGARA VEĆ OPČINIO GRAD: Pariz doteran i spreman za sutrašnje otvaranje

Pariz je ušao u poslednju krivinu pred olimpijski start.

ДУХ ИГАРА ВЕЋ ОПЧИНИО ГРАД: Париз дотеран и спреман за сутрашње отварање

Foto: Goran Čvorović

Pripreme su privedene kraju, doteruju se preostali najsitniji detalji, da sutra (petak) sve bude spremno za otvaranje najveće plantarne smotre sporta.

Obale Sene već su pretvorene u ogromnu isprekidanu i krivudavu tribinu. Primiće sto hiljada ljudi na donjem nivou i čak 222.000 na gornjem. Delegacija će po prvi put u istoriji modernog olimpizma defilovati van stadiona, plovidbom brodova duž šest kilmetara, od Mosta Osterlic, do Ajfelove kule i Trga Trokadero.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Ovim tribinama sada mogu da se približe jedino ptice ili srećnici sa specijalnim propusnicama. Ostali ih posmatraju iz visa i zamišljaju kako će to sve izgledati u stvarnosti. Ima ih koji ovih dana dolaze u Pariz samo zbog toga. U isti mah su razočarani što ne mogu da priđu bliže i žale se na restrikciju u krtanju primećujući da Pariz nije ono što je bio, ali su i impresionirani onim što je urađeno. Fizionomija Grada svetlosti se u potpunosti promenila.

Sintagma "zabranjena zona" kruži etrom. Ima i mrguda kojima nije pravo. Nije ih briga za sport, žele samo da stignu s tačke A na tačku B. Vele, gore je nego za vreme kovida! Menjaju se zone različitih boja na svakih nekoliko koraka. Što se više približavate, veći su izgledi da budete vraćeni. U epicentru, sablasna tišina. Trgovci i kafedžije vape za klijentima koji su im na dohvat ruke. Ovako prazan, s fasadama koje dominiraju prostorom, Pariz je, čini se, još i lepši. Visoke žičane ograde podsećaju na realnost, grada podeljenog, kao sočna jabuka, nadvoje.  

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Gledaoci će tokom ceremonije otvaranja moći da posmatraju sve ono što se događa pred njihovim očima, ali i čitavom dužinom procesije, na 80 ogromnih ekrana postavljenih duž obala Sene. Mislilo se na sve, pa i na toalete. Instalirano ih je čak 700, zlu ne trebalo.

Dole, na vodi, prodefilovaće 8.500 sportista koji će učestvovati u ceremniji otvaranja. Prethodno će ih autobusi dovesti do pristaništa de će se ukrcati na 85 brodova. Na nekima će biti više delegacija, zavisno od broja učesnika i veličine plovila.

Šou će početi u 19.30 i potrajaće 3 sata i 45 minuta. Sama plovidba trajaće 42 minuta, brzinom od 9 kilometara na sat. Poslednji će ploviti domaćini, Francuzi, a planirano je da stignu na cilj tačno u 21.47. Između brodova s delegacijama, plutaće obezbeđenje i televizijske produkcije.

Organizatori obećavaju grandiozni spektakl, s plesačima, pevačima i vatrenim dekorom. Plamen će ići obalom, iz ruke u ruku. Biće odata počast monumetalnim građevinama pored koje će prolaziti defile, kao što su Notr Dam, Novi most, Luvr… Oko čuvenog muzeja spektakl će biti inspirisan Monalizom. 

Na pariskim krovovima nastupiće dve hiljade umetnika, dok će nebo nad Senom u posebnom programu parati avioni Francuske patrole. Program će se zatim nastaviti na Trgu Trokadero gde je svoje prisustvo za sada najavilo 85 šefova država ili vlada i odakle pada pogled na Ajfelovu kulu koja je još ranije dobila olimpijske krugove.

Na Marsovim poljima, iza "leđa" Ajfelove kule, nikao je  efemerni stadion. Ovde je dovučeno oko dve hiljade tona peska koji je morao da zadovoljni tačno propisane standarde za takmičenje u odbojci na pesku. Pronađen je u severnom francuskom departmanu En, na putu ka Belgiji, u mestašcu Mongri Sen Iler koje ima svega 34 stanovnika. Odaje, kažu, prizor, kao da je stigao sa plaža Tahitija.

Na Trgu Trokadero podignute su četiri arene, za takmičenja u basketu 3h3, biciklima BMH, skejtu i brejkdensu. Očekuje se dnevno oko 25.000 posmatrača, odnosno za 13 dana takmičenja, koliko će trajati nadmetanja u ovim sportovima, oko 330.000 ljudi.

Tribine za 16 hiljada posmatrača, s pogledom na Veliki kanal, postavljene su i u čuvenom parku oko dvorca u Versaju, gde će se, na prostoru 100 puta 75 metara atlete nadmetati u konjičkim sportovima i modernom petoboju.

Velika palata, izgrađena u stilu neoklasicizma za prve olimpijske igre organizovane u Parizu 1900. godine, čeka takmičare u mačevanju i tekvandou koje će obasjavati parisko plavetnilo kroz stakleni krov oivičen gvozdenom čipkom. Sve to odozgo, sa platoa ispred olimpijskog akva-centra u Sen Deniju, kao simbol koji će ostati da podseća na Igre, posmatra čelična skulptura visoka 18 metara, nazvana "Konvergencija: 54,5 stepeni, Luk puta 14" francuskog umetnika Bernara Venea. Pariz, spoj tradicije i modernizma.

DRUGI TON ŠLjAKE GAROSA

Olimpijski krugovi su postavljeni i na borilišta, kao što je Rolan Garos, koji je dobio drugi ton od uobičajenog. Kažu da je šljaka i dalje crvena, ali da je sve ukrug sada olimpijski plavo. Tu su se takmičari već uvežbavali prethodnih dana.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVAKO SU RASLE PLATE U SRBIJI: Dobre vesti za građane o onom što nam sledi