BLAGOSLOV ZA NAŠE OLIMPIJCE: "Novosti" u poseti Sabornoj crkvi svetog Save u Parizu (FOTO/VIDEO)

Đ. Samoilović

28. 07. 2024. u 11:35

KAO da smo na Vračaru. Sa jedne strane ulice prodavnice suhomesnatih proizvoda, srpske robe i pića, prekoputa hram posvećen svetom Savi.

БЛАГОСЛОВ ЗА НАШЕ ОЛИМПИЈЦЕ: Новости у посети Саборној цркви светог Саве у Паризу (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: Đ. Samoilović

 Ulica Simplon u 18. pariskom arondismanu, nedoljivo podseća na jednu od beogradskih, tek poneki prolaznik koji čavrlja na francuskom, vrati vas u realnost da ste ipak tu na obodima Grada svetlosti. U njenom centralnom delu, nalazi se pomenuta srpska pravoslavna crkva, u njoj izveštač „Novosti“ sa još nekoliko beogradskih novinara zatiče sveštenika Borišu.

Tu je kako nam kaže po treći put i ostaje mesec dana, došao je u Pariz kako bi odmenio kolege koje su trenutno na odmoru. Crkva je stara preko 40 godina, međutim na samom ulasku stiče se utisak kao da je nedavno otvorena. Nov, velelepni freskopis očarava odmah na ulazu. Oslikava pravoslavnu i srpsku istoriju, ali i zapadno evropsku, sve do Velikog  raskola 1054. Na zidu je i Jelena Anžujska, Jasenovački novomučenici

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

 U trenutku naše posete, bogomolja je bila prazna.

- Nedeljom je pun hram, živ je ovde poprilično bogoslužbeni život. Naročito za vreme najvećih praznika, Badnjeg dana i Uskrsa. Dolaze ljudi koji znaju i kako se peva, znaju sve običaje – dodaje Boriša, inače profesor na Bogoslovskom univerzitetu.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Dolazio je čak i Novak Đoković sa decom, pomagao u obnovi, bio je i patrijarh povodom ustoličenja vladike Justina.

Olimpijske igre, još nisu dobile zamajac u trenutku naše posete, no sveštenik bez obzira šalje blagoslove za sve srpske sportiste i oktriva nam da će mu tekvondo biti omiljeni sport za praćenje.

- Ćerka mi trenira tekvondo, eto baš pre neki dan sedeli smo tu oko Velike palate i razmišljali gde da idemo da gledamo. Nismo ni znali da se baš tu održava tekvondo turnir. Mislim da Aleksandra Perišić ima velike šanse za medalju, videćemo za Leva – dodaje Boriša.

---

Ako vas Olimpijske igre zanimaju, sve ono najvažnije i najzanimljivije o njima - pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" posvećnoj Olimpijskim igrama u Parizu.

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: Saborna crkva Svetog Save u Parizu

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK NIJE HTEO DA PREĆUTI! Đoković otkrio kako se tačno osećao kada je video da Rafael Nadal nosi olimpijsku baklju na otvaranju Igara