MORALA DA SE BORI SA MUŠKARCEM NA OLIMPIJADI?! Svet je u šoku kroz šta je prošla Italijanka, slomljen joj nos, a sportu - srce (VIDEO)

Дарко Николић
Darko Nikolić

01. 08. 2024. u 15:59

Skandal potresa Olimpijske igre u Parizu.

МОРАЛА ДА СЕ БОРИ СА МУШКАРЦЕМ НА ОЛИМПИЈАДИ?! Свет је у шоку кроз шта је прошла Италијанка, сломљен јој нос, а спорту - срце (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Zvanično, sve je u najboljem redu. Nezvanično, ali iz sveg glasa hiljada, a i miliona ljudi: bruka i sramota.


*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u boksu, sa takmičenja bokserki su izbačene dve osobe: Lin Ju Ting iz Kineskog Tajpeha i Iman Kelif iz Alžira.


Razlog za izbacivanje bilo je "što nisu ispunjavale kriterijume za nadmetanje u konkurenciji bokserki".


*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Nije tada obelodanjeno više detalja, ali su, čim je takvo bilo objašnjenje, svi odmah pomislili - "pa to su muškarci!".


No, takmičenje je prošlo, na to se manje-više zaboravilo, ali...


Onda su na red došle pariske igre.


I, Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je dozvolio i jednoj i drugoj osobi da se takmiče.


MOK je, naime, prošlog juna oduzeo status "krovne organizacije" Međunarodnoj bokserskoj federaciji, na čijem je čelu Rus Umar Kremljev, pa tako Međunarodi olimpijski komitet organizuje i nadgleda bokserska takmičenja na Igrama u prestonici Francuske.


Zbog silnih protesta usled učestvovanja u ženskom takmičenja osoba za koje mnogi govore "ali to su biološki muškarci!", MOK je saopštio da "one ispunjavaju sve kriterijume za olimpijsko nadmetanje", dok je Međunarodna bokserska federacija rešila da se u sredu oglasi sledećim saopštenjem:


- Taj par je diskvalifikovan sa prošlog Svetskog prvenstva kako bi se zadržao nivo fer-pleja i integriteta takmičenja. Mi nismo radili ispitivanje nivoa testosterona, ali su bili obavljeni odvojeni, priznati testovi, o čijim detaljima ne možemo ovom prilikom, jer su poverljive prirode. Ti testovi su definitivno utvrdili da obe osobe nisu ispunile neophodne kriterijume i pronađeno je da imaju takmičarsku prednost u odnosu na ostale ženske učesnice šampionata".

Sramna "borba" od 46 sekundi


A onda su se danas, ovog četvrtka, u velter kategoriji, u ringu našli Iman Kelif i Italijanka Anđela Karini.


Italijanska bokserka je hrabro izašla "na crtu" i... izdržala 46 sekundi.


Tada je predala meč zbog snažnih udaraca u nos, koji je, izgleda, polomljen.

Ponosna Italijanka - za primer


Karinijeva je bila u suzama kada se obraćala italijanskim novinarima, a rekla je sledeće:


- Ovo nije poraz za mene. Jer, biti ovde, preći preko onih konopaca u ring, to je čast - prenosi "Gazeta delo sport" njene uvodne reči.


Čuveni list potom podseća da je "bilo mnogo medijske pažnje oko njenog meča sa Iman Kelif, koji je postao i svojevrsni politički okršaj, jer je osoba iz Alžira zbog nivoa (muškog hormona) testosterona izbačena sa prošlog Svetskog prvenstva.


- Anđela je primila stotine poruka, uključujući i na društvenim mrežama, molili su je ljudi da se ne bori, i zbog lične bezbednosti, i kao znak protesta - otkriva tehnički direktor italijanske reprezentacije Emanuele Rencini.

Ipak, sama Anđela Karini nije želela da nešto spočitava osobi s kojom ju je žreb ukrstio, a koju možete videti na početku foto-galerije "Novosti", u crvenoj opremi:

- Nisam ja ta koja treba da osuđuje, i nemam ništa protiv mog protivnika. Imala sam zadatak, učestvovala sam u njemu, iako nisam na kraju pobedila. Sve što se dešavalo pre same borbe apsolutno nije uticalo na taj ishod.


"Gazeta", međutim, otkriva da je "tokom prethodna dva dana, kada je saznala s kim mora u ring, Anđela imala mali nervni slom". To je, ističe čuveni list, "ponekad i normalno pred važan duel", a naročito kada je Italijanka čula reči Meksikanke Briande Tamare, koja je pre nekog vremena imala isti zadatak među konopcima:

"Njeni udarci (Iman Kelif) bole, čak je gore nego i kad udaraju muškarci s kojima ponekad sparingujem".

Ipak, italijanska bokserka ne poteže za optužbama:

- Uvek sam se borila kao ratnik, ali ponekad i ratnici moraju da dignu ruke. Kada je bitka gotova, oni zabodu mač u zemlju, sa čašću. To sam ja i uradila. Ja nisam odustala, ja sam samo rekla sebi 'Nije ovo moj trenutak'. Moram to da prihvatim i da idem dalje. Ne plašim se ja ničega nakon što mi je otac umro, pa... ako se već desilo ovo što se desilo, to je zato što su Bog i moj otac hteli da ovakav bude moj 'poslednji kilometar' ovde.


O onih 46 sekundi dodala je i sledeće:

- Ušla sam u ring i htela da boksujem. Htela sam da pobedim. Dobila sam dva udarca u nos i više nisam disala. Toliko je bolelo, da sam otišla do maestra Rencinija i sa zrelošću i hraboršću rekla 'dosta je'.


Njen trener je na to dodao:

- Anđela nije ušla u ring unapred poražena, već se detaljno pripremala. Tužno je videti da je ovako eliminisana. Takmičarka iz Alžira je tu jer je MOK doneo odluku, a ta odluka nije bila laka jer je ceo slučaj vrlo komplikovan. Sigurno se i ona (Iman Kelif) dosta napatila zbog svega što se dešava.

I Ilon Mask podržao ideju da "muškarcima nije mesto u ženskom sportu"


Na društvenoj mreži "Iks", koja se zvala Tviter dok je njen novi gazda, američki milijarder Ilon Mask, nije preimenovao, počela je velika kampanja posle ovih 46 sekundi u ringu.


Uz komentar "Muškarcima nije mesto u ženskom sportu" i oznaku #Stojim uz Anđelu Karini, širi se svojevrsna peticija da se ovakvi slučajevi što pre spreče.


To je podržao i sam Mask, ponovivši pomenutu objavu i dopisavši:


"Apsolutno"

Šta dalje?


Imen Kelif nastavlja svoju takmičarsku priču u Parizu, a Lin Ju Ting se u boskerska nadmetanja na ovim Olimpijskim igrama uključuje u petak.

A šta vi mislite? Pošaljite nam komentar i glasajte u anketi:

Anketa

Da li treba puštati muškarce u ženski sport, zato što se "osećaju ženama"?

---

Ako vas Olimpijske igre zanimaju, sve ono najvažnije i najzanimljivije o njima - pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" posvećenoj Olimpijskim igrama u Parizu.

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: Sportski skandal koji je ušao u istoriju

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NOVE STANICE KARAVANA HUMANOSTI – VELIKA AKCIJA ZA POMOĆ ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA NASTAVLJENA U SMEDEREVU I KRALJEVU