"NEPRAVEDNO!" Vladimir Putin ne može da veruje da se ovo događa

Novosti online

02. 09. 2024. u 13:00

Ima 50 godina. Pa opet, iako rođen kao Fabricio, a baš kao Fabricio i 11 puta bio državni prvak u paraolimpijskoj atletskoj disciplini, ovoga puta na Paraolimpijskim igrama "Pariz 2024" nastupa kao žena. Ta činjenica dovela je do toga da se baš o prvom takvom slučaju u istoriji paraolimpijada oglasi i predsednik Rusije Vladimir Putin.

НЕПРАВЕДНО! Владимир Путин не може да верује да се ово догађа

Foto: Tanjug/AP Photo

Podsetimo, Valentina Petrilo se od 2019. izjašnjava kao žena.

Ima 50 godina i na pariskoj paraolimpijadi učestvuje u trkama na 200 i 400 metara u klasifikaciji T12, napravljenoj za sportiste koji imaju problema sa vidom.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Kao Fabricio se oženio, dobio dvoje dece, a sada nastupa kao žena.

Prvi nastup je bio dobar - na semaforu u Parizu, posle kvalifikacionih trka na 400 metara, pisalo je: "Petrilo, šesto mesto od 13. učesnika - rezultat 58,35 dovoljan za prolazak dalje".

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Da li je razloz za Putinovu današnju reakciju baš taj istorijski trenutak za sport, ili nedavna burna dešava na Olimpijskim igrama, kada su se u ženskom boksu nadmetale dve osobe za koje je Međunarodna bokserska federacija izrekla zabranu učešća na Svetskom prvenstvu "jer imaju komparativne prednosti u odnosu na ostale takmičarke" (što su mnogi protumačili kao: "Aha, u pitanju su muškarci!"), tek, predsednik Ruske Federacije je poručio ovo:

Vladimir Putin, Foto AP

"Učešće transrodnih osoba u ženskim takmičenjima potpuno ubija ženski sport", istakao je Putin, dodajući:

"Ovo je generalno govoreći - nepravedno, to je glupost, glupost... Potpuno ubijaju ženski sport. Jednostavno, ovime ubijaju ženski sport. Na kraju krajeva, svaki muškarac može jednostavno da se proglasi ženom, jednostavno da se izjasni i nastupi u bilo kom sportu, a da pritom ne da šansu ženama da one dođu do odličja, a još manje do prvih mesta“, rekao je predsednik Rusije na javnom času "Govorimo o važnom", prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Kako na sve gleda Valentina Petrilo?

Ističe da uzima terapiju hormonima (mora da ima nizak nivo testosterona da bi se takmičio sa ženama), a na pitanje da li zna da će se neke paraolimpijke buniti što se s njima sada takmiči - kaže:

- Naravno. Sve ovo još uvek i meni deluje čudno. Svi vidite da sam ja muškarac. I zato je mnogima moje učešće nešto neprihvatljivo. 

Valentina Petrilo iznosi i još jedan podatak:

- Otkad su počele hormonske terapije, za tri meseca mi se težina povećala za 10 kilograma, a moj rezultat na 400 metara, što mi je omiljena disciplina, čak za 12 sekundi je sporiji. Ali bolje je biti spora i srećna žena, nego brz i tužan muškarac.

A šta vi mislite? Učestvujte u anketi "Novosti":

Anketa

Da li transrodne osobe treba da se takmiče na ovakav način?

---

Ako vas sport zanima, pratite sve najvažnije ali i najzanimljivije vesti o njemu na sportskim stranicama "Novosti".

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video: ČIJE JE KOSOVO? Mališani Crvene zvezde su u Moskvi ovako reagovali na povike ruskih navijača (VIDEO)

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVI DETALJI O BEOGRADU NE POSTOJE NI NA GUGLU