ZLATO JE SRPSKO I NIČIJE DRUGO! Vaterpolisti Srbije nokautirali Hrvatsku i treći put u nizu osvojili olimpijsku titulu!

Дарко Николић
Darko Nikolić

11. 08. 2024. u 15:05 >> 15:10

Vaterpolo reprezentacija Srbije je nastavila nestvaran niz: iako se desila smena generacija, a "sedmorica veličanstvenih" su napustila državni tim posle drugog uzastopnog olimpijskog zlata, osvojenog u Tokiju 2021, ponovo su naši "delfini" došli do zlatnih medalja na Olimpijskim igrama: Hrvatska, aktuelni prvak sveta, je u finalu Igara u Parizu pobeđena rezultatom 13:11, čime je srpski tim pokazao da mu u ovom sportu nema ravnih.

ЗЛАТО ЈЕ СРПСКО И НИЧИЈЕ ДРУГО! Ватерполисти Србије нокаутирали Хрватску и трећи пут у низу освојили олимпијску титулу!

Screenshot / Eurosport

I jedni i drugi su na čudesan način došli do ovog olimpijskog finala. I jedni i drugi su takmičenje u svojoj grupi završili na četvrtom mestu, poslednjem koje vodi u nokaut fazu, a onda su iznenadili jedne, pa druge favorite - Hrvati Španiju i Mađarsku, a Srbi Grke i Amerikance.

Na red je došao veliki vaterpolo derbi, a u njemu aktuelni prvak sveta nije znao šta ga je snašlo na početku. Iako je poveo.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

U prvoj deonici, četiri puta su se vaterpolisti čiji je selektor Uroš Stevanović izborili za isključenje i sva četiri puta, zahvaljujući akcijama koje su on i njegov stručni štab osmilili, bili precizni. I, uz po dva gola Miloša Ćuka i Nikole Jakšića, te uvodni Nemanje Ubovića, mreža koju je čuvao Marko Bijač bila je napunjena - 5:2.

Narasla je prednost i na 7:3 posle majstorija Nemanje Vica i Strahinje Rašovića, posle čega je Ivica Tucak, selektor Hrvatske, umesto potpuno nemoćnog, a u polufinalu briljantnog Bijača, poslao u bazen drugog golmana, Tonija Popadića. Njegove dve odbrane pokrenule su "barakude", koji su pogocima s distance prišli na dva razlike, ali...

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Baš kada se činilo da su se prekaljeni hrvatski igrači potpuno "vratili u život", jedna majstorski odigrana akcija koju je krunisao Dedović nagovestila je u kom pravcu će se, ipak, i dalje odvijati ovo finale.

Rašović i Drašović su doneli 10:6 Srbiji u 21. minutu, da bi se onda raspucala i desna strana hrvatskog napada. Ali, šta god da su, zapravo, "barakude" pokušavale - srpski golman Radoslav Filipović ih je non-stop nervirao: sakupio je čak 10 odbrana do kraja treće deonice, na čijem je kraju semafor pokazivao 11:8 za "delfine".

Poslednjih osma minuta počelo je ekspresnim hrvatskim golom, i to posle nove asistencije Lorena Fatovića, na to su se nadovezale i odbran Bijača, koji je vraćen među hrvatske stative, pa je na pet minuta do kraja ekipa "barakuda", imala dva pogotka zaostatka i napad. Ali, i tada, i u sledećoj akciji, kada su Srbi sa čak trojicom igrača bili u blokadi šuta najopasnijeg hrvatskog igrača, pomenutog Fatovića, Hrvati su zaustavljeni.

A onda je na tri minuta pre kraja njihove snove o zlatu raspršio Nikola Dedović, majstorskom "žabicom" sa distane. Bilo je to za 12:9, što je, uz novu fantastičnu odbranu Srba, bio početak hrvatskog kraja, a srpskog slavlja.

"Otpisani", mogli bi da tako budu opisani ovi momci posle nedavnih rezultata, ali...

Otpisati Srbe u vaterpolu - nije baš najpametnija stvar.

A i kako da otpišete olimpijske šamione? Ne ide.

Naročito kada je neko sada već - trostruki uzastopni olimpijski šampion.

Majstori su, prosto, majstori. Čak i kada mnogi od njih odu, ovi novi nastavljaju koracima kojima su istinski giganti ovog sporta išli. I sami onda postaju - baš takvi.

Vaterpolo - finale Olimpijskih igara "Pariz 2024"

Srbija - Hrvatska 13:11 (5:2, 3:3, 3:3, 2:3)

Srbija: Filipović, Mandić 1, S. Rašović 1, Ranđelović, Ćuk 3, Dedović 2, Drašović 1, Jakšić 2, Vico 1, Ubović 1, jakšić, V. Rašović 1, Mišović 

Hrvatska: Bijač, Burić 1, Fatović 2, Lončar 1, Joković 1, Bukić, Vukićević, Žuvela, Marinić Kragić 3, Vrlić 1, Biljaka, Harkov 2, Popadić

KRAJ! Srbija - Hrvatska 13:11

32' - Daju gol Hrvati, Marinić Kragić s desne strane, ali... uzalud je to, uzalud.

32' - Goooool! Miloš Ćuk - 13:10 na 37 do kraja!

32' - Počinje poslednji mniut, Srbija u napadu. Ali, ne napadaju Srbi, mnogo razmišljaju o odbrani...

31'  - Rašović je isključen. Još 1:13 do kraja, Hrvati traže tajmaut. I odmah potom daju gol s igračem više - 12:10. Konstanin Harkov

30' - Nova blokada hrvatskog šuta!

29' - Gol za Srbiju! Nikola Dedović - 12:9! Bravo, majstore! Kakva "žabica", kakav gol!

28' - Opet ne koriste naši vaterpolisti svoju priliku. Ali, odmah su u odbrani, ne daju Fatoviću sada da "dišu". I onda nova blokada njegovog šuta, trojica su ga sačekala - sjajna odbrana, sjajna! Lopta za Srbiju, još 3:23 do kraja.

27' - Vico je isključen i šansa za Hrvate... No, ispala im je lopta, opet se Vrlić nije snašao. Srbija u posedu! Još 4:31 do kraja!

26' - Šteta! S igračem više za srbiju, dobra asistencija za Vica, ali je pre vremena on ušao u prostor od dva metra i lopta za Hrvate. Koji ne koriste akciju, jer je odbrana upravo Nemanje Vica zaustavio Vrlića!

25' - Nova asistencija Lorena Fatovića, Josp Vrlić daje gol - na 11:9 je sada prišla Hrvatska.

24' - Vratio se Bijač na gol Hrvata (nije imao nijednu odbranu u 1. četvrtini) i odmah zaustavio šut Srbije. A onda naši blokiraju šut opasnog Fatovića, i to je kraj treće deonice, naši vaterpolisti vode sa 11:8 pred poslednjih osam minuta!

Vaterpolo reprezentativac Srbije Viktor Rašović na meču sa Hrvatskom u finalu Olimpijskih igara u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

24' - Proradila je opasna, desna strana hrvatskog napada, odakle šutiraju levoruki igrači. Konstanin Harkov, koji je postao hrvatski državljanin, baš je levicom poslao "žabicu" za 11:8.

23' - Gol za Srbiju! Dušan Mandić, projektil u mreži Hrvata - 11:7!

23' - Opet je Filipović odbranio šut rivala, treći uzastopni put, ali se lopta odbila Hrvatima i iskusni Marko Joković s desne strane poslao dijagonalu u srpsku mrežu - 10:7.

22' - Osma odbrana Radoslava Filipovića! Ipak, novi napad za Hrvate, i to s igračem više... Treće isključenje za našeg Savu Ranđelovića, koji je osvojio dva prethodna olimpijska zlata.

22' - Šteta! Posle sedme odbrane Filipovića, Dušan Mandić se probio po desnoj strani, šutirao, pogodio okvir gola... 

22' - Evo onog udarca u lice koji je dobio Jakšić, a sudije nisu to "svirale".

21' - Šut sa distance Radomira Drašovića i to je gol za Srbiju - 10:6! Kakav pogodak, u rašlje, od stative je lopta ušla u mrežu Hrvata!

20' - Nova situacija u kojoj je Srbija bila brojčano jača, i ponovo nije iskorišćena usled dobro "skupljene" odbrane Hrvata. Imali su Srbi 7/7 u prvom poluvremenu, a 0/2 je u tim momentima u drugom. Međutim, golman Srbije Radoslav Filipović brani! 

19' - Brzo su iskoristili svoj napad Hrvati, Marinić Kragić je opet precizan, devetim golom na turniru približava svoju ekipu na "-3".

19' - Gol za Srbiju! Viktor Rašović - 9:5 posle šuta sa distance. Izvanredan pogodak na svom debiju u olimpijskom finalu.

18' - Igrač manje u odbrani Srbije, ali sjajna je blokada Miloša Ćuka (ponovo) prilikom šuta Lončara. Fantastično igra iskusni igrač, nema šta. Novi napad za "delfine" predstoji.

18' - Prvi put na ovom meču, posle sedam golova iz sedam situacija s igračem više, Srbija ne koristi tu prednost. Odbranili su se Hrvati. A Sava Ranđelović, dvostruki olimpijski šampion, drugi put je isključen... 

17' - Počela je treća deonica!

16' - Hrvati drugi put u nizu ne koriste igrača više. Još samo šest, sedam sekundi... I, naši ne daju gol. Kraj poluvremena, Srbija vodi sa 8:5. Bilo je i 7:3 za "delfine", pa su Hrvati prvi put "vezali" dva pogotka, ali na veliki predah se ide sa +3 za naše asove.

15' - Gol za Srbiju posle sjajne akcije s igračem više! Vico se za to izborio, a onda tropotezni mat i Dedović sa dva i po metra daje pogodak - 8:5. I odmah potom greše Hrvati, ali u napadu prave faul naši... Šteta.

Nikola Jakšić, kapiten vaterpolo reprezentacije Srbije, u olimpijskom finalu sa Hrvatskom / FOTO: Tanjug/AP

14' - Popadić opet siguran na golu Hrvata, pa njegovi saigrači kreću u napad po "-2" ... i, po to stižu. Sa distance daju još jedan gol, Marinić Krgić šalje loptu od prečke u mrežu - 7:5

13' - Srpski golman Radoslav Filipović ostvaruje već četvrtu odbranu u ovom finalu. Ipak, Hrvati su dobili novu priliku, pa onda i došli u situaciju sa igračem više, da bi dvaput naši zaustavljali rivale, a onda Loren Fatović nastavlja sa svojim bravurama - i daje gol za prilazak Hrvata na 7:4.

12' - Toni Popadić je sada na golu Hrvatske, a njegove kolege su iznova blokirane u napadu. Fantastično se ponašaju u defanivi Srbi, majstori vateropola. Nažalost, na drugoj strani terena Popadić debituje u finalu - odbranom.

11' - Opet odlična blokada srpskih vaterpolista, koji su zatim iznudili jedno, pa odmah i drugo iskuljučenje suparnika i to iskoristili - gol za Srbiju, Strahinja Rašović! Semafor pokazuje 7:3, selektor Hrvata Ivica Tucak traži tajmaut.

10' - Kapiten Jakšić blokadom sprečava Hrvate da u situaciji sa igračem više ponovo priđu na dva gola zaostatka. Stvarno, veličanstvena borba naših "delfina". Šteta što je potom šut srpskog kapitena - uzdrmao prečku gola rivala.

10' - Debitantski tandem centara Srbije nastavlja da oduševljava - posle Ubovića, i Nemanja Vico je precizan. Gol za Srbiju, koja odlazi na 6:3 na sedam minuta do kraja poluvremena.

9' - Nikola Jakšić je dobio udarac u lice, sudije to nisu videle, a Loren Fatović proigrava Luku  Lončara koji lako daje gol za Hrvatsku, 5:3 je vođstvo Srbije.

---

8' - Radoslav Filipović, golman reprezentacije Srbije, zaustavlja udarac Hrvata s levog krila. A novu akciju "barakuda" zaustavlja defanzivni bedem "delfina". I, nedugo zatim kraj prve deonice - velikih 5:2 za srpsku reprezentaciju i to protiv svetskog prvaka!

7' - Biljaka je napravio faul u napadu, nova akcija za Srbiju, Ubović uspeva da se izbori za novog igrača više, i novi gol Srbije, 5:2 - Nikola Jakšić!

7' - Dobra odbrana srpskih vaterpolista, Drašović zaustavlja napad Hrvata. A onda treća situacija sa igračem više za Srbiju, i treći gol! Kapiten Nikola Jakšić, posle finte - 4:2!

7'- Gol za Srbiju! Miloš Ćuk sa sedam, osam metara pogađa!

Vaterpolo reprezentativac Srbije Miloš Ćuk na meču sa Hrvatskom u finalu Olimpijskih igara u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

6' - Opet igrač više za hrvatsku selekciju, a ona i svoj drugi pogodak tako daje - Marinić Krgić - 2:2.

5' - Nikola Dedović je izborio peterac, a Ćuk ga realizovao, gol za Srbiju - 2:1!

5' - Radomir Drašović pravi faul, mora van bazena. Igrač više za Hrvate - a Miloš Ćuk, iskusni vaterpolista, osvajač zlata iz Rija, blokira pokušaj Jokovića.

4' - Gol za Srbiju! Strahinja Rašović do Nemanje Ubovića - 1:1! U poslednjim momentima akcije sa igračem više.

4' - Hrvati ne koriste svoju akciju, isteklo im je vreme, pa je Srbija osvojila loptu i, nedugo zatim, Ubović uspeva da izbori igrača više (Biljak isključen).

3' - Nemanja Ubović je ušao kao centar u igru "delfina", dva su naša "sidraša" u bazenu. Šutira s distance Mandić, pogađa spoljnu ivicu stative.

Vaterpolisti Srbije pred finale Olimpijskih igara u Parizu sa Hrvatskom / FOTO: Tanjug/AP

3' - Igrač manje u ekipi Srbije (Ranđelović), i Loren Fatović daje gol s leve strane - 0:1 vode Hrvati.

2' - Greše u napadu i "barakude", ali onda i neuspešan, nedovršen napad "delfina". 

1' - Sava Ranđelović, bek koji je uplivao pred gol Hrvata, probao je da lobuje golmana Bijača, no to je uradio prejako. I dalje 0:0.

1' - Faul Hrvata u napadu. Dobar početak naših.

14.02 - Meč je počeo! Hrvatska ima prvi napad.

Vaterpolo reprezentacija Srbije neposredno pred početak olimpijskog finala s Hrvatskom / Screenshot / Eurosport

13.59 - Selektori Uroš Stevanović i Ivica Tucak daju poslednje instrukcije igračima.

13.58 - Himne su intonirane. Rivali se pozdravili. Sada počinje ono pravo.

Vaterpolisti Srbije pred finale Olimpijskih igara u Parizu / Screenshot / Eurosport

13.53 - Predstavljanje ekipa je u toku. Potom himne, pa spektakl.

Uroš Stevanović, selektor vatrpolista Srbije, sa tri prsta na srcu tokom himne Bože pravde pred olimpijsko finale / Screenshot / Eurosport

Evo i sastava timova:

Srbija: Filipović, Mandić, S. Rašović, Ranđelović, Ćuk, Dedović, Drašović, Jakšić, Vico, Ubović, jakšić, V. Rašović, Mišović 

Hrvatska: Bijač, Burić, Fatović, Lončar, Joković, Bukić, Vukićević, Žuvela, Marinić Kragić, Vrlić, Biljaka, Harkov, Popadić

13.52 - ''DELFINI'' DOBILI PODRŠKU I IZ LIONA: Srpkinja dovela dečka, Francuza, da bodre Srbiju protiv Hrvatske u finalu Olimpijskih igara

13.52 - NAVIJAČI PRISTIŽU U VELIKOM BROJU: Svi žele da prate meč Srbija - Hrvatska (VIDEO)

Ovo finale je, sudeći po onome kako je okonačno takmičenja po grupama, bilo maltene najmanje verovatno.

Jeste, svetska je sila Srbija u ovom sportu, uostalom, danas brani dve uzastopno osvojene olimpijske titule, a ni Hrvati nisu baš bilo ko u vaterpolu. O, naprotiv. I jedni i drugi su giganti "loptanja u bazenu", no... stvarno je neverovatno kroz šta su prošli da bi do ovog finala došli.

Recimo, Hrvati su uz poraze od Amerikanaca i Italijana završili takmičenje u grupi A na poslednjem mestu koje vodi u nokaut fazu, četvrtom.

A Srbija, posle poraza od Australije, Mađarske i Španije, sa još gorim učinkom, 2-3, bila je četvrta u grupi B. 

Dakle, i "delfini" i "barakude" su sa poslednjih pozicija s kojih se moglo u borbu za medalje - tamo i krenuli.

Naši su potom nokautirali Grke, najbolji tim A grupe, i to golom sa pola trena u poslednjem sekundi. Pa su na čudesan način potom isprašili i Amerikance. Hrvati su, sa druge strane, u četvrtfinalu pobedili i dotad nepobedive Špance, a zatim u derbiju pobedili i Mađare u polufinalu.

Da, možda je ovo finale vaterpolo turnira prava poslastica. Ali je, ujedno, potpuno neverovatno da su se ovi timovi, sa poslednjih mesta u dve grupe, domogli borbe za zlato.

Mada, kada majstori igraju, a i jedni i drugi to jesu, sve je moguće.

Hajde da ispratimo zajedno kako će se ovaj sportski okršaj u bazenu okončati.

---

Ako vas Olimpijske igre zanimaju, sve ono najvažnije i najzanimljivije o njima - pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" posvećenoj Olimpijskim igrama u Parizu.

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video: Iza kulisa - detalj iz svlačionice košarkaša Srbije posle osvajanja bronze na Olimkpijskim igrama u Parizu

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ZLATO JE SRPSKO I NIČIJE DRUGO! Vaterpolisti Srbije nokautirali Hrvatsku i treći put u nizu osvojili olimpijsku titulu!

ZLATO JE SRPSKO I NIČIJE DRUGO! Vaterpolisti Srbije nokautirali Hrvatsku i treći put u nizu osvojili olimpijsku titulu!

Vaterpolo reprezentacija Srbije je nastavila nestvaran niz: iako se desila smena generacija, a "sedmorica veličanstvenih" su napustila državni tim posle drugog uzastopnog olimpijskog zlata, osvojenog u Tokiju 2021, ponovo su naši "delfini" došli do zlatnih medalja na Olimpijskim igrama: Hrvatska, aktuelni prvak sveta, je u finalu Igara u Parizu pobeđena rezultatom 13:11, čime je srpski tim pokazao da mu u ovom sportu nema ravnih.

11. 08. 2024. u 15:05 >> 15:10

Komentari (0)

SRBI NAPRAVILI ŠOU NA PODIJUMU! Košarkaši Srbije se baš načekali na bronzu na Olimpijskim igrama, a onda proslavili u svom stilu! (FOTO)