CEO SVET PRIČA O NJEMU! Ono što je rivalu uradio mačevalac iz Južne Koreje u finalu Olimpijskih igara - oduševilo je planetu

Дарко Николић
Darko Nikolić

29. 07. 2024. u 20:29

Finale. Spremate se celog života da u onome što volite - budete najbolji što možete biti. I, dogurate daleko. Dogurate, zapravo, najdalje: do olimpijskog finala. A onda se desi neverovatna scena, delić sekunde koji može da vam promeni život - na skroz neplaniran način...

ЦЕО СВЕТ ПРИЧА О ЊЕМУ! Оно што је ривалу урадио мачевалац из Јужне Кореје у финалу Олимпијских игара - одушевило је планету

FOTO: Tanjug/AP

U modernom sportskom mačevanju postoje tri takmičarske discpiline. One se razlikuju i po delovima tela suparnika na kojima se priznaje "pogodak" i, naravno, po oružju koji se koristi.

Ova priča je o mačevaocima koji se nadmeću u disciplini sablja. U njoj, sve što je iznad struka može da vam donese poen, ako tamo, bilo "sečenjem" (bočnim udarcem) ili ubodom (vrhom oružja) pogodite rivala. Dakle, bilo da to učinite u torzo, ruku ili glavu, dobijate poen.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Borba traje dok neko ne skupi 15 poena, ili, pošto postoje tri trominutne "runde", ako niko ne dođe do 15. poena, onda na završetku devetog minuta nadmetanja - pobednik postaje onaj ko je sakupio više pogodaka. Prosto je, ili dođeš do 15 poena, ili na kraju devetog minuta imaš više poena od rivala.

I, u finalu olimpijskog nadmetanja sabljom - desio se nesvakidašnji momenat.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Sa jedne strane bio je Sanguk Oh iz Južne Koreje, a sa druge strane Farez Ferdžani iz Tunisa.

U završnici njihove borbe, pri vođstvu južnokorejskog olimpijca od 14:8, njegov rival se spotakao i pao.

Tajac u sali.

Farez Ferdžani pada u olimpijskom finalu mačevanja (sablja) protiv Sanguk Oha iz Južne Koreje / FOTO: Tanjug/AP

Tajac, jer je Sanguk Oh mogao da priđe i bilo gde u gornjem delu tela dodirom sablje osvoji 15. poen, time i olimpijsko zlato, ali...

Nije najvažnija pobeda, sama po sebi.

Važnije je - kako ste do nje došli.

Južnokorejski mačevalac je sačekao da se njegov rival pridigne, pa da u nastavku odluče kome će pripasti zlato.

Ferdžani, pomalo zatečen ovom dobrotom, brzo se pribrao - osvojio je naredni poen, smanjivši na 14:9.

Osvojio je i sledeći - 14:10.

Osvojio je još jedan. Semafor je pokazao 14:11.

A onda... onda je pravda bila zadovoljena.

Čovek koji je pokazao fer plej kakav još nije viđen na ovim Olimpijskim igrama u Parizu, Sanguk Oh, zadao je udarac kojim je došao do 15. poena, i, uz rezultat 15:11, postao olimpijski šampion.

U istoriji će ostati upamćen ne samo kao neko ko je došao do zlata u Parizu. Već kao neko ko je pokazao - koliko je važno, a i koliko lepo - biti čovek.

Uostalom, oni koji "ne gaze preko mrtvih" (ili palih) da bi došli do svog cilja, a ciljeve ipak ostvaruju - istinski su junaci. Za sva vremena.

Ako vas Olimpijske igre zanimaju, sve ono najvažnije i najzanimljivije o njima - pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" posvećnoj Olimpijskim igrama u Parizu.

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: Gužve na Rolan Garosu, svi hitaju da vide Novaka Đokovića

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NADAL POSLE PORAZA: Rafa otvorio dušu nakon što je izgubio od Novaka Đokovića