LEDI GAGA, EDIT PJAF I DIM U BOJAMA FRANCUSKE ZASTAVE: Kako protiče ceremonija otvaranja 33. olimipijskih igara

Otvorene su 33. letnje olimpijske igre u Parizu!

ЛЕДИ ГАГА, ЕДИТ ПЈАФ И ДИМ У БОЈАМА ФРАНЦУСКЕ ЗАСТАВЕ: Како протиче церемонија отварања 33. олимипијских игара

Foto: Printskrin

U 19.30 krenuo je grandiozni spektakl predviđen da traje tri sata i 45 minuta. Ovo je bilo prvi put da se Olimpijada otvara van stadiona. Defile nacionalnih ekipa sa zastavama održan je na Seni.

Predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik MOK Tomas Bah pružili su ruke jedan drugome i pozdravili okupljene sa svečane lože, što je bio znak da ceremonija može da počne. Prisutno je 110 šefova država ili vlada, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Plavo-belo-crveni dim u bojama francuske zastave na mostu Osterlic dao je ton svečanosti. Delegacije odatle prevozi 85 brodova. Na Igrama će učestvovati 10.500 atleta, od kojih je na otvaranju prisutno 6.800. Srbiju predstavlja 113 takmičara. Srpsku zastavu je predviđeno da nose odbojkašica Maja Ognjenović i vaterpolista Dušan Mandić.

Prvi su, po tradiciji, krenuli Grci, brzinom od 9 kilometara na sat, uz muziku Edit Pjaf i harmonikaša koji je sedeo na mostu, a zatim i uz kompoziciju Serža Genzbura, uz vodene gejzire koji su tukli direktno iz Sene. Za njima je zapolovio brod s belim zastavama sportista izbeglica, a predviđeno je da plovidbu, dugu 6 kilometara, zatvore domaćini Francuzi, posle 42 minuta.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Ceo spektakl ima 12 umetničkih blokova, koji ističu francusko i parisko nasleđe. U programu učestvuje 3.000 umetnika, među kojima 400 igrača. Prva je, iza srca od ružičastih peruški, u crnom trikou, na francuskom jeziku zapevala Ledi Gaga, a zatim i zasvirala na klaviru postavljenom na pariskoj obali, uz stilizovani natpis grada domaćina koji je podsetio na ar deko napise na ulazu u metro Grada svetlosti.

Ceo događaj na licu mesta prati čak 326.000 ljudi, što je svetski rekod za otvaranje Olimpijade. Na raspolaganju imaju 80 velikih ekrana, da bi mogli da vide šta se događa dužinom čitave povorke. Prozori i balkoni okolnih zgrada u osmanovskom stilu načičkani su posmatračima.

Spektakl prenosi 120 kamera, tri puta više nego u Tokiju pre tri godine. Organizatori su najavljivali magičnu i originalnu ceremeniju s posebnom atmosferom, prvi put u eri modernog olimpizma dužinom čitavog jednog grada, sa sjajnim ambijentom, koja je zaista festivalski, i na vodi, i na obali, na osnovu početnih taktova.

O bezbednosti brine čak 45.000 policajaca i žandarma. Ceo grad je za ovu priliku pretvoren u zaštićenu zonu. Nad glavama, 150 kilometara vazdušnog prostora je tokom cereomnije zatvoreno za saobraćaj.

Vremenske prilike su na startu najpre bile velikodušne, oblaci su se razmakli, ali je zatim, uz poneku stidljivu kapljicu na početku, a zatim sve jače, počela da pada kiša koja ipak nije pokvarila dobro raspoloženje. Gledaoci su, za svaki slučaj, sa sobom poneli kišobrane i kabanice. Program ima nastavak na Trgu Trokadero, odakle se u francuskoj prestonici najbolje vidi Ajfelova kula, simbol ovog grada na kome odnedavno stoje i olimpijski krugovi.  

Predviđalo se da će milijardu i po ljudi pred TV-ekranima širom sveta pratiti ovaj događaj, a da će ga na određeni način ispratiti čak tri milijarde osoba na planeti.

Olimpijada može da počne!

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Last Minute AKCIJA Popust čak do 380 evra! Iskoristite akciju i rezervišite letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone