SKANDAL NA OLIMPIJSKIM IGRAMA! Amerikanci uhvaćeni zbog dopinga nastavili takmičenje

Novosti online

08. 08. 2024. u 14:26

Svetska antidoping agencija (WADA) odreagovala je na istraživačku priču "Rojtersa" objavljenu pre nekoliko dana, a u kojoj je saznaje da su američki sportisti imali dozvolu Američke antidoping agencije (USADA) da se takmiče i nakon pozitivnih rezultata koji su im otkriveni.

СКАНДАЛ НА ОЛИМПИЈСКИМ ИГРАМА! Американци ухваћени због допинга наставили такмичење

Foto: Profimedia

Navodno, USADA je odlučila da prećuti te slučajeve i da svojim sportistima dozvoli da nastave da se takmiče, suprotno kodeksu Svetske antidoping agencije, ali i samog pravilnika USADA.

Ovakvim postupcima USADA je ugrozila integritet sportskih takmičenja, piše "Rojters", a dodatni problem je što su kompletnu situaciju pokušali da predstave kao da je urađena u saradnji sa WADA. Navodno, USADA je dozvolila svojim takmičarima da nastupaju nakon pozitivnih testova kako bi oni pokušali da pribave inkriminišuće dokaze protiv drugih sportista (!?), što je potez koji WADA nikada nije odobrila!

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Kodeksa Svetske antidoping agencije stvarno ima deo u kojem se navodi da bi sportista mogao da dobije blažu kaznu ukoliko bi sarađivao sa agencijom i dostavio nove inkriminišuće dokaze, ali postoji jasan postupak kako se to radi - u njega nije uključen nastavak takmičenja za one koji su varali i koristili nedozvoljene supstance.

WADA je 2021. godine saznala za ovu praksu USADA, a ona je počela godinama ranije i u nekoliko ciklusa se odvijala bez ikakvih problema. Za sada se zna za najmanje tri slučaja pozitivnih testova sportista kojima je USADA omogućila da nastave sa takmičenjem i u godinama nakon što su njihovi testovi pokazali upotrebu sredstava koji su zabranjeni.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

FOTO: Tanjug/AP

 

U jednom od slučajeva elitni sportista, učesnik međunarodnih takmičenja i kvalifikacija za Olimpijske igre priznao je da je uzimao steroide. Dobio je dozvolu USADA da se takmiči sve do odlaska u penziju, a njegov slučaj nikada nije otkriven javnosti. Rezultati koje je postigao nisu izbrisani, novčane nagrade nisu vraćene, a suspenzija nije odslužena - on je imao dozvolu da se nadmeće protiv takmičara koji nisu znali da je ikada koristio nedozvoljena sredstva.

Kada je WADA saznala za ceo slučaj, USADA je zbog bezbednosti takmičara zatražila da se sa informacijama ne izlazi u javnost. Navodno, USADA je bila zabrinuta da će sportisti biti ugrožena bezbednost, pa su dve organizacije donele kompromisno rešenje i čitav svet nikada nije saznao za ovaj slučaj.

Drugi slučaj otkriva da je USADA samoinicijativno ukinula suspenziju jednom dopingovanom takmičaru, iako po Kodeksu nije imala pravo da to uradi. Odlučili su da ne obaveste WADA o tom postupku, što je suprotno pravilima. Tako je američki sportista sa pozitivnim rezultatima na doping dobio priliku da nastavi karijeru brže nego što je trebalo.

(Mondo)

BONUS VIDEO: PARIZ U SRPSKIM TROBOJKAMA: Srbi se u velikom broju okupili zbog košarkaša

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!