PSIHOLOZI LEČE NOSTALGIJU ZA IGRAMA: Sportski spektakl završen, sada je tema kako pobediti postolimpijsku depresiju

Nostalgija. Tako bi, u jednoj reči, moglo da se opiše postolimpijsko stanje francuske nacije.

ПСИХОЛОЗИ ЛЕЧЕ НОСТАЛГИЈУ ЗА ИГРАМА: Спортски спектакл завршен, сада је тема како победити постолимпијску депресију

Foto: Goran Čvorović

Mnogima je žao što su sportski, ali i festivalski dani završeni. Neke, čak, hvata i depresija zbog toga što više nema euforije i navijačke groznice. Do te mere, da su se sada u ceo slučaju uključili i psiholozi, koji savetuju građanima kako da se vrate uobičajenim danima.

- Osećam se, nekako, ispražnjeno – kaže snuždena Ajfelova kula koja u jednoj karikaturi leži na psihijatrijskom kauču, čime se s vesele strane opisuje novonastala situacija.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Neki od saveta u tom smislu su da se gledaoci odmah okrenu novim sportskim događajima koja donose uzbuđenja, kao što je trenutni Tur de Frans za žene, u pauzi do Paraolimpijskih igara. Posle toga, uslediće i prvenstva u različitim sportovima.

Takođe, predlaže se i organizovanje kućnih žurki s muzikom koja se najviše slušala tokom Igara, a oni koje je baš uhvatilo "duhoklonuće", depresiju mogu da izleče i odlaskom u muzeje i na druga mnogobrojna mesta na kojima će biti izložene fotografije i predmeti s proteklih OI, što će ih podsetiti na olimpijske dane.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Običnim ljudima se savetuje i da sami sada počnu da se bave sportom. To će se, svakako i dogoditi. Očekuje se da posle pariskih olimpijskih igara u septembru naglo skoči upis dece na različite sportove. Pravi bum se očekuje na basketu 3 puta 3 koji je osvojio srca publike, na stonom tenisu posle fantastičnih performansi braće Lebren ili na plivanju gde je sve zasenio Leo Maršan.

U apatiju posle Igara, kažu stručnjaci, mogu, osim običnog sveta, da zapadnu i sportsti, pa i novinari koji su izveštavali s ovog događaja, jer je naglo splasnuo adrenalin. Svima se savetuje da se najpre dobro odmore i uzmu zasluženu pauzu, a da postolimpijski sindrom zatim brzo nadomeste okretanju novim takmičenjima.    

Do tada, vreme je za bilans, a francuski predsednik Emanuel Makron je istakao da su protekle Igre pokazale "pravo lice Francuske". Naglasio je ponos zbog toga kako je sve proteklo, od kreativnosti u programu, preko uspeha u sportskim nadmetanjima, do sigurnosti koja je bila na vrhuncu. Službe bezbednosti su, istakao je, izvele stotine preventivnih akcija i sprečile bilo kakvo neprijatno iznenađenje.

- Kada smo svi zajedno, nepobedivi smo – apostrofirao je nacionalno jedinstvo iskazano ovom prilikom, a koje će sada ponovo biti na ispitu jer slede vrući politički dani u očekivanju novog premijera posle "olimpijskog primirja."

Makron je organizovao prijem u parku Jelisejske palate da bi se zahvalio organizatorima, volonterima, policajcima, vatrogascima… Svima koji su doprineli da sve protekne u redu. Istakao je i da će ostati olimpijska baština, kao što su Sena i Marna u kojima će, kako je rekao, odsada moći da se kupa, ali i socijalno i kulturno nasleđe Igara u kojima su građani izgradili posebno prisne odnose na ulici, trgovima, u gradskom prevozu. Naročito je upečatljivo bilo druženje sa nasmejanim pripadnicima snagama reda.

Postolimpijski dani ipak donose nove, svakodnevne izazove, a tu će već biti potrebno dosta napora da bi se sačuvao festivalski duh i osmeh na licu.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLOBALNI ENERGETSKI PEJZAŽ: Energija vetra i vetroparkovi u modernoj tehnologiji