SVI UČESNICI SU POBEDNICI: U Parizu počinju Paraolimpijske igre

Inkluzija hendikepa. To je glavni moto predstojećih Paraolimpijskih igara koje će od 28. avgusta do 8. septembra biti održane u Parizu.

СВИ УЧЕСНИЦИ СУ ПОБЕДНИЦИ: У Паризу почињу Параолимпијске игре

Foto: Goran Čvorović

Cilj organizatora je da paraolimpijski sport i osobe s invaliditetom dovedu u istu ravan u očima gledalaca, s klasičnim sportskim nadmetanjima.

Čak je, u čitavom kontekstu, postalo i politički nekorektno u javnosti koristiti neke izraze kao što su invalididtet ili hendikep. Namera je da se ukaže na to da napori koje ulažu takmičari s telesnim nedostacima mogu često da budu i veći u odnosu na osobe koje nemaju ovu vrstu problema.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

S tim u vezi su napravljena i dva pandana maskote Friž, jedna s obe noge, druga s protezom, obe nasmejane i spremne da krenu u obaranje novih rekorda.

Ceo Pariz oblepljen je reklamama u kojima za određene sportske proizvode učestvuju i parasportisti. Na televiziji, simpatije publike u reklamnom spotu redom pridobija i mala balerina s jednom nogom. Ljubav, uspesi, rekordi – sve je to moguće, bez obzira na prepreke koje je postavio život.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Promocija paraolimpijskog sporta naišla je da dobar prijem kod lokalnog stanovništva. Čak tri četvrtine karata za najveći broj popularnih sporotova već je pronašlo kupce. U opticaj je pušteno 2,7 miliona karata.

Na Paraolimpijadi će ove godine učestvovati 4.400 takmičara iz 184 zemlje, a među njima će, naravno, biti i srpski paraolimpijci. Na programu je 549 takmičenja u 32 sporta i 33 discipline.

Paraolimpijci će se takmičiti u atletici, veslanju, parabadmintonu, košarci u invalidskim kolicima, boćanju, sprintu u kajaku, konjičkom dresiranju, mačevanju u invalidskim kolicima, fudbalu u petoro, golbalu, dinamofiliji odnosno dizanju tegova, džudu, plivanju, ragbiju u invalidskim kolicima, parakevandou, stonom tenisu, tenisu u kolicima, streličarstvu, streljaštvu, paratrijatlonu, odbojci i biciklizmu koji će se upražnjavati u dve discipline, na otvorenom, i u brzinskom nadmetanju u sali.

Zaista je impresivno gledati ova nadmetanja. Publici zastaje dah dok posmatra tenisere kako u kolicima stižu loptice i sprečavaju vinere svojih protivnika, prisustvuje golovima koje postižu slepi fudbaleri ili, na primer, gleda ragbiste koji se svom silinom sudaraju kolicima, poput njihovih kolega u klasičnoj verziji ovog sporta.

U Pariz su već počeli da pristižu turisti u iščekivanju prvih uzbuđenja na sportskim terenima. A ona su, svakako, zagarantovana. Domaćini obećavaju i uzbudljivo otvaranje večeras niz Jelisejska polja, do Trga Konkord. Umetnički direktor ponovo će biti Toma Žoli čije su scene na nedavnom otvaranju Olimpijade izazvale negativne reakcije u jednom delu sveta zbog previše slobodnih shvatanja. Upravo jedna od njegovih izjava vezana za večerašnje otvaranje, da će biti održano na Trgu na kome su odsecali glave francuskim kraljevima, obećava da bi u interpretaciji modernog duha možda ponovo mogla da budu povređena nečija tradicionalistička shvatanja.

  

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

30 MUŠKARACA OTIŠLO DA RADI U NEMAČKU, KAD SU SE VRATILI ŽENE DOBILE RAK GRLIĆA MATERICE: Doktor iz Fronta ispričao hit priču (VIDEO)