BOKSERKA KOJU OPTUŽUJU DA JE MUŠKARAC UPOZORILA KRITIČARE! Prvi intervju osobe koja je izazvala buru na Olimpijskim igrama u Parizu

Novosti online

05. 08. 2024. u 19:33

Skandal koji potresa Olimpijske igre u Parizu ne smeta da se takmičenje i dalje odvija, a prvi put otkako se čitava bura podigla, oglasila se i osoba čija je pojava to izjava.

БОКСЕРКА КОЈУ ОПТУЖУЈУ ДА ЈЕ МУШКАРАЦ УПОЗОРИЛА КРИТИЧАРЕ! Први интервју особе која је изазвала буру на Олимпијским играма у Паризу

FOTO: Tanjug/AP

Iman Kelif iz Alžira, koju neki optužuju da je muškarac koji se lažno predstavlja kao žena, a njeni sunarodnici brane - tvrdeći da je rođena kao žensko dete i da samo ima višak muških hormona, ponovo je jedna od "tema dana".

Sa pravom.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Em je obezbedila medalju, em je prvi put dala intervju otkako su ove Igre počele.

Posle pobede nad Italijankom Anđelom Karini, koja je izazvala haos u svetskoj (ne samo sportskoj) javnosti, Iman Kelif je savladala i Mađaricu Anu Luku Hamori sa 5:0, odlukama sudija (29:26, 29:27, 29:27, 29:27).

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Ovim prolaskom u polufinale, alžirska olimpijska obezbedila je bar bronzanu medalju, a onda rešila da "kaže koju" u intervjuu za arapsku televiziju SNTP.

- Šaljem poruku svim ljudima u svetu da se pridržavaju olimpijskih principa i Olimpijske povelje da se uzdrže od maltretiranja svih sportista, jer to (maltretiranje) ima posledice, ogromne posledice. Ono može da uništi ljude, može da ubije ljudske misli, duh i um. To može i da podeli ljude. I zbog toga ih molim da se uzdrže od maltretiranja.'

Pobede Kelif i njene koleginice bokserke Lin Ju-ting iz Kineskog Tajpeha postale su jedna od najvećih priča na Igarama u Parizu. Obe su obezbedile medalje uprkos svetskoj pompi oko toga - kog su, zapravo, pola.

"Ako Bog da - uzeću zlato"

Pomenuta 25-godišnja Alžirka priznala je da i sama prolazi kroz veliki pritisak, ali i bol zbog iskušenja koje se dešava daleko od kuće i porodice, i to u najvažnijem događaju karijere.

- Ja sam u kontaktu sa porodicom dvaput nedljeno. Nadam se da oni nisu bili duboko pogođeni svime. Svakako, oni jesu zabrinuti za mene. Ako Bog da, ova kriza će kulminirati zlatnom medaljom i to bi bio najbolji odgovor - naglašava.

Sve je počelo tvrdnjom Međunarodne bokserske federacije (koja je, naknadnom odlukom Međunarodnog olimpijskog komiteta prestala da bude smatrana krovnom organizacijom za boks) da su Kelif i Lin pale na testovima za učešće u ženskom takmičenju na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu. Pritom, nije tada objašnjeno o kojim se testovima radilo.

Sama Kelif je odbila da odgovori na pitanje da li je bila podvrgnuta drugim testovima osim doping testiranja. Prosto je istakla "da ne želi da priča o tome".

"Sada svi znaju istinu"

Ona je izrazila zahvalnost Međunarodnom olimpijskom komitetu i njegovom predsedniku Tomasu Bahu što su odlučno stali iza nje.

- Znam da je u mom slučaju MOK postupio pravedno i zadovoljna sam time, jer je u prvi plan izbila istina.

Iman Kalif će se za plasman u finale bokserske kategorije za takmičarke do 66 kilograma nadmetati u utorak u sportskom kompleksu Rolan Garosa.

Kako je počeo ceo ovaj skandal na temu "muškarac bije žene na Olimpijskim igrama" i šta je najnovije otkriće?

Na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u boksu, sa takmičenja bokserki su izbačene dve osobe: Lin Ju Ting iz Kineskog Tajpeha i Iman Kelif iz Alžira.


Razlog za izbacivanje bilo je "što nisu ispunjavale kriterijume za nadmetanje u konkurenciji bokserki".


Nije tada obelodanjeno više detalja, ali su, čim je takvo bilo objašnjenje, svi odmah pomislili - "pa to su muškarci!".


No, takmičenje je prošlo, na to se manje-više zaboravilo, ali...


Onda su na red došle pariske igre.


I, Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je dozvolio i jednoj i drugoj osobi da se takmiče.

MOK je, naime, prošlog juna oduzeo status "krovne organizacije" Međunarodnoj bokserskoj federaciji, na čijem je čelu Rus Umar Kremljev, pa tako Međunarodi olimpijski komitet organizuje i nadgleda bokserska takmičenja na Igrama u prestonici Francuske.


Zbog silnih protesta usled učestvovanja u ženskom takmičenja osoba za koje mnogi govore "ali to su biološki muškarci!", MOK je saopštio da "one ispunjavaju sve kriterijume za olimpijsko nadmetanje", dok je Međunarodna bokserska federacija rešila da se u sredu oglasi sledećim saopštenjem:


- Taj par je diskvalifikovan sa prošlog Svetskog prvenstva kako bi se zadržao nivo fer-pleja i integriteta takmičenja. Mi nismo radili ispitivanje nivoa testosterona, ali su bili obavljeni odvojeni, priznati testovi, o čijim detaljima ne možemo ovom prilikom, jer su poverljive prirode. Ti testovi su definitivno utvrdili da obe osobe nisu ispunile neophodne kriterijume i pronađeno je da imaju takmičarsku prednost u odnosu na ostale ženske učesnice šampionata".

A onda, i dopuna, ovog ponedeljka:

Kremljev: Imaju muške hromozome i povišen testosteron!

Ruska novinska agencija "RIA Novosti" petog dana avgusta je saopštila da je prvi čovek Međunarodne bokserske federacije, Umar Kremljev, rekao da su prošlogodišnji testovi na šampionatu planete za pomenute dve osobe urađeni jer su to tražile - druge takmičarke.

"Ispitivanje je potvrdilo postojanje muških hromozoma i povišenog testosterona u njihovim organizmima", naveo je on.

MOK, međutim, tvrdi da pravnih osnova za takvo testiranje nije bilo.

I Ilon Mask podržao ideju da "muškarcima nije mesto u ženskom sportu"


Na društvenoj mreži "Iks", koja se zvala Tviter dok je njen novi gazda, američki milijarder Ilon Mask, nije preimenovao, počela je velika kampanja posle ovih 46 sekundi u ringu.


Uz komentar "Muškarcima nije mesto u ženskom sportu" i oznaku #Stojim uz Anđelu Karini, širi se svojevrsna peticija da se ovakvi slučajevi što pre spreče.


To je podržao i sam Mask, ponovivši pomenutu objavu i dopisavši:


"Apsolutno"

A šta vi mislite? Pošaljite nam komentar i glasajte u anketama:

Anketa

Da li misite da je Iman Kalif žensko?

Anketa

Da li treba puštati muškarce u ženski sport, zato što se "osećaju ženama"?

---

Ako vas Olimpijske igre zanimaju, sve ono najvažnije i najzanimljivije o njima - pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" posvećenoj Olimpijskim igrama u Parizu.

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: Sportski skandal koji je ušao u istoriju

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OD OVOGA SE STREPELO: Novak Đoković objasnio da li je završio karijeru osvajanjem olimpijskog zlata