uživoPRENOS, SRBIJA - NEMAČKA: Olimpijada ne pamti ovakav meč za bronzu!

Дарко Николић
Darko Nikolić

10. 08. 2024. u 10:05 >> 12:22

Košarkaška reprezentacija Srbije igra protiv Nemačke meč za treće mesto na Olimpijskim igrama u Parizu, a prenos utakmice za bronzu možete uživo da pratite uz portal "Novosti".

ПРЕНОС, СРБИЈА - НЕМАЧКА: Олимпијада не памти овакав меч за бронзу!

FOTO: Tanjug/AP

Srbija - Nemačka 70:61

29' - Daje Micić važnu trojku, da malo smiri Nemačku, ali rival daje brz koš (Moric Vagner), pa potom Gudurić biva blokiran pod košem rivala, a Nemci su iznudili dva slobodna bacanja Vajler-Baba, koji je već stigao do pet asistencija.

28' - Nemci daju brz koš (67:53), potom njih trojica napadaju Micića, naši jedva prelaze na suparničku polovinu terena, gde Jokić iz okreta ne daje koš. I, Isak Bonga odmah potom daje trojku - a izgleda da je Micić dobio tehničku grešku jer je pao, glumeći da je fauliran - slobodno bacanje za "pancere" - koji prilaze na -10.

PREUZMI BESPLATAN BONUS ZA KLAĐENjE
--> 3000 DINARA BEZ DEPOZITA! <--

Nemački košarkaši tokom meča sa Srbijom za olimpijsku bronzu / FOTO: Tanjug/AP

27' - Micić ne pogađa koš rivala, ali Milutinov hvata loptu. Ona stiže potom do Jokića, koji uočava utrčavanje Dobrića - daje Ognjen koš, a kako je rival glumio da je fauliran, tehnička greška (na šta su Nemci malopre bili upozoreni; Ljut je sada selektor Gordi Herbert, viče na sudije). Slobodno bacanje pogađa Micić - 67:51. Uslovno rečeno, "vraćena" je jedna trojka. Od dve uzastopne.

27' - Opasni su Nemci. Opasni. Dve brze trojke su dali, Pešić traži tajmaut. Nik Vajler-Bab najpre asistira Isaku Bongi, a posle dalekometnog promašaja Dobrića, asistira pomenuti nemački igrač i Moricu Vagneru - 64:51, još 3:53 do kraja 3. četvrtine.

PREUZMI BESPLATAN BONUS ZA KLAĐENjE
--> 3000 DINARA BEZ DEPOZITA! <--

26' - Sedam poena u nizu za Avramovića, posle kiksa "pancera", a onda opet greše Nemci, pa Dobrić daje trojku. Kakva radost na klupi "orlova", kakvo slavlje. Tajmaut traži rival, 19 je razlike - 64:45.

25' - Trojka Alekse Avramovića, koji potom krade loptu i poentira - 59:45!

Aleksa Avramović na meču za treće mesto Srbija - Nemačka na Olimpijskim igrama u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

24' - Nije dosuđen čist prekršaj nad Bogdanovićem (?), potom Avramović ne daje trojku sa sedam i po metara pet sekundi pred istek napada, a onda neki nevidljivi faul Dobrića sudije vide (?). Franc Vagner daje koš iz prodora - 54:45 (11 njegovih poena).

23' - Dobra kretnja lopte u nemačkom napadu, Šreder dodaje Obstu, ovaj s leve strane pogađa trojku - 54:43.

23' - Nemci promašuju relativno lak šut, Bogdanović takođe neprecizan iz prodora, a onda Nemačka, iz "odbojke", posle ofanzivnog skoka, smanjuje... ali samo na kratko. Bogdanović daje koš - 54:40.

22' - Filip Petrušev posle dva dobra penala ima još bolji potez - blokadu Šredera, pa onda Jokić poentira u situaciji 1 na 1 (12 poena). Srbija odlazi na 52:38. I umalo Avramović da Nemcima odmah oduzme loptu...

21' - Petrušev je fauliran pri prodoru, imaće bacanja.

21' - Počela je treća deonica. I to majstorijom Jokića, dodavanje iza leđa kada je udvojen - Petrušev donosi 48:38. Nemci nisu dobro organizovali svoj napad.

Kraj poluvremena...

... Srbija vodi sa 46:38.

Statistika pojedinaca: Kod Nemaca najefikasniji Franc Vagner (9 poena), Šredr (8), Timan (7) i Obst (6). A kod Srba Micić (12), Jokić (10 poena, uz pet skokova i, i dalje, onih 6 asistencija iz prve deonice), Bogdanović (8) i Petrušev (7); Avramović uz četiri poena ima i tri asistencije. 

Timska statistika: Nemci su za dva poena šutirali samo 3/12 (25%), a Srbi 13/21 (62%). Nemačka je dala sedam trojki iz 20 pokušaja (35%), a Srbija 3/10. U bacanjima obe ekipe po 11/12. Srbija je imala više skokova (19:17), više asistencija (10:6), a po 7:7 je u izgubljenim loptama. U poenima iz rekta je čak 20:6 za Srbiju, a po 5:5 u poenima iz kontri. Najveća razlika bila je +14 ukorist srbije (37:23)

Nikola Jokić na meču za treće mesto Srbija - Nemačka na Olimpijskim igrama u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

20' - Micić ne daje trojku, pa Nemci promašuju preko Šredera i dvaput Vagnera. Jokić šutira sa distance... ni on ne daje koš - 46:38. Jokić ne ide pravo u svlačionicu, ostaje da porazgovara nešto sa sudijom.

20' - Timan promašuje sprski koš, Jokić dobar u skokuPotom na drugoj strani terena Vanja Marinković daje trojku iz ne baš idealnog napada - 46:35. Odmah to "vraća" Obst - 46:38. Tajmaut, još 48,6 sekundi.

18 '-  Avramović je dobar prodor završio vraćanjem lopte za Dobrića, koji, nažalost, ne daje trojku. Ne daju je ni Nemci, a ni Avramović. Još 1:45 do kraja 2. četvrtine.

18' - Srbija je na +10, ali Bogdanović mora van igre, zbog treće lične greške. Franc Vagner ide na liniju penala, odakle ima 6/7. Srbija vodi 43:33... što postaje 43:35 posle dva dobra bacanja pomenutog nemačkog asa.

18' - Šreder, srećom, ne kažnjava ovu seriju loših poteza suparnika, a naši malo požuruju svoj napad (bez razloga), da bi borbeni Marinković osvojio loptu. Biće bacanja, posle tajmauta.

17' - Naši su loše probali da dodaju loptu Jokiću, ali je Vanja Marinković taj kiks saigrača ispravio sjajnim oduzimanjem lopte pod košem Srbije. No, Avramović potom pravi grešku u koracima. Baš lošiji minuti "orlova" posle one odlične igre.

17' - Bogdanović nije dao koš sa oko tri metra, no Nemci su izbacili loptu u aut. Za to vreme, Milutnovu se ukazuje pomoć na klupi. Šaka, izgleda nije kako treba...

16' - Nemci, malo po malo, smanjuju zaostatak. Sad su na 41:33, posle slobodnih bacanja Tajmana. Jokić potom promašuje koš "pancera"

16' - Tajs blokira Micića posle prodora (treća nemačka blokada), a naši na centru prave faul, da ne bi dozvolili lake poene. Tek sada Srbija izlazi iz bonusa. Milutinov potom pravi prekršaj guranjem leđima igrača koji ga je prošao. Otići će naš centar na klupu, Petrušev se vraća.

15' - Jokićevih deset poena zasad, Srbija je na 41:29, da bi potom Milutinov potom blokirao Šredera, ali naši nisu uspeli da uzmu loptu... Faul, pa Vagner ide na liniju penala.

15' - Jokić (8 poena, 6 asistencija, 2 skoka) izvodi nova dva penala, jer je opet fauliran pri šutu. Nemačka je na 10 poena zaostatka.

14' - Spetljali su se naši u ranoj fazi napada, Nemci došli do lopte i posle dobrog blokiranja, prodorom prišli na 37:28. No, Micić odmah uzvraća svojom dvojkom - 39:28.

Foigtman na meču Srbija - Nemačka na Olimpijskim igrama u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

13' - Jokić koristi oba penala, 37:23. Timan potom daje trojku iz brzog napada Nemačke - 37:26

13' - Bogdanović precizan posle tajmauta Nemaca. Srbi ih čekaju zonom, koja sprečava rivale da poentiraju. Na drugoj strani Jokića fauliraju u prodoru ka košu. Imaće Nikola dva bacanja.

12' - Micić i pored povlačenja za njegov dres, daje koš sa polu-distance - 32:23. Nemci iznova šutiraju iz daljine, ali iznova nisu precizni. Na drugoj strani terena Bogdanović ne postiže odmah koš, izu kontre, ali dolazi do lopte i, fauliran, daje poene - 34:23 i dodatno bacanje

12' - Ne koriste ni jedni ni drugi naredni napad, a onda Micić pronalazi Milutinova, kome Vagner krade loptu pod košem Nemačke. Srećom, baš on i promašuje dalekometni šut.

11' - Čudan kriterijum sudija se nastavlja. Čak četvrta ofanzivna lična greška, ovoga puta u korist Srbije, no naši potom treći put na ovom meču gube loptu (Gudurić je to bio, nakon što je i iznudio pomenuti faul; Nemci su u šest navrata izgubili posed). Na drugoj strani terena bacanja za "pancere", nisu naši dali lak koš. Franc Vagner izvodi penale - dao ih je oba 30:23. Dobra stvar, Bogdan Bogdanović se vraća u igru, izgleda da je ono bio samo jedan malo jači udarac u lakat, a ne povreda.

Bogdan Bogdanović na meču za treće mesto Srbija - Nemačka na Olimpijskim igrama u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

Kraj prve četvrtine...

... koju je Srbija dobila sa 30:21. Micić je ubacio osam poena u prvoj deonici, Petrušev sedam, Bogdanović pet, Avramović četiri, a Jokić uz šest poena imao i dva skoka, te šest asistencija.

10' - Nestvarni Jokić je već stigao do šest asistencija, ovoga puta u polu-kontri, za Petruševa - 28:21. A potom Vagner nije precizan. Napad za Srbiju... i Micić je fauliran, imaće bacanja.

9' - Jokić je rešio da sam završi jednu akciju, i to uspešno - 26:21

8' - Nemci smanjuju na 24:18, uspevaju da se odbrane, i onda na samom kraju svog narednog napada daju trojku - 24:21. Peta nemačka, iz osam šuteva.

7' - Micić iz lepog dvokoraka, dok je bežao Bongi, postiže koš, ali Šrederer daje četvrtu nemačku trojku (iz sedam pokušaja). Micić odmah uzvraća istom merom - 24:16

7' - Dosta izmena u obe ekipe. Ali, na terenu je i dalje majstor, Jokić, koji lepo pronalazi Petruševa preko celog terena, no Tilman izvodi drugi nemačku blokadu na ovom meču. A onda, dobra scena: Dobrić se postavio tako da ga je Šreder na svojoj polovini gurnuo, pa je dosuđen prekršaj u napadu, a zatim i tehnička greška "klupi" Nemaca, zbog nezadovoljstva. Micić daje jedan poen, da bi sudije potom pokazale da je Petrušev napravio ofanzivni prekršaj. I, onda još jedan faul u napadu - Moric Vagner. Šta se dešava sa arbitrima... 

6' - Bogdanović je povređen. Desni lakat je izgleda pretrpeo udarac. Odlazi na klupu, da se vidi u kom je stanju. Možda će moći da nastavi, ne deluje previše zabrinuto u ovom trenutku.

6' - Vrlo dobro deluje srpska odbrana u dosadašnjem toku meča sa svetskim šampionima, a Jokić lepo pronalazi lob-dodavanjem Bogdanovića koji daje koš za 18:10. Odmah, međutim, Šreder daje trojku - 18:13

5' - Jokić je "povukao" polukontru, dodao u levom uglu Avramoviću koji se probio i u velikom luku postigao koš za 15:10. A onda je usledila nova dobra odbrana "orlova", pa kontra i prekršaj - Petrušev će imati bacanja.

Dirk Novicki na meču za treće mesto Srbija - Nemačka na Olimpijskim igrama u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

4' - Foigtman ne uspeva da zaustavi prodor po čeonoj liniji i zakucavanje Petruševa, no pogađa na drugoj strani i Vagner - 13:10.

3' - Na penale Šredera, Jokić pogađa iz teške pozicije pokraj Tajsa - 11:5. Potom Avramović krade loptu pod košem rivala, no ne pogađa. Ali, zato je Foigtman precizan sa distance - 11:8.

2' - Nova dobra, vrlo pokretljiva odbrana srpske selekcije onemogućila je Nemce da poentiraju. Potom je Jokić odigrao 1 na 1 sa Tajsom i poentirao - 9:3. Šreder u prodoru, pa kako je fauliran pri pokušaju da da poene, imaće bacanja.

2' - Jokić je video da je Petrušev ostao sam protiv nižeg Šredera, što naši koriste za 5:3. Obst potom promašuje, a Avramović u dobrom prodoru - 7:3

1' - Prvi napad, odmah trojka Bogdanovića. I, odmah uzvraća Obst - 3:3

1' - Meč je počeo, prvi napad ima reprezentacija Srbija

10.58 - Startna postava Srbije Avramović, Bogdanović, Dobrić, Petrušev, Jokić. A Nemačke: Šreder, F. Vagner, Obst, Tajs, Foigtman

10.58 - Sudije su: Metju Kalio (Kanada), Johan Roso (Francuska), Džoni Batista (Portoriko)

10.55 - Naši košarkaši su se zagrlili. Počinje srpska himna, Bože pravde.

10.52 - Počinje predstavljanje igrača. Najpre Srbija izlazi na parket, potom i Nemačka.


Srbija nije uspela da pre dva dana dovrši senzaciju i pobedi Sjedinjene Američke Države u polufinalu Olimpijskih igara pa usled poraza rezultatom 95:91 igra za treću poziciju.

Nemci, koji su u uvodnoj rundi takmičenja, u grupi deklasirali Francuze sa 85:71, izgubili su od njih u polufinalu sa 69:73, pa tako prvi put u istoriji olimpijade meč za bronzu igraju dve ekipe koje su samo godinu dana ranije - igrale za svetsko zlato.

Tada je, u Manili, Nemačka postala šampion planete, pobedivši u finalu Mundobaskta 2023. Srbiju sa 83:77. Međutim, tada "orlovi" nisu mogli da računaju na Nikolu Jokića, koji je sada tu, ali, istini za volju - nisu ni posle neverovatnog emotivnog pražnjenja morali da igraju taj meč. A baš takav je bio uvod u ovaj duel za bronzu, usled nestvarne borbe sa američkim "timom snova", koji malo na svoj ogroman talenat, a malo uz guranje od strane sudija da se prvi pređe preko cilja, ostavio naše košarkaše bez priželjkivanog finala (i, po mnogima, zasluženog).

---

Ako vas Olimpijske igre zanimaju, sve ono najvažnije i najzanimljivije o njima - pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" posvećenoj Olimpijskim igrama u Parizu.

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: PARIZ U SRPSKIM TROBOJKAMA: Srbi se u velikom broju okupili zbog košarkaša

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE JOŠ DA NAS SNAĐE?! Selektor Svetislav Pešić zabrinuo sve pred meč Srbija - Nemačka (VIDEO)