uživoPRENOS, SRBIJA - SAD: Ovo je nemoguće!

Дарко Николић
Darko Nikolić

08. 08. 2024. u 16:44

Košarka je danas u centru pažnje. Tačnije, Srbija i Amerika. Olimpijske igre u Parizu su dočekale veliki derbi, iako je "tek" polufinale. Košarkaška reprezentacija Srbije za rivala ima moćni tim Sjedinjenih Američkih Država, a tu utakmicu možete uživo da pratite uz prenos na portalu "Novosti".

ПРЕНОС, СРБИЈА - САД: Ово је немогуће!

FOTO: Tanjug/AP

Srbija - SAD, početak danas u 21 

Dobro, jači su... i? Šta sad, ne treba izaći na teren zato što je neko, eto, jači?

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Pa, da su tako razmišljali naši stari, ne bi se izlazilo na crtu čitavim carstvima koja su ih napadala. A izlazili su.

I, jeste, bilo je gadno. Baš gadno.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Ali, eto, tih carstava više nema, a nas, eto, još uvek, još pomalo, ima.

I to malo što nas ima, ima jedan neobičan običaj. Da veruje u nemoguće.

"Najbolji tim u istoriji reprezentativne košarke". Tako ove Amerikance naziva srpski selektor Svetislav Pešić. I, ako je neko najbolji svih vremena, onda ga je nemoguće pobediti. Tako bar logika kaže.

Ali, mi, ovdašnji, ne funkcionišemo po logici. Nekad je to pogubno, ali nekad, vala, i spasonosno. 

Da, logika stvarno kaže nemoguće je pobediti ovaj "tim snova". Ali, baš tu počinje da se dešava nešto čudno kod nas, ovdašnjih.

Recimo, kada je bila napravljena anketa pred prvi košarkaški meč Srba i Amerikanaca na pariskim Olimpijskim igrama, 73% ljudi je reklo da će pobeda pripasti selekciji SAD. A onda...

Anketa pred prvi meč Srbija - Amerika u košarci na Olimpijskim igrama 2024 / Screenshot / Tviter

... a onda su se desile dve stvari:

Najpre su Amerikanci razbili Srbe u košarci sa 24 poena razlike. A onda, pred polufinale, mnogo, mnogo više Srba, njih 40,7% sad veruje da Srbija može da pobedi!

Da li je logično?

Pa, naravno da nije.

Da li je moguće?

Logika kaže: Ne, nemoguće je.

Ali...

Anketa pred polufinale u košarci, Srbija - SAD, na Olimpijskim igrama u Parizu / Screenshot / Tviter

... bilo je "nemoguće" i nadoknaditi 24 razlike u četvrtfinalu protiv Australije. Niko nikad nešto slično nije uradio u istoriji Olimpijskih igara. A eto, morali smo da budemo prvi.

Pa, naši su i otišli u Pariz da bi bili prvi.

A da bi se bio prvi, moraš da svaku prepreku pređeš. Ko je kriv Amerikancima što su se našli na tom putu.

Da, naravno, "nemoguće ih je pobediti".

Ali, mi već vekovima dobijamo potpuno nemoguće bitke.

Ko zna, možda je ova stvarno nemoguća za dobiti. A možda logika danas ponovo ustupi mesto čudu, koje je pripremano daleko od očiju javnosti, i na silnim letošnjim trenizima i u svim onim dečjim maštarijama, dok su se gledali snimci iz Indijanapolisa, kada se Amerikancima usred te Amerike "uzimala mera", pa se maštalo "E, ovako ću i ja jednog dana".

Pa, došao je taj dan.

Može biti da će biti gore nego u prethodna dva okršaja s ovim "vanzemaljcima". A može biti da će biti prizemljeni. Ko će ga znati. Lopta je okrugla, a mi s njom baš volimo da se družimo. A volimo i da da verujemo celim bićem da je ono što je celom svetu nemoguće - ipak nekako moguće. Prosto, takvi smo. I ne pada nam na pamet da to menjamo.

Da, ko će ga znati kako će se završiti ovo polufinale.

Hajde da saznamo zajedno.

Kako su Srbi došli do polufinala, a kako Amerikanci?

Srbija je gubila sa 24 poena razlike, pa posle produžetka pobedila Australiju i prošla u polufinale Olimpijskih igara u Parizu.

Sa druge strane, "drim-tim" iz SAD razbio Brazil u svom četvtrtfinalnom nastupu i nastavio sa ubedljivih trijumfima.

Sledi, dakle, treći susret Srba i američkog "tima snova", posle jednog u pripremnom delu pred pariske Igre (Amerikanci su tada nokautirali našu nacionalnu selekciju sa +26), i onog na startu olimpijskog turnira (kada je "tim snova" deklasirao "orlove" sa 24 razlike).

Svetislav Pešić uoči polufinala

Evo šta je sve selektor Srbije Svetislav Pešić rekao dan posle spektakularnog meča sa Australijom, a ujedno i dan pred novi megdan sa "timom snova":


- Prvo što bih hteo da istaknem, mi smo među četiri najbolje ekipe, što je ogroman uspeh. Ali, idemo dalje. Idemo dalje, jer smo rekli da smo došli ovde ne samo "da damo sve od sebe", već i sebe. I to da bismo došli do olimpijske medalje. U četvrtak je prva šansa, koju mi ne želimo da tek tako izgubimo. Svesni smo sa kim igramo. Tačno znamo. Nikome ništa ne pretimo, niti imamo pravo da pretimo. Igramo protiv izuzetne ekipe, najbolje u istoriji reprezentativne košarke, po meni. Oni su u međuvremenu postali ne samo jaki u smislu individualnog kvaliteta, već iz utakmice u utakmicu "rastu" kao ekipa. Mi to respektujemo. Ali respektujemo i nas. Ne plašimo se. Želimo da igramo dobru utakmicu i zato smo danas posle vrlo uzbudljivog, teškog meča s Australijom, u kome smo se ne samo fizički nego i mentalno potrošili, ostali u hotelu. Dali smo igračima malo više prostora da se odmore. Dali smo mnogo posla našim trenerima i medicinskom osoblju, da probaju da košarkaše vrate u prvobitno stanje. Jer, stvarno, duel sa Australijom je bio... jedna ogromna potrošnja. U četvrtak (na dan meča sa SAD) ćemo tokom prepodneva napraviti jedan trening, od 45 minuta, sat vremena. I ulazimo sa puno samopouzdanja u meč sa Amerikancima! - poručuje Svetislav Pešić.

Dobra i loša vest iz tabora "orlova"

- Nikola Jović (koji je propustio meč sa Australijom) je bolje. Nadam se da će moći da trenira sa ekipom. Vanja Marinković je imao nekih problema posle četvrtfinala, nije se osećao dobro. Evo, danas je bolje. Sreća je da ne igramo već danas, jer je pitanje da li bi mogao da igra, ali, evo sada, pre 15 minuta me je obavestio da je dobro. Bio je na ručku. Dobro je sa zdravljem i nadamo se da će to ostati tako do daljeg.

Ko igra u prvom polufinalu?

Od 17.30, domaćin Francuska (posle prilično, prilično čudnih dešavanja u njenu korist) igra protiv aktuelnog prvaka sveta u košarci, Nemačke.

---

Ako vas Olimpijske igre zanimaju, sve ono najvažnije i najzanimljivije o njima - pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" posvećenoj Olimpijskim igrama u Parizu.

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: PARIZ U SRPSKIM TROBOJKAMA: Srbi se u velikom broju okupili zbog košarkaša

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PRENOS, SRBIJA - SAD: Ovo je nemoguće!

PRENOS, SRBIJA - SAD: Ovo je nemoguće!

Košarka je danas u centru pažnje. Tačnije, Srbija i Amerika. Olimpijske igre u Parizu su dočekale veliki derbi, iako je "tek" polufinale. Košarkaška reprezentacija Srbije za rivala ima moćni tim Sjedinjenih Američkih Država, a tu utakmicu možete uživo da pratite uz prenos na portalu "Novosti".

08. 08. 2024. u 16:44

Komentari (2)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!