KAKO SU NEBOJŠI ĐURIĆU ODUZELI MEDALJU: Skandalozna odluka na Paraolimpijskim igrama u Parizu

Skandal u Parizu! Nebojši Đuriću koji je sinoć na takmičenju u bacanju kugle u kategoriji F55 na Paraolimpijskim igrama u Parizu osvojio srebrnu medalju, oduzeto je odličje zbog neispravne opreme!

КАКО СУ НЕБОЈШИ ЂУРИЋУ ОДУЗЕЛИ МЕДАЉУ: Скандалозна одлука на Параолимпијским играма у Паризу

Grad Užice

- Takmičenje se završilo u 10.47, a odluka o diskvalifikaciji doneta je u 23.58 na osnovu člana 6.16.1 koji se nalazi na 79. strani Pravilnika MPF i koji kaže da ukoliko sportista dobije žuti karton kao opomenu za neispravnu opremu, i ukoliko ne otkloni taj nedostatak na opremi, može da bude diskvalifikovan. Ali, Đurić nije prethodno dobio nikakvu opomenu – pojašnjava za "Novosti" generalni sekretar POK Srbije Bojan Jaćimović.

Odluka je, ističe naš sagovornik, doneta u vreme kada je bilo nemoguće podneti žalbu u propisanom roku.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

- Kada smo to videli, već posle desetak minuta od objavljivanja, imali smo rok od pola sata da se žalimo na tu odluku, s tim što je žalba morala da bude u pisanom formatu, na papiru, a ne mejlom. Đurić i njegov trener Jovan Đukić, ljudi koji koriste invalidska kolica, u tom momentu su bili u autobusu. Ne možete u pola jedan noću da uđete na stadion – ističe Jaćimović zašto žalba u tom trenutku nije podneta.

Generalni sekretar POKS kaže da nije ispoštovana procedura upozoravanja:

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

- Pravilo kaže da je sportista od strane tehničkog delegata prvo morao da bude upozoren usmeno, zatim prvim žutim kartonom, pa drugim i na kraju crvenim, ukoliko ne otkloni nedostatke pre početka takmičenja. U zapisniku se vidi da nije dobio nikakav karton ili upozorenje.

Najveća je enigma to što se ne zna šta nije bilo u redu s Đurićevim invalidskim kolicima.

- Pravilnikom je jasno propisano kako se vrši kontrola stolice. Ona se sprovidi na nekoliko mesta. Ta stolica je prošla sve kontrole. Ista je korišćena i na prethodna dva svetska prvenstva. Nebojša je ove godine u Kobeu osvojio medalju, kao i prošle na SP u Parizu. Stolica nije menjana. Pregledana je mnogo puta do tada, u njoj se takmičio unazad godinama, i ne menja se tokom takmičenja.

Od jutros, cela naša delegacija se nalazi u Tehničkom centru za takmičenja gde pokušava da razreši čitavu situaciju.

- Tražili smo objašnjenje, ali nismo dobili nijedan ozbiljan sastanak, već samo s raznim ljudima koji su relativno niskog administrativnog nivoa. Ovde su predsednik POKS Zoran Mićović, naša pravnica, selektor, Nebojša Đurić, njegov trener… Spremali smo se celu noć za ovaj sastanak.

Naš tim zahteva da im se objasni šta je to bilo neispravno na kolicima.

- Ako se neko žalio, morali su da ustanove neku neispravnost, nešto da izmere, uoče, zaključe, i da to konstatuju u nekom zapisniku, da imaju neko objašnjenje. Nismo tokom jutra i prepodneva uspeli da dobijemo takav zapisnik. Neće da nam daju, što je protivno propisima. Taj proces mora da bude transparentan.

Ne zna se čak ni ko se žalio.

- Bugarin je bio prvi, Đurić drugi, a Poljak treći. Kad je Đurić diskvalifikovan, ta ista komisija je Poljaku poništila najbolji hitac takođe na nečiju žalbu, tako da je on ostao treći, a na drugo mesto s četvrtog je došao Iranac – prenosi naš sagovornik.     

Bojan Jaćimović naglašava da je naša delegacija dobila načelnu podršku i od predsednika Međunarodnog Paraolimpijskog komiteta Endrua Parsona.

- Nismo tražili da nas podrži da se Đuriću apriori dodeli medalja, već da se samo ispištuje procedura koja mora da bude transparentna. I on nam je u telefonskom razgovoru u načelu tu podršku dao – zaključio je Jaćimović.

Generalni sekretar POKS kaže da će naša delegacija istrajati u svojim zahtevima:

- Ako ne dodele medalju Đuriću, moraćemo da proučimo dalji način žalbi unutar organizacije, a ako to ne urodi plodom, onda ćemo verovatno biti prinuđeni da podnesemo tužbu.

OGROMNO OBEZBEĐENjE: Policija na sve strane u Parizu pred otvaranje Olimpijskih igara 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PREMINUO MLADI GLUMAC: Spasioci pola sata pokušavali da ga ožive