MOK POVUKAO SNIMAK! Nastavlja se polemika oko kontroverzne ceremonije otvaranja Olimpijskih igara

Snimak s kontroverznog otvaranja Olimpijskih igara u Parizu uklonjen je sa "Jutjub" kanala MOK-a.

МОК ПОВУКАО СНИМАК! Наставља се полемика око контроверзне церемоније отварања Олимпијских игара

Foto: Printskrin

Odgovor MOK-a je da nema audio-vizuelna digitalna prava između ostalog u EU i Velikoj Britaniji. Snimak nije moguće videti ni na celom američkom kontinentu, u Aziji, Okeaniji, na severu Afrike i u Južnoj Africi. Preko linka može ponovo da se pregleda samo u nekim afričkim zemaljama kao što su Obala Slonovače, Benin, Namibija, DR Kongo ili Etiopija.

Zanimljivo je da su snimci iz Londona 2012, Rija 2016. i Tokija 2021. svima dostupni, što samo dalje podgreva kontroverze oko osporavanog otvaranja zbog "preterane umetničke slobode". Ko želi ponovo da vidi snimak s otvaranja u Parizu to ipak može da učini preko sajta Francuske televizije.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Više scena mnoge je šokiralo širom sveta, među kojima su najviše one kada pevač Filip Katrin nastupa gotovo nag, dok Marija Antoaneta drži sopstvenu glavu u ruci ili skaradna postavka koja neodoljivo podseća na scenu Tajne večere. U Parizu ističu da su najviše reagovali crkva i krajnja desnica, kao i da su scene povredile publiku u određenim zemljama. Tokom prenosa bilo je i cenzure.

Kanal En-Bi-Si u SAD je emitovao reklame i snimke američkih sportista za vreme pesme Filipa Katrina. Nacionalna marokanska televizija je u tom istom trenutku prikazivala kadrove Pariza. Oštre kritike na program su, kažu, stigle i iz Australije i Kine. Sve to se nije dopalo ni rojalističkim porodicama.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Princ Šarl Filip od Orleana i vojvoda od Anžua, brat od strica aktuelnog francuskog prestolonaslednika, istakao je da je konsterniran onim što je video i da "plače od stida zbog Francuske". Oštro je osudio određene scene kao sramne, skandalozne i potpuno neprimerene.

U Parizu ističu da je revolucionarne scene protiv aristokrata iz svečane lože direktno gledalo više suverena, među kojima su bili kraljevi Belgije, Španije i Danske, veliki vojvoda od Luksemburga ili emir iz Katara. Podseća se da se Francuska kopnom graniči s osam zemalja, među kojima je pet monarhija, a da je, čak, Emanuel Makron i koprinc Andore.

Nekima je zasmetalo i to što je Aja Nakamur, pevajući sleng, nastupila zajedno s Republikanskom gardom, u čemu su videli degradiranje ove institucije.

MOK je primio k znanju i pozdravio pojašnjavanje situacije od strane francuskog Organizacionog komiteta koji je poručio da nisu imali bilo kakvu nameru da izraze nepoštovanje prema bilo kome i izvinio se onima koje su određene scene na otvaranju mogle da šokiraju. Dodali su im i da je namera bila da ovim slave zajedništvo i toleranciju.

- Naša namera je bila inkluzija. Kada želite sve da uključite, ne odbacujete nikoga. Nismo imali subverzivnu nameru. Ideja je bila da u ovoj velikoj različitosti uključimo ceo svet – branio se umetnički direktor ceremonije Toma Žoli.

Takođe je poručio da mu Tajna večera nije bila inspiracija za scenu koja je mnoge šokirala.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NADAL POSLE PORAZA: Rafa otvorio dušu nakon što je izgubio od Novaka Đokovića