RUSI U NEVERICI: Evo šta je uradio Srbin koga je Fudbalski savez Rusije angažovao za važan posao

Novosti online

13. 08. 2024. u 19:59

Rusija se, zbog rata u Ukrajini, nalazi pod brojnim sankcijama, pa i sportskim, a najnovije vesti vezane za ruski sport prilično su senzacionalne i za sve je "kriv" jedan Srbin.

РУСИ У НЕВЕРИЦИ: Ево шта је урадио Србин кога је Фудбалски савез Русије ангажовао за важан посао

Foto: Profimedia

Naime, kako javlja portal iz Ruske Federacije, "Šampionat", jedan od najboljih svetskih fudbalskih sudija, Danijele Orsato, stiže u ruski fudbal.

I to zahvaljujući Miloradu Mažiću.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Milorad Mažić foto: M.V.

Naš nekadašnji arbitar je, sa kolegama iz Fudbalskog saveza Rusije, koji je i postavio Srbina na čelo svoje Sudijske komisije kako bi se ogromni problemi sa fudbalskom arbitražom popravili u ruskom fudbalu - izdejstvovao ne samo da mu se Orsato pridruži, već i da UEFA za to da "zeleno svetlo".

Slavni Italijan, koji je pre nekoliko nedelja otišao u penziju što se tiče aktivnog deljenja pravde na utakmicama, biće u ruskoj Premijer ligi zadužen za nadzor suđenja i ocenjivanje arbitara.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Danijele Orsato / FOTO: M. Vukadinović

Srbinov sudijski "Tim snova"

Ovme je Mažićeva ekipa postala prilično spektakularana.

Naime, u njoj se nalaze i Argentinac Nestor Pitana (sudio finale Mundijala u Rusiji 2018. između Francuske i Hrvatske), i Uzbekistanac Rafšan Irmatov (rekorder svetskih prvenstava sa 11 mečeva na kojima je bio glavni sudija) i Turčin Cunejt Čakir (sudio finale Lige šampiona 2015 između Juventusa i Barselone).

Ko je Danijele Orsato? Biografija za pamćenje i pomešane emocije kod Srba

Italijanski arbitar Danijele Orsato je u sudijsku penziju otišao na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu, na čijem je startu bio delila pravde na meču Srbija - Engleska, koji su "orlovi" izgubili sa 0:1.

Danijele Orsato i Sergej Milinković Savić na utakmici Srbija - Engleska na EURO 2024 / FOTO: Tanjug/AP

Iskusni Orsato je, međutim, nekoliko puta je bio taličan za naše fudbalere u prošlosti. Navijačima je naročito u sećanju ostao sada već čuveni duel s Kristijanom Ronaldom i Portugalcima u Lisabonu. Golom Aleksandra Mitrovića u nadoknadi vremena Srbija je savladala Portugal sa 1:2 i obezbedila direktan plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru.

Ni to nije bio jedini put da je iskusni Italijan doneo sreću Srbiji budući da je bio arbitar i u baraž meču za odlazak na Evropsko prvenstvo protiv Norveške. Srbija je u Oslu slavila uz spektakularnu partiju Sergeja Milinkovića Savića, ali nažalost nije izvadila vizu za kontinentalnu smotru pošto je u finalu baraža bolja bila Škotska. 

Orsato je, inače, godinama važio za jednog od najboljih sudija na svetu. Zato i ne čudi što je 2020. sudio finale Lige šampiona između Bajerna i Pariz Sen Žermena, bio je na centru tokom polufinala Mundijala u Kataru između Hrvatske i Argentine, a sudio  je Crvenoj zvezdi u Ligi šampiona (ajpcig je tada je slavio na "Marakani" rezultatom 2:1). 

Orsatu je EURO 2024 bilo poslednje veliko takmičenje na kom je sudio pred odlazak u penziju, a polufinalni meč Lige šampiona izmeđi Pari Sen Žermena i Borusije iz Dortmunda u maju mu je bila poslednja evropska klupska utakmica na kojoj je delio pravdu. Po okončanju tog meča kamere su snimile Orsata kako plače.

On je utakmice u takmičenjima pod okriljem UEFA i FIFA počeo da sudi 2010. godine.

Bonus video: TAJNA NAJVEĆEG FUDBALSKOG STADIONA NA SVETU: Ovo je lista TOP 10 „hramova fudbala“

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Sve veći broj organizacija integriše održivost u svoju poslovnu strategiju:  Šta tačno znači „održivost u poslovanju“?