"NOVOSTI" NA KAFI SA… DUŠANOM JOVOVIĆEM, UMETNIKOM - Medalje utkane u korene

Uspeo je, usred Olimpijskih igara, da spoji umetnost i sport.

НОВОСТИ НА КАФИ СА… ДУШАНОМ ЈОВОВИЋЕМ, УМЕТНИКОМ - Медаље уткане у корене

Foto: Goran Čvorović

Nadahnutu izložbu "Koreni" Dušana Jovovića u Srpskoj kući u Parizu dnevno poseti i po šest hiljada ljudi, tri puta više nego što se u smelim prognozama predviđalo. Inspiracija za ovako uspešne postavke počinje – prvom jutarnjom kafom.

- Razvio sam ritual, uz dobru muziku. Uglavnom krenu Frenk Sinatra ili Majls Dejvis, a za njima nastupi miris kafe. To je priprema za ulazak u dan – ističe naš sagovornik.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Posle toga nastaju dela poput "Korena".

- Tražio sam da pronađem jezik razumljiv ljudima iz različitih zemalja i kulturnih sredina. I to se pokazalo kao uspešan umetnički eksperiment. Veliki broj ljudi, kada čuje naš etno zvuk i osete miris tamjana, u ovom interaktivnom prostoru zaplače ili se zasmeje u istom trenutku. I to je ono što je predivno – kaže Jovović.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Svojim delom predstavlja autentičnu Srbiju satkanu od tradicije i modernizma.

- Meni je Srbija moja majka, baka, kumovi, prijatelji, svetlo koje upijam, miris jutarnje pripreme za doček Božića i Vaskrs. Sve to uneto je u ovaj prostor. Svako to sada prepoznaje kao valer Srbije – naglašava.

Ima jedno srce unutra koje kuca kada mu se približimo. Posmatrači se na trenutak trgnu, a onda ga prigrle. Oko njega su proslavljene prve pariske medalje.

- Dajem srce, ali čuvam dušu. Stajemo ispred srca koje nas opominje na ovovremensko, ali nas upućuje da se iza njega naziru koreni i klasje. Kada zakoračimo iza srca i Platonovog ogledala, nađemo se među našima. Taj prolazak simbolizuje neuništivnost, vanvremensko, ono što je duša i to kako ja doživljavam Srbiju.

Tu ćemo da utkamo još neku medalju.    

- Hoćemo, slava Bogu - oseća Jovović.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VEST KOJU PIKSI NE ŽELI DA ČUJE: Još jedan fudbaler propušta utakmice Lige nacija?