DA LI JE MOGUĆE?! Ruskinja u Rusiji otplivala brže nego što je olimpijska šampionka u Parizu, evo šta će joj se desiti!

Дарко Николић
Darko Nikolić

30. 07. 2024. u 13:59

Rusija je, otkako je počeo rat u Ukrajini, na meti brojnih međunarodnih sankcija, pa i sportskih. Posle uvođenja rigoroznih propisa, samo 15 ruskih sportista moglo je da dođe na Olimpijske igre "Pariz 2024", a jedna od onih koji tamo nisu otišli - napravila je pravo malo čudo.

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ?! Рускиња у Русији отпливала брже него што је олимпијска шампионка у Паризу, ево шта ће јој се десити!

Ilustracija

Priča o Jevgeniji Čikunovoj može da počne na razne načine, ali za potrebe ove priče najpre ono osnovno:

"Ako ne mogu da plivam kao Ruskinja, neću ni da idem tamo!"

Odbila je da ide na Olimpijske igre u Parizu kao "neutralni sportista". Nije želela da se odrekne zastave, grba i himne, a kako nije dopušteno nastupati na ovim Igrama kao Rus ili Ruskinja, niti u slučaju pobede slušati himnu Ruske Federacije, prosto je rekla "njet". Odnosno, takvo takmičenje nju ne zanima i, iako ona nije baš bilo ko u plivanju, nije otputovala u Francusku.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Ne oseća se dobro, ali takmičenje "kod kuće" je ipak - kod kuće

Sa druge strane, nedavno je, dok su se svetski poznati plivači spremali za parisko nadmetanje, u Rusiji održan Kup u plivanju. Pred to nadmetanje je prvi čovek Sveruske federacije plivanja (SFP) Vladimir Saljnikov rekao da ako se dogodi da neki sportista ili sportistkinja na Kupu Rusije ostvari bolji rezultat nego što ga ostvari olimpijski pobednik ili pobednica u toj disciplini - dobiće dva miliona rubalja. Imajući u vidu da je jedna rublja oko dinar i 25 para, obećana nagrada je, dakle, oko dva i po miliona dinara. Ili, otprilike, 21 i po hiljadu evra.

Čikunova je, iako se loše osećala ("Nemam predstavu kakva je ono voda bila u bazenu za zagrevanja, ali sam bila grogirana od drugog dana takmičenja", rekla je tada za ruski portal "Šampionat"), bila najbolja na Kupu Rusije u disciplini sto metara prsnim stilom, rezultat koji je ostvarila bio je minut, pet sekundi i 26 stotinki i... prosto, pobedila.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Kad svetska rekorderka nije favorit

Priča se potom seli u Pariz, gde je na red došlo i finale u toj plivačkoj disciplini.

Iako je u finalu učestvovala i vlasnica svetskog rekorda Lili King, sva pažnja je bila usmerena na Južnoafrikanku Tatjanu Smit, koja je do novembra 2023. i tadašnje udaje, bila širom planete poznata kao Tatjana Šoenmejker. Em je u pitanju bila takmičarka koja je u boljoj formi, em je u pitanju bivša svetska rekorderka na dvostruko dužoj distanci, em je, prosto, "zlatno vreme" američke zvezde Lili King prošlo, iako je vršnjakinja sa južnoafričkom plivačicom.

I, u finalu je Kingova bila četvrta, a Tatjani Smit je pripalo zlato.

Njen rezultat bio je - minut, pet sekundi i 28 stotinki.

Tatjana Smit, nova olimpijska šampionka u plivanju 100 metara prsnim stilom / FOTO: Tanjug/AP

To ostvarenje je, naravno, proslavljeno u Južnoafričkoj Republici - kako i ne bi, u pitanju je osvajanje olimpijskog zlata, ali vest o tom rezultatu je odjeknula i širom Rusije.

"Naša Jevgenija - bolja od šampionke Igara!"

"Olimpijska šampionka plivala lošije od naše Čikunove!", glase ovog utorka naslovi u ruskim medijima, uz podsećanje:

Jevgenija Čikunova, koja je odbila da ide na Olimpijske igre bez ruskih obeležja, možda nije postala olimpijska šampionka u Parizu, ali je bila brža od nje. A i dobiće utešnu nagradu, dva miliona rubalja.

Ako vas Olimpijske igre zanimaju, sve ono najvažnije i najzanimljivije o njima - pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" posvećenoj Olimpijskim igrama u Parizu.

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: Sportski skandal koji je ušao u istoriju

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ RAZBIO NADALA! Ne pomaže ni bezobrazluk sudije, Novak deklasirao kralja šljake - ide po olimpijsko zlato!