SENZACIJA NA OLIMPIJADI! Bibliotekarka primetila kako trči devojčica iz zemlje od 180.000 stanovnika - a sada je uzela zlato na 100 metara!

Дарко Николић
Darko Nikolić

03. 08. 2024. u 21:49

Izuzetno zanimljivo je bilo olimpijsko finale sprinterki na 100 metara. I imalo je neočekivani zishod.

СЕНЗАЦИЈА НА ОЛИМПИЈАДИ! Библиотекарка приметила како трчи девојчица из земље од 180.000 становника - а сада је узела злато нa 100 метара!

FOTO: Tanjug/AP

Mnogi su mislili da će svetska šampionka sa prošlogodišnjeg prvenstva planete u Budimpešti, nesvakidašnja atletičarka Šakari Ričardson, objediniti tu i olimpijsku titulu, ali...


*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Iako je od polufinala odustala legenda sprinta, dvostruka olimpijska šampionka Šeli-En Frejzer-Prajs, a njena sunarodnica sa Jamajke, takođe osvajačica dva olimpijska zlata u ovoj disciplini, Elejn Tompson-Hera doživela u junu tešku povredu, Ričardsonova je u finalu stigla "samo" do srebra.


Neki su mislili da bi čudesna 19-godišnja devojka sa Jamajke, Tia Klejton, možda mogla do iznenađenja, ili Britanka Deril Neita, međutim, sve ih je iznenadila  Džulijen Alfred, sprinterka iz Svete Lucije, karipske države sa oko 180 hiljada stanovnika.


*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Po kiši koja je pljuštala i svakako omela atletičarke da pruže maksimum, ona je 100 metara istrčala za 10,72 sekunde, postavši olimpijska šampionka i oborivši nacionalni rekord.

Džulijen Alfred slavi pobedu u olimpijskom finalu na 100 metara za spritnerke / FOTO: Tanjug/AP

Ona je ove godine postala svetska šampionka na 60 metara (u dvoranskim uslovima, gde se takve trke i održavaju), ali je malo ko mislio da bi mogla da nadmaši konkurenciju u olimpijskom finalu.

To je i uspela, iako je u ovaj sport ušla nenadano, a i privremeno ga napustila. Naime, kada je bila drugi razred, bibliotekarka je primetila kako se nadmeće u trčanju sa dečacima, pa je usledila preporuka da se počne i sa ozbiljnijim bavljenjem atletikom. Ipak, sa 12 godina, Džulijan Alfred je odustala od sprinta, i sporta generalno, kada je njen otac preminuo.

Od nje, međutim, nije odustao trener: Kutbert Modest je otputovao u mesto u kome je živela i ubedio je da se vrati.

Bila je veliki talenat tada, a dve godine kasnije, kao 14-godišnjakinja, preselila se se u Jamajku, gde je odrastala kao jedini član porodice, ali i trenirala u zemlji čuvenoj po sprintu. 


Sada, devet godina kasnije, Džulijen Alfred postala je olimpijska šampionka. I to baš u disciplini u kojoj su devojke sa Jamajke, Frejzer-Prajs pa Tompson-Hera, osvojile četiri prethodne zlatne medalje.

Svega toga ne bi bilo da nije bilo čvrste vere one bibliotekarke da uživo posmatra pravo malo čudo. I da nije bilo trenera koji ne odustaje.

Uostalom, bez vere, i bez truda - i nema dolaska do cilja.

(Svetska šampionka, Šakari Ričardson, bila je druga sa 15 stotinki zaostatka (10,87), a još pet stotinki kasnije kroz cilj je prošla i druga Amerikanka, Melisa Džeferson. Daril Neita je bila četvrta sa 10,96, a mlada zvezda Jamajke Tia Klejton sedna sa 11,04.)

---

Ako vas Olimpijske igre zanimaju, sve ono najvažnije i najzanimljivije o njima - pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" posvećenoj Olimpijskim igrama u Parizu.

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: Sportski skandal koji je ušao u istoriju

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SPEKTAKL! Svetislav Pešić o Srbija - Južni Sudan: Fantastična utakmica, ova igra daje optimizam pred četvrtfinale!