NIKO NE MOŽE DA VERUJE: Srbin doveo legendu fudbala u ruski Fudbalski savez, a ovaj pobegao posle dva dana

Novosti online

15. 08. 2024. u 18:07

Rusija se, zbog rata u Ukrajini, nalazi pod brojnim sankcijama, pa i sportskim, a najnovije vesti vezane za ruski sport prilično su senzacionalne.

НИКО НЕ МОЖЕ ДА ВЕРУЈЕ: Србин довео легенду фудбала у руски Фудбалски савез, а овај побегао после два дана

Foto: EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Naime, kako su vas "Novosti" u utorak izvestile, jedan od najboljih svetskih fudbalskih sudija, Danijele Orsato, stigao je u ruski fudbal. I to zahvaljujući Miloradu Mažiću.

Ali...

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Milorad Mažić foto: M.V.

Svega 48 sati nakon što je došao - otišao je.

Podsetimo, naš nekadašnji arbitar, Mažić, je sa kolegama iz Fudbalskog saveza Rusije (koji je i postavio Srbina na čelo svoje Sudijske komisije kako bi se ogromni problemi sa fudbalskom arbitražom popravili u ruskom fudbalu) izdejstvovao ne samo da mu se Orsato pridruži, već i da UEFA za to da "zeleno svetlo".

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Slavni Italijan, koji je pre nekoliko nedelja otišao u penziju što se tiče aktivnog deljenja pravde na utakmicama, trebalo je da u ruskoj Premijer ligi zadužen za nadzor suđenja i ocenjivanje arbitara.

Danijele Orsato / FOTO: M. Vukadinović

Međutim, kako je u četvrtak javila ruska novinska agencija "RIA Novosti", "bivši FIFA arbitar napustio je FS Rusije samo dva dana od zaposlenja".

Tome se još dodaje da je "otkriveno da je dao otkaz", ali - ne i zašto se na taj potez odlučio.

Okrnjen Srbinov sudijski "Tim snova"

Ovime je Mažićeva ekipa postala osala okrnjena, ali i dalje spektakularana.

Naime, u njoj se nalaze i Argentinac Nestor Pitana (sudio finale Mundijala u Rusiji 2018. između Francuske i Hrvatske), i Uzbekistanac Rafšan Irmatov (rekorder svetskih prvenstava sa 11 mečeva na kojima je bio glavni sudija) i Turčin Cunejt Čakir (sudio finale Lige šampiona 2015 između Juventusa i Barselone).

Ko je Danijele Orsato? Biografija za pamćenje i pomešane emocije kod Srba

Italijanski arbitar Danijele Orsato je u sudijsku penziju otišao na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu, na čijem je startu bio delila pravde na meču Srbija - Engleska, koji su "orlovi" izgubili sa 0:1.

Danijele Orsato i Sergej Milinković Savić na utakmici Srbija - Engleska na EURO 2024 / FOTO: Tanjug/AP

Iskusni Orsato je, međutim, nekoliko puta je bio taličan za naše fudbalere u prošlosti. Navijačima je naročito u sećanju ostao sada već čuveni duel s Kristijanom Ronaldom i Portugalcima u Lisabonu. Golom Aleksandra Mitrovića u nadoknadi vremena Srbija je savladala Portugal sa 1:2 i obezbedila direktan plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru.

Ni to nije bio jedini put da je iskusni Italijan doneo sreću Srbiji budući da je bio arbitar i u baraž meču za odlazak na Evropsko prvenstvo protiv Norveške. Srbija je u Oslu slavila uz spektakularnu partiju Sergeja Milinkovića Savića, ali nažalost nije izvadila vizu za kontinentalnu smotru pošto je u finalu baraža bolja bila Škotska. 

Orsato je, inače, godinama važio za jednog od najboljih sudija na svetu. Zato i ne čudi što je 2020. sudio finale Lige šampiona između Bajerna i Pariz Sen Žermena, bio je na centru tokom polufinala Mundijala u Kataru između Hrvatske i Argentine, a sudio  je Crvenoj zvezdi u Ligi šampiona (Lajpcig je tada je slavio na "Marakani" rezultatom 2:1). 

Orsatu je EURO 2024 bilo poslednje veliko takmičenje na kom je sudio pred odlazak u penziju, a polufinalni meč Lige šampiona izmeđi Pari Sen Žermena i Borusije iz Dortmunda u maju mu je bila poslednja evropska klupska utakmica na kojoj je delio pravdu. Po okončanju tog meča kamere su snimile Orsata kako plače.

On je utakmice u takmičenjima pod okriljem UEFA i FIFA počeo da sudi 2010. godine.

Bonus video: TAJNA NAJVEĆEG FUDBALSKOG STADIONA NA SVETU: Ovo je lista TOP 10 „hramova fudbala“

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRIVREDA SE SVE VIŠE OKREĆE VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI: INNO-VERSE odlična platforma za bolje poslovanje