uživoPRENOS - SVEČANO OTVARANJE OLIMPIJSKIH IGARA: Mnogi su zbunjeni ceremonijom, desio se i jedan "sukob"

Дарко Николић
Darko Nikolić

26. 07. 2024. u 17:00 >> 20:51

Svečano otvaranje Olimpijskih igara u Parizu možete uživo da pratite uz prenos na portalu "Novosti".

ПРЕНОС - СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА: Многи су збуњени церемонијом, десио се и један сукоб

FOTO: Tanjug/AP

Anketa

Kakav utisak je na vas ostavila ceremonija otvaranja Olimpijskih igara?

UŽIVO PRENOS: Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara je u toku!

20.49  - Na red dolazi i omaž francuskim izumiteljima, inžerima, piscima, stvaraocima. I to opet u kompjuterskoj animaciji. Brodići sa sportistima idu polako Senom, za to vreme. Ali, nova grupa brodova sa sportistima koji se dosad nisu predstavili javnosti - čeka da krene.

20.45 - Prvi manji skandal - kad su se pojavili izralski sportisti u svom brodiću...

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Sportisti Izraela na ceremoniji u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

... pojavila se i protestna poruka Palestinaca: "Izrael, na podijumu ratnih zločina".

Palestinci protestuju protiv učešća Izraelaca na Olimpijskim igrama u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

20.42 - Predsednik FIFA, Đani Infantino, na ceremoniji otvaranja pariskih Igara (i verovatno se pita "Dobro, je l' baš moralo da se ovo održava van stadiona, koji lepo imaju krovove...")

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Predsednik FIFA, Đani Infantino / FOTO: Tanjug/AP

20.38 - Kad smo već kod misterioznog nosioca baklje, on se sada našao u Luvru i to prikazan kako, zbunjeno, gleda - gde li je nestala čuvena slika Mona Lize. Program se nastavlja kraćim klavirskim koncertom, dok brodovi sa sportistima polako prolaze ispod pariskih mostova.

20.34 - Imajući u vidu sve ono skakanje po krovovima od strane maskiranog nosača baklje, ima nekih korisnika društvenih mreža koji misle da je u pitanju odlična reklama za novi segment igre "Assasin creed". Ako niste videli kako igrica izgleda, evo možete da vidite jednu od scena. A mogli ste da vidite i tokom ceremonije otvranja pariskih Igara...

20.31 - Hrvati imaju svoju barku, iz nje svi viču "Hrvatska, Hrvatska!". A zatim ide brod sa sportistima iz Kube, Danske, Džibutija...

20.29 - Posle 25 minuta, nastavlja se defile sportista. U ovom trenutku, ide brodić sa sportistima iz Demokratske Republike Kongo, Kukova ostrva, Južne Koreje, Kostarike...

20.26 - Aja Nakamura (i to uz pratnju orkestra francuske Garde) je otpevala pesmu na francuskom. Potom reditelj "seli" program u čuveni muzej, Luvr...

20.23 - Misteriozni nosač baklje se opet pojavio, i zapalio fitilj - koji je aktivirao veliku pirotehniku na zgradi. I, potom - nova porcija muzike.

20.22 - Nastavlja se umetnički program. Ovoga puta, horsko pevanje. Pritom, kiša sve jače pada i umetnicima zaista nije lako...

20.15 - Sada je na red došao "prstohvat" hevi metal muzike. Uz krvavo/crvene papire te istu takvu pirotehniku... i onda odjednom, posle tih scena kod zgrade Vrhovnog suda, odjednom, pomalo neočekivano i naprasno, kreće arija iz muzike Karmen, o ljubavi. Uz scene iz biblioteke u kojoj se neko juri, izgleda.  Ili se juri za određenim knjigama.

20.12 - Uz omaž radnicima, zanatlijama, i ples upućen njima (uz zvuke koje proizvode alatke) prelazi se na sledeći segment otvaranja - "Sloboda". I to uz muziku iz "Les Miserables", odnosno muzički hit "Do you hear the people sing? Singing the song of angry men?"

20.06 - Pomalo je čudno da "po Notr Damu skače" čovek s bakljom (iako je to samo grafički prikaz, kompjuterski urađena montaža), imajući u vidu da je ta zgrada izgorela u velikom požaru. No, šta je tu je. Nastavlja se serija neočekivanih scena u ovoj ceremoniji. A dok se ona ne nastavi posle novog igračkog "performansa" glasajte u vrhu ove stranice na anketu, kako vam se čini svečano otvaranje pariskih Igara?

Misteriozni lik sa decom u čamcu plovi Senom / FOTO: Tanjug/AP

20.04 - Nova etapa svečane ceremonije. Sinhoricitet. To je naziv. A o čemu se radi, videće se. Izgleda da ima veze sa rekonstrukcijom izgorele čuvene katedrale Notr Dam. 

20.02 - A posle velikog plovila, na kome su bili i Čileanci i Kanađani, i Kinezi... sada nova muzička pauza. Kan-kan igraju devojke (i poneki momci) na obali Sene. Svi su u roze kostimima. Uigranost nije baš vrhunska (naprotiv), iako bi trebalo da su u pitanju umetnici iz Mulen Ruža. Ali, dobro...

19.59 - Ređaju se sledeći brodovi. Brojni Brazilci predvode prvi naredni, potom jedan vrlo mali brodić, na kome samostalno idu sportisti Kambodže... a reditelj prikazuje jedan "Džejms Bond" trk misterioznog nosioca baklje - po pariskim krovovima. 

19.56 Dok umetnici u roze kostimima prate naredni brod, u njemu su sportisti sledećih država: Butan, sa troje takmičara, Bolivija, zatim Bosna i Hercegovina, te Bocvana.

19.54 - U prvom brodu posle nastupa Lejdi Gage nalaze se sportisti koji zastupaju Barbados, Belgija, Beliz, Benin i Bermuda.

19.52 - Evo malo fotografija sa prvog dela defilea, dok ne krenu sledeći brodovi sa sportistima...

19.47 - Prvo iznenađenje večeri, i to muzičko. Lejdi Gaga nastupa. I to na francuskom jeziku, i stilu nekadašnjih kabarea:

19.46 - Pirotehnički šou u bojama francuske zastave:

19.45 - Argentinci su na brodu sa Jermenima i Arubljanima... a ceo brodić odzvanja od pesme argentinskih sportista. Oni su jedno sa svojim navijačima. Bili i ostali.

19.42 - Sledi brodić na kome su Albanci, Alžir, Južna Afrika... i, na kraju tog broda, Nemci. Njihovu zastavu nosi košarkaš Šreder, kao aktuelni prvak sveta (a Nemci su, jelte, pobedili naše košarkaše u finalu prošlog Mundobasketa. Sad bi mogao da "padne" jedan revanš u polufinalu, recimo. Pošto u finalu treba drugi put da igramo na ovim olimpijskim igrama sa Amerikancima. Je l' tako, tako je).

19.40 - Za njima, ide tim izbeglica, koji (najčešće zbog ratova u zemljama iz kojih su) nisu u prilici da nastupe za države iz koji su poreklom.

19.38 - Kreće i defile sportista. Po tradiciji, prvo idu Grci. I, prvi put u istoriji, idu oni - brodićem.

19.35 - Jedan od komentara:

"Sve što sam od uvoda mogao da razumem, je da se na pariski metro ne možete pouzdati, a da decu lako otimaju maskirani ljudi u čamcima".

19.33 - U osmišljenom programu, baklja je "zastala" u pokvarenom pariskom metrou, a onda ju je Zidan predao mališanima. Koji su prošli i kroz "podzemni Pariz" (prepun lobanja, kao što i inače jeste),pa su krenuli dalje... čamcem kroz podzemne vode (mada, istini za volju, neka figura bez vidljivog lica, koja uvodi decu u čamac i kreće podzemnim tokovima, malo deluje jezivo, ali dobro, "umetnička sloboda", da to tako nazovemo (uz dodatak da je i jedan pravi (kompjuterski nacrtan) krokodil pretio deci).

19.31 - Program počinje video-zapisom. Zindein Zidan je "preuzeo" olimpijsku baklju sa potpuno praznog "Stad de Fransa". Jer, kao što smo vam već javili, prvi put otkad postoje moderne Igre, ceremonija se ne održava na stadionu. Već na reci Seni.

19.30 - Počelo je

19.25 - Brazilci su se već ukrcali na svoj "čamac". I ne čudi, i po azbuci, i po abecedi, prvo slovo imena njihove države je među prvima, pa će se i olimpijska delegacija Brazila među prvima predstaviti na reci Seni. A evo, možete već sada da je vidite i vi:

Brazilski olimpijci čekaju početak svečane ceremonije u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

19.20 - SJAJNE VESTI! Nekoliko sati pre početka Olimpijskih igara Srbija dobila 113. olimpijca

19.13 - Spas u poslednji čas! Sindikat igrača koji predstavlja oko deset odsto od 3.000 igrača koji će učestvovati u svečanoj ceremoniji odustao je u poslednjem trenutku od štrajka. Taj Sindikat je zapretio da njegovi članovi neće učestvovati, i to zbog ogromne razlike u platama za igrače. Nađen je kompromis, pa će, kako agencija AFP navodi, "najslabije plaćeni plesači dobiti od 160 do 240 dodatni evra za večerašnji nastup" na ceremoniji.

19.11 - SKANDAL NA OLIMPIJSKIM IGRAMA: Takmičar suspendovan zbog dopinga

19.10 - Američki reper Snup Dog bio je jedan od poslednjih nosilaca olimpijske baklje kroz Pariz, ali ko će biti baš, baš poslednji... još uvek je tajna.

Snup Dog nosi olimpijsku baklju kroz Pariz / FOTO: Tanjug/AP

19.05 - Još manje od pola sata do početka! I, izgleda da se polako "otkrivaju karte" - po svoj prilici, pevaće Lejdi Gaga i Selion Dion tokom svečane ceremonije.

18.59 - Nadgledanje sa pariskih krovova...

FOTO: Tanjug/AP

18.34 - KO JE TO MOGAO DA OČEKUJE DANAS? Novak Đoković je ovo uradio u Parizu i sad svi o tome pričaju

18.25 - Još jedan problem, individualni ovog puta. Danska biciklistkinja Solbjork Minke Anderson doživela je nesreću tokom treninga: usled sudara sa autombilom, i to dan pred početak Olimpijskih igara - ona će zbog preloma kostiju morati da propusti najveći sportski spektakl, na kome je imala velike ambicije.

Solbjork Minke Anderson posle povrede / Foto: Instagram / Solbjork Minke Anderson

 

18.11 - Ne samo da se sprema nevreme u Parizu, već problem ima i devojka koja bi trebalo da nosi zastavu Kipra. Suparnica naše Angeline Topić u skoku u vis, Jelena Kuličenko (inače, Ruskinja po poreklu), koja bi zastavu Kipra trebalo da nosi zajedno sa našim Milanom Trajkovićem, Surdiličaninom koji je postao kiparska atletska zvezda  - našla se u ozbiljnoj situaciji. Mediji u pomenutoj zemlji objavili su da je otkvireno kako Kuličenkova ima svoju stranicu na jednom "sajtu za odrasle", a ona se, kako glase poslednje informacije, preko advokata oglasila i rekla "da su to snimci napravljeni veštačkom inteligencijom". U svakom slučaju, burno je na Kipru ovog popodneva/večeri...

18.06 - Nema šale sa (ne)vremenom. Stručnjaci predviđaju da će tokom svečane ceremonije u glavnom gradu Francuske možda pasti 25 do 30 milimetara kiše po kvadratnom metru. Poređenja radi: toliko padne u Parizu za 15 dana...

18.03 - O-o... Isprva je sve delovalo kao slaba, prolazna kiša...

Malo kiše u Parizu... FOTO: Tanjug/AP

... ali, sada ovo postaje sve jače i jače.

... postalo je malo više kiše u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

Gledaoci u kabanicama čekaju početak svečane ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

17.53 - Stiže i sve više političara (i izlasnica američkog predsednika), ali ... ima još zanimljivih kadrova u Parizu u ovim trenucima. Pogledajte malu, ali zanimljivu foto-galeriju koju smo vam priredili:

17.38 - Naši olimpijci su krenuli na svečanu ceremoniju!

17.29 - Obezbeđenje je... dosad neviđeno. Ali, vi možete da ga vidite:

 

17.28 - SRPSKA POSLA: Ovako je jedan "naš Parižanin" uspeo da se ubaci na svečanu ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara

17.22 - Počeli su redovi...

 

17.19 - "PIJ! AMA, PIJ TO!" Francuska žandarmerija tera novinare da ovo rade pred otvaranje Olimpijskih igara u Parizu

17.05 - SVAKO SVOJ KRST DA PONESE... Otkrivamo! Evo šta će srpski olimpijci nositi na svečanom otvaranju Olimpijskih igara u Parizu (FOTO)

Uoči početka 

Spomenici Pariza - Notr Dam, Luvr, muzej Orse, i reka Sena biće danas u srcu ceremonije otvaranja Olimpijskih igara, a još se drži u tajnosti samo odvijanje svečanosti koje će biti mešavina umetnosti i sporta u glavnom gradu Francuske, poznatom kao "grad svetlosti".

Samo oko desetak ljudi zna detalje ceremonije koja počinje u 19.30 i trajaće gotovo četiri sata. Ali, nešto smo ipak uspeli da saznamo za vas.

Recimo, u ovim trenucima (tekst vam objavljujemo u 17 časova) srpski olimpijci kreću na ceremoniju. 

Ukrcavanje na brodove koji će ploviti Senom (prvi put je defile sportista van stadiona, otkad postoje moderne Olimpijske igre) zakazano je za 20 časova.

Sam defile brodova sa učesnicima trajaće od 20 do 21.50.

Svečana ceremonija će trajati do 23.15.

Od 6.000 do 7.000 sportista (od ukupno 10.500) "prodefilovaće" u 85 čamaca Senom u bojama svoje delegacije, od mosta Austerlic do Ajfelove kule i Trokadera.

Oko 3.000 plesača, muzičara i glumaca učestvovaće u umetničkom delu ceremonije duž obale Sene, kao i na mostovima (ali i na nebu1), na trasi od šest kilometara, duž koje se očekuje 326.000 gledalaca.

Oko 200 kostimografa i 300 frizera i šminkera biće stacionirano u svlačionicama na svakoj strani Sene. Duž obale biće postavljeno oko 80 ​​ogromnih ekrana.

Spektakl, koji će pratiti više od milijardu gledalaca, sadržaće, prema navodima udruženja francuskih televizija Frans televizion, video sekvence snimljene unapred i umetnute u priču.

Umetnički direktor ceremonije otvaranja Toma Žoli izjavio je da želi da napravi "najveći spektakl na svetu" sa dosta radosti, pokreta, i uzbuđenja.

Žoli je rekao da nije želeo da pravi dekor kad su za njega spomenici u Parizu "najlepša scenografija na svetu".

Muzika ceremonije uključuje kreacije muzičkog direktora Viktora le Mana. To će biti mešavina popa, simfonijskog orkestra, horova i elektronske muzike "frenč tača".

Ako vas Olimpijske igre zanimaju, sve ono najvažnije i najzanimljivije o njima - pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" posvećnoj Olimpijskim igrama u Parizu.

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: "FOKUS NAM JE PARIZ 2024": Basketaš Strahinja Stojačić za "Novosti" o Olimpijskim igrama

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVAKO SU RASLE PLATE U SRBIJI: Dobre vesti za građane o onom što nam sledi