SRBIJA JE BILA JAČI ORAH: Amerikanci preko Francuske do olimpijskog zlata u košarci

Часлав Вуковић
Časlav Vuković

10. 08. 2024. u 23:16

KOŠARKAŠKI turnir na Olimpijskim igrama u Parizu je završen. Zlato nije promenilo vlasnika, pa će i dalje biti oko vrata igrača Sjedinjenih Američkih Država koje su u finalu savladale Francusku sa 98:87 (20:15, 29:26, 23:25, 26:21).

СРБИЈА ЈЕ БИЛА ЈАЧИ ОРАХ: Американци преко Француске до олимпијског злата у кошарци

FOTO: Tanjug/AP

Bila je to repriza duela za najsjajnije odličje od pre tri godine u Tokiju. I tada je pobednik bio isti. Pokušali su "trikolori" da zaustave Amerikance, ali nisu uspeli.

Srbija je bila najbliža da to uradi, no izabranici Stiva Kera su se volšebno izvukli na toj utakmici i potom odbranili zlato. Vredi istaći i to da ih je naša reprezentacija svela na najmanji broj poena na ovom takmičenju (95).

PREUZMI BESPLATAN BONUS ZA KLAĐENjE
--> 3000 DINARA BEZ DEPOZITA! <--

Što se finalne utakmice tiče, vodili su Amerikanci praktično od početka susreta. Rival je uvek bio tu negde, no uvek su Lebron Džejms i saigrači imali odgovor na bilo kakvu seriju Francuske.

Najveća razlika na ovoj utakmici bila je sredinom trećeg perioda kad je SAD imao prednost od 14 razlike - 61:47. Nije delovalo da će biti neizvesno u završnici, ali bilo je.

PREUZMI BESPLATAN BONUS ZA KLAĐENjE
--> 3000 DINARA BEZ DEPOZITA! <--

Prišla je Francuska u finišu na šest razlike u nekoliko navrata, ali da zlato ostane u vlasništvu Amerike pobrinuo se Stef Kari koji je u poslednjih nekoliko minuta pogodio četiri trojke i tako potvrdio još jednom onu tezu da je verovatno najbolji šuter svih vremena.

Najefikasniji kod pobednika bio je upravo Stef Kari sa 24 poena, pratili su ga Devin Buker i Kevin Durent sa po 15. Lebron Džejms je upisao dabl-dabl od 14 poena i 10 asistencija. Kod Francuza najbolji je bio Viktor Vembanjama sa 27, dok je Geršon Jabusele brojao do 20.

Podsetimo, bronzanu medalju osvojila je Srbija koja je pobedila Nemačku.

Četvrta četvrtina: Francuska - SAD 87:98

40' - Kraj utakmice, Amerika je osvojila zlato.

40' - Neverovatno! Opet je bio košarkaš Golden Stejta precizan van linije 6,75. Sad se samo trojke pogađaju. Precizan je bio i Vembanjama.

39' - Nestvaran šuter je Kari, pogodio je još jednu trojku, ali istom merom je uzvratio Batum.

38' - Promašio je Vembanjama, ali je potom to popravio. Ipak, publiku je utišao trojkom Stef Kari.

37' - Lepo je probio De Kolo i poentirao. Jabusele je potom bio polovičan sa linije penala.

35' - Iskoristio je Lesor to što je ostao pod košem protiv Holideja i lako je poentirao. Na drugoj strani je zakucao Džejms.

33' - Lesor je takođe zakucao posle ofanzivnog skoka, ali na drugoj strani je Durent pogodio van linije 6,75.

31' - Poslednji kvartal počeo je zakucavanjem Dejvisa nakon što je promašio promašaj Durenta.

Treći četvrtina: Francuska - SAD 66:72

30' - Alej-up akcija Durent - Edvards. Sedmu trojku za Francusku je postigao Furnije, a potom je loptu ukrao De Kolo i poentirao uz zvuksirene.

28' - Furnije je pogodio trojku, ali odmah je uzvratio Džejms. Ne predaju se "trikolori". Bore se, no za sad Amerikanci uspevaju da odbiju svaki nalet domaćina.

27' - Sam je ostao Džejms pod košem protivnika, video je to Embid i uposlio ga. Ovaj je to iskoristio i snažno zakucao. Nakon trojke Vembanjame minut odmora je morao da zatraži Ker.

25' - Precizan van linije 6,75 bio je Nando de Kolo. Ali, odbrane od šuta Durenta nema. Opet je pogodio sa visokim lukom.

24' - U ovim trenucima se poentira sa linije penala. Na jednoj strani je precizan bio Embi, a na drugoj Jabusele. Potom je usledila nova trojka Karija. Odmah je tajm-autom reagovao Vensan Kole.

22' - Sjajna finta šuta i potom pogodak za tri poena Stefa Karija. Još jednom pokazuje zašto je verovatno najbolji šuter u istoriji ove igre. Na drugoj strani Jabusele je nastavio da muči rivala.

21' - Drugo poluvreme počelo je košem Durenta sa poludistance. Uspeo je igrač Finiksa da poentira preko Vembanjame.

Druga četvrtina: Francuska - SAD 41:49

20' - Odlični Jabusele je postigao poslednji koš u prvom poluvremenu. Ipak, Amerika ima prednost posle 20 minuta igre i bliža je odbrani olimpijskog zlata.

FOTO: Tanjug/AP

19' - Ukrao je Lebron loptu, potom je Durent u kontri izbacio Bukera koji je poentirao uz faul. Iskoristio je potom i dodatno slobodno bacanje.

18' - Au, kakav potez Jabuselea. Zaletao se ka košu, iako je ipsred njega bio Lebron Džejmsa. Ipak, to ga nije uplašilo, čak šta više, zakucao je preko asa Lejkersa i pritom dobio slobodno bacanje.

13' - Francuska je preokreula rezultat. Odmah je tajm-autom reagovao Stiv Ker kako bi sprečio seriju rivala.

12' - Trojku je postigao Geršon Jabusele. Za sad se igra veoma borbeno, ali i kvalitetno.

Prva četvrtina: Francuska - SAD 15:20

Uoči meča:

Amerika je nekako uspela da se domogne meča za zlatnu medalju, pošto je posle velikog preokreta uspela da pobedi Srbiju.

"Trikolori" su do meča za najsjajnije odličje došli tako što su savladali aktuelnog prvaka sveta, selekciju Nemačke.

Podsetimo, ranije danas naša reprezentacija je u meču za bronzu pobedila "pancere".

BONUS VIDEO: IZA KULISA: Scena iz svlačionice košarkaša Srbije posle olimpijske bronze

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI NAPRAVILI ŠOU NA PODIJUMU! Košarkaši Srbije se baš načekali na bronzu na Olimpijskim igrama, a onda proslavili u svom stilu! (FOTO)