ŠTA ĆE REĆI MILORAD ČAVIĆ?! Majkl Felps: Sva olimpijska zlata u Pekingu sam osvajao protiv dopingovanih!

Дарко Николић
Darko Nikolić

07. 08. 2024. u 20:00

Milorad Čavić i Majkl Felps su obeležili olimpijsko finale u Pekiingu u plivačkoj trci na 100 metara delfin stilom, a sada, 16 godina kasnije, najtrofejniji olimpijac dao je više nego zanimljivu izjavu.

ШТА ЋЕ РЕЋИ МИЛОРАД ЧАВИЋ?! Мајкл Фелпс: Сва олимпијска злата у Пекингу сам освајао против допингованих!

FOTO: Tanjug/AP

Felpsovih 28 olimpijskih medalja, od kojih čak 23 zlatne, ušle su u istoriju sporta, ali je to učinla i pomenuta trka u kojoj se najviše nadmetao sa Čavićem.


*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Srbin je Felpsa pobedio u polufinalu (deveta kvalifikaciona trka je završena trijumfom srpskog plivača u vremenu novog olimpijskog rekorda - 50,76 sekunde, dok je Amerikanac bio drugi sa 50,87).


A onda je i u finalu Čavić stigao prvi do cilja, no, kako je Svetska plivačka federacija potom objasnila, "nije dovoljno jako pritisnuo taster merača vremena, te je Felpsov stisak, koju milisekundu kasnije", ozvaničio da je njegov zlatni niz nastavljen.


*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Prvi osvajač olimpijske medalje za Republiku Srbiju potom je, usred velikog besa ovdašnje sportske javnosti (i ne samo nje) istakao: 


"Ljudi, ovo je najveći trenutak mog života. Ako me pitate, trebalo bi ovo prihvatiti i ići dalje. Ja sam poraz prihvatio i nema ničeg lošeg u tome ako izgubite od najvećeg plivača koji je ikada postojao".


A taj najveći plivač danas tvrdi - da se u Pekingu nadmetao i sa dopingovanima.

Majkl Felps na olimpijskim igrama u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

Felps: Doživotna zabrana za sve koje uhvate u dopingu!

Naime, u intervjuu za agenciju Asošijejted pres, on je najpre zatražio doživotnu zabranu za sve sportiste koji koriste nedozvoljene supstance:


- Ako na testu budeš pozitivan, onda bi trebalo da ti nikada ne bude dozvoljeno da se vratiš takmičenjima. Prosto je.


Povod za ovo bila je česta priča u američkim medijima o tome kako je relativno skoro otkriveno da su pred prošle Olimpijske igre 23 kineska plivača uhvaćena u dopingu, odnosno da su koristili supstancu koja, kao lek, pomaže većem dotoku krvi u srce. Ali, nije problem u tome što su uhvaćeni, "nego što im je dozvoljeno da učestvuju na Igrama u Tokiju, baš kao i u Parizu, te da su i tada i sada osvajali medalje", kako se to ističe u medijima iz SAD.


Konkretno, na ovogodišnjim Olimpijskim igrama, Amerikance je posebno zabolelo što je Kina osvojila zlato na 4x100 metara mešovitim stilom u muškoj konkurenciji, prekinuvši tako neporaženi olimpijski niz američkih plivačkih štafeta.


- Ako svi ne prolazimo kroz ista testiranja, onda imamo ozbiljan problem jer to onda znači da nivo sporta nije isti za sve, nije fer. A ako se neko lati tog rizika (da se dopinguje), onda mu nije mesto u sportu - kaže najtrofejniji olimpijac.


A onda - deo intervjua o Pekingu 2008.

Majkl Felps i Milorad Čavić u trci na 100 metara delfin na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. / FOTO: Tanjug/AP

 

Šta li će reći Čavić? Felps: Stalno sam se takmičio protiv dopingovanih!

Felps, naime, u razgovoru za AP ističe da je "svake nedelje davao uorke krvi i urina na doping testovima pred pekinške Olimpijske igre" i da je "zlatne medalje osvojio na čist način".

- Ne mislim da sam se ikada (što se olimpijskih trka u Pekingu tiče) takmičio a da su svi bili "čisti" što se tiče dopinga. Imam neke svoje spekulacije o pojedinim takmičarima s kojima sam se nadmetao, za koje mislim da su se dopigovali. Ali, sve je to sad van moje kontrole - istakao je Majkl Felps.


Čavić - Felps, video snimak dramatičnog finala na 100 metara delfin u Pekingu 2008

Učestvujte u dve ankete "Novosti"!

Anketa

Šta mislite, da li je istina ovo što Felps kaže da se stalno takmičio sa dopingovanima?

Anketa

Da li mislite da se Majkl Felps dopingovao?

Ako vas Olimpijske igre zanimaju, sve ono najvažnije i najzanimljivije o njima - pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" posvećnoj Olimpijskim igrama u Parizu.

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO:  BEOGRAD NA NOGAMA: Ovako se na ulicama slavilo olimpijsko zlato Novaka Đokovića

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

BOBIN I BRENIN KUM MEĐU 2.000 NAJBOGATIJIH: Ko je milioner sa TRIDESET PETORO dece poznat po humanosti