SPREMITE SE ZA SKROZ DRUGAČIJE OLIMPIJSKE IGRE! Uvodi se šest sportova koji nisu bili u Parizu

Novosti online

13. 08. 2024. u 22:00

Olimpijske igre u Parizu su završene, a već sada se znaju koje drastične promene su spremne za olimpijadu čiji je domaćin Los Anđeles 2028. godine.

СПРЕМИТЕ СЕ ЗА СКРОЗ ДРУГАЧИЈЕ ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ! Уводи се шест спортова који нису били у Паризу

FOTO: Tanjug/AP

Šest sportova će se tamo odvijati, a nije ih bilo na pariskim igrama.

Evo i kojih:

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Sportovi koji se "vraćaju" na Olimpijske igre posle kraćeg odsustva

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Bejzbol - američki sport u kome je cilj palicom udariti lopticu tako da optrčite manji deo terena (četiri baze, odnosno ugla, treba dotaći), a sve to a da vas suparnička ekipa ne eliminiše bilo hvatanjem loptice u letu, bilo da je sa lopticom na bazi ka kojoj trčite, bilo da vas dodirne defanzivac koji ima lopticu u posedu. Može se ispasti i ako triput promašite dobro bačenu lopticu, a na tri ispala igrača - ekipe menjaju mesta: oni koji su se branili - udaraju.

Bejzbol / Foto: Skupština grada

Softbol - vrsta bejzbola sa loptom koja se sporije kreće.

Povratak sportova na Olimpijske igre posle više od 100 godina odsustva

Lakros - igra štapovima sa mrežama koja nije bila zastupljena na Olimpijskim igrama 120 godina, a bila je deo olimpijada 1904. i 1908. Olimpijska verzija podrazumeva šestočlane ekipe na terenu koji pokušavaju da postignu gol(ove).

Kriket - posle 128 godina (jedini put je ovaj sport bio na olimpijadi 1900., a i tada su Engleska i Francuska odigrale jedan meč, za koji je bila prodata jedna jedina karta). U pitanju je sport koji je najpopularniji u sada najmnogoljudnijoj zemlji sveta (Indija ima oko milijardu i 450 miliona stanovnika, a Kina oko milijardu i 419 miliona), ali i u Pakistanu, Bangladešu, Šri Lanki, a jedan od najpopularnijih u Engleskoj, Velsu, Australiji, Novom Zelandu i Južnoafričkoj Republici.

Kriket je timski sport nalik bejzbolu, s tim da dok je jedan tim u polju sa svih jedanaest igrača, drugi u tom trenutku ima samo dva udarača na igralištu. Na sredini terena približno elipsoidnog oblika nalazi se pravougaono polje a sa obe strane polja se nalaze po tri drvena štapa (viket). Pored svakog viketa stoji po jedan udarač, koji drvenom palicom brani viket da ga bacač ne bi pogodio i oborio. Bacač se zaleće i snažno baca lopticu sa jednog kraja polja na drugo ciljajući viket, pre nego što stigne do udarača koji brani svoj viket, lopta najčešće jednom udari o tlo. Za to vreme drugi udarač čeka znak od saigrača da počnu sa trčanjem da bi promenili pozicije.

I... pojašnjanje svih pravila bi potrajalo, kao što i mečevi mogu da potraju nekoliko dana. Ipak, za olimpijske potrebe koristiće se najkraća verzija ovog sporta, "T 20".

Sportovi koji debituju na Olimpijskim igrama "Los Anđeles 2028"

Skvoš - slanje reketom loptice o zid u nadi da ćete nadmašiti protivnika s kojim se nadmećete, odnosno da ćete tako poslati lopticu, da on neće moći da stigne do nje i izvede udarac kojim će i on pogoditi zid. Jednostavnije od kriketa, zar ne? Ali, ni približno popularno u pomenutim delovima sveta kao kriket.

Fleg-fudbal - beskontaktna verzija američkog fudbala, u ekipama od po pet članova. Pravila veoma liče na američki fudbal, samo se zaustavljanje suparničke akcije (osim preuzimanja lopte hvatanjem u njenom letu) obavlja uklanjanjem jedne od zastavica koja visi o suparničkom struku. 

Prelaze u stalne sportove

Skejtbord, sportsko penjanje i surfovanje

Ukida se kao olimpijski sport

Brejkdens je debitovao i neće se (bar ne u dogledno vreme) vraćati na Olimpijske igre.

I, za kraj:

Velika frka

Boks je sport za koji se ne zna da li će biti deo sledećih Igara, zbog sukoba na relaciji Međunarodni olimpijski komitet - Međunarodna bokserska federacija.

Bonus video: Neviđeni detalji sa dočeka srpskih olimpijaca u Beogradu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KULINARSKA UMETNOST: Put ka održivoj kulturi ishrane