uživoPRENOS, ĐOKOVIĆ - ALKARAZ: Apsolutno neverovatna borba za olimpijsko zlato! Publika "divlja", ne poštuje Srbina, a na terenu - spektakl!

Дарко Николић
Darko Nikolić

04. 08. 2024. u 12:46 >> 15:14

Novak Đoković i Karlos Alkaraz igraju u finalu olimpijskog teniskog turnira, a prenos tog meča možete da pratite uživo uz portal "Novosti".

ПРЕНОС, ЂОКОВИЋ - АЛКАРАЗ: Апсолутно невероватна борба за олимпијско злато! Публика дивља, не поштује Србина, а на терену - спектакл!

FOTO: Tanjug/AP

Uživo, Đoković - Alkaraz 4:4, Novak servira

Novi sjajan gem u toku! Na krilima fantastične igre u prethodnom gemu, Alkaraz je ne samo osvojio prvi poen u ovom, već dočekao da Đoković napravi novu, drugu dvostruku servis grešku, čime je poveo sa 0:30. Ipak, u dve naredne razmene Srbin je bio za nijansu pribraniji, pa kikseviam suparnika izjednačio, a onda je Đoković imao zicer... koji nije iskoristio - pogodivši  forhendom vrh mreže, a loptica se od sajle odbila u aut. Brejk loptu je tako izgradio španski teniser, da bi potom usledile obostrane majstorije na mreži - koje je (nasmejani!) Đoković rešio u svoju korist. Borba se nastavila fantastičnim Alkarazovim defanzivnim rešenjima, Novak je na momente bio u neverici, smeškajući se i kada bi izgubio poen (za drugu brejk šansu Karlitosa) i kada bi dobio (za novo izjednačenje - prosto, španski teniser je stizao "sve živo", a kada se na to nadovezalo njegovo srećno pogađanje linije, bila je to treća brejk šansa za njega. Srećom, Novakov polazak na servis-volej igru dovoljno je zavarao Alkaraza, koji je poslao lopticu malo u aut, pa je borba nastavljena. A kako je Španac odličnim snalaženjem posle pogađanja vrhe mreže "iznervirao" Novaka došavši dropšotom do nove, četvrte u ovom gemu, a sedme brejk lopte u finalu, probudila se dodatno njegova publika. A odgovorila Novakova, kada je Srbin opet izjednačio. Ali, mlada nada tenisa, osvajač dva prethodna grend slema, bekhend paralelom je došao do nove prilike da "oduzme servis" Đokoviću - na šta je on odgovorio možda najbolje izgrađenim poenom "tropotezni mat" od početka meča. Nestvaran gem je nastavljen...

Novak Đoković tokom meča sa Karlosom Alkarazom u finalu Olimpijskih igara u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

4:4 - Nestvaran je Alakraz - Španac je dobio servis gem "sa nulom". I to uz nekoliko bravura. Prvo je osvojio poen sjajnom forhend paralelom, potom naterao Novaka na kiks izvrsnom igrom sa bazične pozicije, da bi na 40:0 došao nesvakidašnjim volej-udarcem s osnovne linije. Izvrsnu kontrolu igre dopunio je teranje Novaka na neiznuđenu grešku, čime je iznova poravnao rezultat na semaforu. Nema šta, majstorski igra Španac.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

4:3 - Uzvraća Novak istom merom - Publika se malo primirila, bar ona koja je zviždala Novaku kada se obraćao svom stručnom štabu (i vikala mu "uuu"), a primirio je i Nole razigranog Španca. Izvrsnom preciznošću došao je Srbin do 40:0, hteo potom i as da izvede drugim servisom, no kako je za malo promašio liniju, bila je to dvostruka servis greška, prva na meču. No, odmah potom je, servis-"vinerom", osvojio gem.

14.58 - SRPSKA KUĆA UZ NOVAKA, ODJEKUJE "TAKO JE, BRE!" Svaki Đokovićev poen glasno se proslavlja uzdignutih ruku (VIDEO)

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

3:3 - "Brzi" gem, prvi put - Posle samo tri minuta, a jednog izgubljenog poena, "Karlitosov" servis gem je završen u njegovu korist. Najbrži segment meča, u dosadašnjem toku. (Oko 43 minuta je trajalo ovih šest gemova).

3:2 - Novi neverovatan gem! - Nole je dobrim servisima otpočeo "svoj" gem, no iako je prvi "pretvorio" u poen, drugi je, "za dlaku" pogrešnim dropštom izgubio. Ipak, kako je proradila Srbinova bekhend paralela, on je ponovo poveo, a onda slegao ramenima kada je Alakraz stigao do "skraćene loptice" i, klizajući po terenu, uspeo da pogodi liniju terena. Nekoliko sekundi kasnije Špančev bekhend je izbacio Novaka iz ritma, a onda je usledio strašno jak forhend kroz sredinu terena, za direktan poen i prvu brejk loptu za Alkaraza. Sjajan servis je to "obrisao", ali je Novakova neiznuđena forhend greška donela i drugu priliku za brejk. Iako je i nju srpski as anulirao servisom, "Karlitos" je i treći put poveo, zahvaljujući forhend udarcima od kojih baš i nema "leka". A i tu brejk šansu je Đoković poslao u istoriju odličnim servisom. Upravo njime je preuzeo inicijativu, pa i rezultatsku prednost, da bi servis-volej igrom završio ovaj gem kako je i želeo, njegovim osvajanjem.

Novak Đoković servisa Karlosu Alkarazu u finalu Olimpijskih igara Pariz 2024 / FOTO: Tanjug/AP

DA LI JE MOGUĆE DA OVO RADE: Publika se nesportski ponela prema Novaku Đokoviću

2:2 - Novak imao tri brejk lopte! Nakon pete uzastopne greške koju je Alkaraz napravio posle onih 0:30 na Noletove servise (čime je Đoković poveo sa 0:15), nije "upalio" Karlosov dropšot - pa je Đoković došao do 0:30, pre nego što je spektakularnim riternom Novak došao do tri uzastopne brejk lopte. Ali... Direktnim poenom sa osnovne linije, razornom forhend paralelom, "Karlitos" je smanjio na 40:15, da bi sjajnim servisom opet onemogućio suparnikov plan i dodatno se rezultatski primakao. Na 40:40 se došlo kada je lopta loše odskočila pred Novakom, pa on pogrešio (i žalio se svom stručnom štabu, što je publika, potpuno neshvatljivo, ispratila - zvižducima?!). Alkaraz je forhendom poveo, pa istim tim udarcem sedmi put na meču napravio kiks na ovom meču, čime se ponovo došlo do izjednačenja. Minut kasnije, uz jednu istinsku bravuru "čitanja" šta će Nole uraditi, Alkaraz je osvojio i ovaj "svoj" gem u kome je, kao i prethodni put, spasavao brejk šansu. Sada njih tri u nizu.

Alkaraz servira Đokoviću u olimpijskom finalu u Parizu  FOTO: Tanjug/AP

14.33 - Prva tri gema trajala su 20 minuta. Ako se ovako nastavi, do 6:6 će se doći 80 minuta od početka meča. Odnosno, oko sat i po bi trajao prvi set. A kako se igra na dva dobijena seta, to znači da bi ovaj susret mogao da potraje i četiri i po sata. Ali, to je matematika. U tenisu se stvari brzo promene...

2:1 - Noleta ne služi servis, ali...  - Novak Đoković je posle jedne greške forhendom doneo 0:15 rivalu, a onda, iako je potpuno kontrolisao narednu razmenu, smeč koji trebalo da bude zicer - poslao van terena. Na semaforu se tako pojavilo 0:30 za Španca koji je, srećom po srpskog asa, u preuzetoj inicijativi u sledećm poenu poslao lopticu van terena. I, kako je hteo da napadačkom igrom dolazi do direktnih poena, a to činio, prosto, previše snažno, "sam" je poravnao rezultat na 30:30. Dobra Novakova igra sa osnovne linije se potom produžila (i pored prilično loše realizacije prvog servisa, a samo 33% njih je ubacio gde treba) omogućila mu je da natera španskog tenisera na još dve neiznuđene greške, čime je gem okončan.

Karlos Alkaraz tokom meča sa Novakom Đokovićem u finalu Olimpijskih igara u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

1:1 - Nole imao brejk šansu! - Kako je, posle uvodne, neiznuđene greške u "svom" gemu odigrao naredna dva poena Karlos Alkaraz, činilo se da će biti apsolutno nezaustavljiv. Servisima je potpuno izbacio iz ravnoteže Noleta, pa odmah pritrčavao i, iako nije to bila klasična servis-volej igra, već iz drugog poteza bi matirao Srbina. Međutim, kada je i treći put u nizu to probao, Đokovićevo "čitanje" je onemogućilo da povede sa 40:15, već je prvi nosilac direktnim poenom poravnao rezultat. Učinio je to dobrim riternom i malo kasnije, kada je izjednačio na 40:40, a pošto je nastavio u istom ritmu, Alkaraz je sa novim sopstvenim kiksem (slanjem loptice u mrežu) doneo brejk šansu Noletu. Alkaraz ju je anulirao savršenim dropšotom maltene sa osnovne linije - a njegov suparnik, koji je malo "proklizao" na početku trčanja, nije mogao da stigne do loptice. Ali, kada je "Karlitos" poveo, njega je Đokovićevo "skraćivanje" udarca nadmudrilo, pa se opet došlo do egala. Ipak, naredna dva poena je, prilično brzo, španski teniser rešio u svoju korist, time i (15-ak minuta od početka meča) došao do svog prvog osvojenog gema.

Novak Đoković tokom meča sa Karlosom Alkarazom u finalu Olimpijskih igara u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

1:0 - Mnogo bolji početak od Vimbldona - Za razliku od onog maratonskog, prvog gema na nedavnom vimbldonskom finalu, kada je Alkaraz "satima" (uslovno rečeno) mučio Srbina, ovoga puta je Đoković za tili čas poveo sa 40:0, usled dobrih servisa i dve neiznuđene greške Španca. Usledila je potom prva duža razmena, koju je Đoković probao da završi dropšotom, no Alkarazov trk mu je omogućio da stigne do loptice i poentira. Naredni poen je najbolji igrač sveta izgubio jer je prejako poslao lopticu, posle čega se odmah uključila njegova publika, uzvicima "Nole, Nole!". A on je te navijače nagradio izvrsnim servisom, koji rival nije uspeo da vrati u igralište.

14.11 - FANTASTIČNO: Evo šta je Noletova ćerka Tara Đoković donela na finale Olimpijskih igara između Novaka i Alkaraza (FOTO)

14.11 - Meč je počeo! Alkaraz je odlučio da prvi prima servise, pa početne udarce na startu ima srpski as.

14.04 - Novak Đoković se prekrstio i izašao na teren.

Novak Đoković se krsti pred početak olimpijskog finala sa Alkarazom / Screenshot / Eurosport

14.00 - Karlos Alkaraz i Novak Đoković su u hodniku koji vodi na teren. Uskoro izlaze na stadion "Filip Šatrije"!

Screenshot / Eurosport

13.55 - KARATA NI ZA LEK: Svi bi na sportski događaj veka u Parizu

13.38 - "Novosti" na olimpijskom finalu u tenisu - NISU SUMNjALI U ĐOKOVIĆA: Oni su kupili kartu za finale Olimpijskih igara još prošle godine!

13.35 - Okončan je meč posle kog na teren izlaze Nole i "Karlitos", kako Alkaraza zovu u njegovoj domovini. I, Španci na tribinama su prilično zadovoljni, jer su njihove teniserke, Kristina Buska i Sara Soribes Tormo, postale olimpijske šampionke. One su u finalu nadmetanja ženskih parova bile bolje od dubla Muhova - Noskova iz Češke, i to sa ubedljivih 6:2, 6:2. Sad kraća pauza, pa na teren izlaze finalisti u muškoj pojedinačnoj konkurnciji.

12.53 - "Novosti" na licu mesta: A NjIH NE POSTOJI DILEMA: Španci veruju da Karlos Alkaraz osvaja zlato na Olimpijskim igrama (VIDEO)

12.51 - "Novosti" na finalu Olimpijskih igara: SAMO JOŠ TO ZLATO: Sa svih strana sveta veruju u Đokovića (VIDEO)

12.49 - HAOS PRED FINALE: Đoković i Alkaraz "paralisali" Pariz (VIDEO)

12.48 - VREME JE ZA TITULU! Đoković trenirao pred meč sa Alkarazom na Olimpijskim igrama

12.47 - OVO SE NEĆE SVIDETI ĐOKOVIĆU: Alkarazu stiže veliko pojačanje pred finale Olimpijskih igara

12.46 - ISTORIJSKI MEČ: Oglasio se Novak Đoković pred finale Olimpijskih igara - podelio samo jednu fotografiju

12.45 - NOLE JE VELIKA LjUDINA: Đoković video navijača u dresu Hrvatske, prišao mu je i ovo uradio..Z

Uoči meča

Nole je kao mališan imao san da bude najbolji na svetu. Vimbldon, kao kruna teniskih turnira, bio je glavni cilj. Ali, biti najbolji na svetu bez osvojenog olimpijskog zlata... nije baš nemoguće, ali - mnogo je lepše sa tom medaljom.

Zato je povređeni Novak Đoković i otišao odmah na operaciju kolena kada je pukao meniskus u istom ovom Parizu u kome se ove nedelje bori za olimpijsku titulu. I, manje od dva meseca kasnije, stigao je i do vimbldonskog finala, i do olimpijskog. 

U onom prethodnom, u Londonu, Karlos Alkaraz ga je pobedio.

U ovom sada...

U ovom sada će biti ispisana istorija tenisa. Ili će pobediti najstariji učesnik olimpijskog teniskog finala, ili najmlađi.

Ili će Novak zaokružiti priču na najlepši način ili će, prosto... ostati najbolji svih vremena i bez olimpijske titule.

Ali, šta god da Novak Đoković uradi u borbi za zlato, ono što je činio ovih dana, i pored operacije meniskusa i pored nove povrede tog istog kolena - pre tri dana, u četvrtfinalu, već antologijski je podvig.

Ali, Nole nije stigao do finala, samo da bi gledao šta Alkaraz u njemu radi...

---

Ako vas Olimpijske igre zanimaju, sve ono najvažnije i najzanimljivije o njima - pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" posvećenoj Olimpijskim igrama u Parizu.

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: Gužve na Rolan Garosu, svi hitaju da vide Novaka Đokovića

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE?! Evo s kime košarkaši Srbije igraju u polufinalu Olimpijskih igara ako pobede Australiju!