OLIMPIJSKA GROZNICA: Francuzi privode kraju pripremu za paraolimpijadu koja će biti otvorena na trgu gde su "kraljevima odsecali glave"

Olimpijska groznica ponovo trese Francusku. Istina, Paraolimpijske igre sa sobom ne nose baš isti žar koji je iskrio do pre dve sedmice, ali on je sasvim dovoljan da raspali sportska osećanja kod širokih narodnih masa.

ОЛИМПИЈСКА ГРОЗНИЦА: Французи приводе крају припрему за параолимпијаду која ће бити отворена на тргу где су краљевима одсецали главе

Foto: Goran Čvorović

U Gradu svetlosti sve je spremno za skromniju, ali isto tako uzbudljivu "reprizu" Olimpijskih igara. Otvaranje Paraolimpijade u četvrtak obećava da će takođe biti spektakularno, a mnogi gledaoci širom sveta se istovremeno nadaju da neće biti baš toliko provokativno kao ono pre mesec dana. Organizatori, opet, očekuju da bude isto tako uspešno jer je s njihove tačke gledišta taj segment bio za – pohvalu.

Za umetničke domete ponovo je, kao i na otvaranju Olimpijskih igara, zadužen artistički direktor Toma Žoli koji je zbog svoje smelosti i vizija iznad tradicionalne lestvice dobio i pretnje smrću.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

I ovoga puta spektakl neće biti organizovan na stadionu, već na otvorenom. Ne niz Senu, već duž Jelisejskih polja. Prodefilovaće 4.400 atleta iz 184 nacionalne delegacije.  Povorka će se kretati počev od Trijumfalne kapije do Trga Konkord na kome će biti održani protokolarni i umetnički deo porgrama.

Biće postavljene četiri scene na kojima će, kako ističe Žoli, akcenat biti stavljen na vrednosti koje šire paraolimpijski takmičari, jednakost i inkluzivnost. Ali, po njegovim rečima, biće tu i istorijski sažetak sa svojim paradoksima na trgu na kome su francuskim kraljevima odsecali glave, ali i gde se završava "najlepša avenija na svetu". Organizatori obećavaju da će od programa i dekora publici "zastajati dah". Eto novih začina za bojazan u konzervativnim krugovima.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Pojedinosti se čuvaju u tajnosti, ali se zna da je za scenografiju zadužen Šveđanin Aleksander Ekman, poznat po svojim grandioznim scenama širom sveta, uključujući i na baletu pariske Opere.

Kostimi će, kao i na Olimpijadi, biti urađeni pod budnim okom Dafne Burki, dok će muzika opet biti pod kontrolom Viktora le Mana, kompozitora Olimpijske himne.

Organizatori žele da poslatom pokrukom ostave trajno nasleđe neophodno da bi, kako se ističe, evoluirao pogled na hendikep. 

Sve će, sa strane, posmatrati 65.000 gledalaca. Ima još malo slobodnih ulaznica čija je cena jeftinija nego za otvaranje Olimpijskih igara i kreće se od 150 do 700 evra.

Što se tiče ulaznica za takmičenja, one su takođe jeftinije. Cene kreću već od 15 evra, dok za finale u paradžudou treba, na primer, izdvojiti 70 evra. Nadmetanja će, inače, biti organizovana u 22 sporta s 23 discipline (biciklizam će ih imati dve: na pisti i otvorenom), uz ukupno 549 takmičenja.

U prodaju je pušteno 2,7 miliona ulaznica, a predsednik Organizacionog odbora Toni Estange je naglasio da je do ovog vikenda prodato 1,7 miliona. Od tog broja, procenjuje se da su oko 500.000 ulaznica kupili lokalni kolektivi, preduzeća i partneri, a ostalo pojedinci. Na 15 od 22 sporta popunjenost gledališta je veća od 75 odsto. Preostalo je još milion karata koje mogu da se kupe preko sajta organizatora.  

Ulaznice za ceremoniju zatvaranja takođe će biti jeftine, i stajaće svega 45 evra. Kao i Olimpijske igre, i Paraolimpijada biće zatvorena na Stadionu Francuske u Sen Deniju, 8. septembra.

Tokom POI ponovo će goreti Olimpijska vatra u balonu koji će se uzdići nad Parizom. A kada bude ugašena, Parižani će i definitivno morati da se vrate običnom životu. Posle Olimpijskih igara zavladala je prava nostalgija za druženjem i uzbuđenjima koji su vladali od 26. jula do 11. avgusta, a isto se očekuje i za vreme POI od 28. avgusta do 8. septembra. Posle dve olimpijade neće biti i treće, pa će se žitelji Grada svetlosti teleportovati u realnost, tražeći lek za postolimpijsku depresiju.

UDVOSTRUČENA CENA PREVOZA

Da će mnoge stvari tokom Paraolimpijade biti iste kao i tokom Olimpijskih igara, pokazuje i to što je cena karata u gradskom saobraćaju udvostručena još od sredine jula, a tako će ostati sve do polovine septembra. Čudan način da domaće stanovništvo koje koristi prevoz za svoje svakodnevne obaveze dotira Igre. To ne važi za mesečne karte, ali su na ovaj način "kažnjeni" svi Parižani koji povremeno odlaze u kupovinu ili kancelariju gde se i dalje ide tek nekoliko puta nedeljno kao preostalo nasleđe iz perioda kovida i zbog štednje energije, pa zaposleni nemaju potrebe da plaćaju mesečnu pretplatu.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POVEROVALI SU NAM! Ovo je posle sramne konferencije za štampu Janik Siner rekao o svom doping skandalu

"POVEROVALI SU NAM!" Ovo je posle sramne konferencije za štampu Janik Siner rekao o svom doping skandalu

Teniski svet je potresla informacija da je Janik Siner bio pozitivan na doping testu. I to dvaput. U aprilu je on saznao da je "uhvaćen", potom se branio daleko od očiju javnosti, jer je čitava stvar nekim čudom bila zataškana i niko osim najužih Sinerovih saradnika i onih koji su vršili istragu o tome nisu ništa znali, a sada je za to saznao čitav svet - i to kada je oslobođen optužbi. Zbog velike "frke" koja se digla u medijima i teniskoj javnosti, rešio je da konačno progovori o svemu.

26. 08. 2024. u 16:04 >> 18:12

Komentari (0)

Uštedite do 500 evra na vašem sledećem putovanju uz Kontiki!