HRVATI SE NERVIRAJU: "Olimpijske igre ostaju bez sporta u kome Hrvatska ima medalju? To bi bilo pogubno!"

Novosti online

13. 08. 2024. u 21:17

Olimpijske igre u Parizu su završene, a hrvatska javnost pomalo strepi pred olimpijadu čiji je domaćin Los Anđeles 2028. godine.

ХРВАТИ СЕ НЕРВИРАЈУ: Олимпијске игре остају без спорта у коме Хрватска има медаљу? То би било погубно!

FOTO: Tanjug/AP

Jer, pomenuti naslov, o tome da jedan čuveni sport možda više neće biti deo olimpijske porodice, nalazi se u današnjem izdanju splitske "Slobodne Dalmacije".

I, u tom tekstu se navodi sledeće:

PREUZMI BESPLATAN BONUS ZA KLAĐENjE
--> 3000 DINARA BEZ DEPOZITA! <--

"Dok se spušta zavesa nad Olimpijskim igrama u Parizu, pažnja se već polako počinje okretati prema smotri koja će se za četiri godine održati u Los Anđelesu. Ipak, na spisku sportova, kako sada stvari stoje, nema boksa. 

Hoće li se boks ipak naći na konačnom spisku biće odlučeno iduće godine, rekao je Tomas Bah, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta.

PREUZMI BESPLATAN BONUS ZA KLAĐENjE
--> 3000 DINARA BEZ DEPOZITA! <--

Nova olimpijska šampionka, Iman Kelif, tokom meča na Olimpijskim igrama u Parizu 2024 /  FOTO: Tanjug/AP

Važnost boksa za Olimpijske igre istakuo je Boris van der Vorst, predsednik Svetskog boksa, organizacije osnovane kao odgovor na raspad odnosa između Međunarodnog olimpijskog komiteta i Međunarodnog bokserskog saveza (IBA), pišu 'Sportske novosti'.

- Za sve koji su uključeni u ovaj sport na svim nivoima, za ceo svet, to bi bilo pogubno. Boks bi onda privlačio manje ljudi na svim nivoima i bilo bi manje prilika za boksere na elitnom nivou, i amaterske, i profesionalne. To bi bila katastrofa koju ne smemo da dopustimo - rekao je Van der Vorst.

Svetski boks je na scenu stupio u 2023. i spreman je da popuni prazninu nastalu isključivanjem IBA iz globalnog upravljanja boksom. Trenutno ne postoji upravno telo koje Međunarodni olimpijski komitet priznaje, a u prvoj polovini iduće godine trebalo bi biti poznato ko će ispuniti tu prazninu.

Boks je deo ljetnih Olimpijskih igara od 1904. godine, a nije ga bilo jedino u Stokholmu 1912., s obzirom na to da je švedski zakon u to vreme zabranjivao taj sport. Medalju u tom sportu ima i Hrvatska, radi se o bronzi Filipa Hrgovića iz Rio de Žaneira 2016. godine", navodi "Slobodna Dalmacija.

Ako ste propustili, evo i kako izgleda...

Bilans medalja - Olimpijske igre Pariz 2024

Država Zlato Srebro Bronza Ukupno
1. SAD 40 44 42 126
2. Kina 40 27 24 91
3. Japan 20 12 13 45
4. Australija 18 19 16 53
5. Francuska 16 26 22 64
6. Holandija  15 7 12 34
7. V. Britanija 14 22 29 65
8. Južna Koreja 13 9 10 32
9. Italija 12 13 15 40
10. Nemačka 12 13 8 33

Kako je Srbija prošla na Olimpijskim igrama u Parizu?

Srbija je Olimpijske igre u Parizu završila sa pet osvojenih medalja i zauzela je 27. mesto, iza Gruzije, Belgije i Bugarske.

Zorana Arunović i Damir Mikec / Foto: Tanjug AP

Zorana Arunović i Damir Mikec su doneli zlato u streljaštvu (mešoviti dubl, vazdušni pištolj), Novak Đoković u pojednačnoj konkurenciji i, konačno, sjajni vaterpolisti pobedom nad Hrvatskom u olimpijskom finalu.

Novak Đoković sa olimpijskim zlatom / FOTO: Tanjug/AP

Aleksandra Perišić je mnoge iznenadila sjajnim borbama, uz koje je stigla do srebra u taekvondo nadmetanju na Igrama, a šta tek reći za nestvarne košarkaše Srbije, koji su se vratili sa bronzom, a igrali - za zlato.

Aleksandra Perišić sa olimpijskim srebrom u Parizu / Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Po ovom učinku, "3 - 1 - 1", Srbija je najbolja u regionu, a 27. na svetu.

Iza su, redom, Češka, Danska, Azerbejdžan i Hrvatska, koja poput Azerbejdžanaca zauzima 30. poziciju, i to sa po dve zlatne i srebrne medalje, a tri bronzane.

Do zlata su došli braća Sinković u veslanju i džudo-zvezda Barbara Matić. Srebrni su bili vaterpolisti i teniserka Dona Vekić, dok su bronze osvojili Sandra Elkasević u bacanju diska, Lena Stojković u taekvondu i Miran Maričić u streljaštvu.

Košarkaši Srbije posle osvajanja olimpijske bronze u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

Iza pomenutog "komšijskog derbija", na trećem mestu od bivših jugoslovenskih republika je Slovenija sa dva zlata i jednim srebrom (ukupno 34. pozicija), dok Crna Gora, Severna Makedonija, te Bosna i Hercegovina nisu uspele da se oktite odličjima.

Što se ovog dela Evrope tiče, Mađarska je imala najbolju žetvu: osvojila je šest zlata, sedam srebrnih medalja i šest bronzanih, zauzevši na kraju 14. poziciju.

---

Ako vas sport zanima, sve ono najvažnije i najzanimljivije o njemu - pratite na sportskim stranicama portala "Novosti".

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video: Iza kulisa - detalj iz svlačionice košarkaša Srbije posle osvajanja bronze na Olimkpijskim igrama u Parizu

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KULINARSKA UMETNOST: Put ka održivoj kulturi ishrane