SVAKA MEDALJA ZLATNOG SJAJA: Srpski paraolimpijci, koji su osvojili šest medalja, večeras stižu u Beograd

Uvek u životu može bolje, ali i ovo što smo postigli u Parizu ravno je podvigu. To, u razgovoru za "Novosti", ističe generalni sekretar Paraolimpijskog komiteta Srbije Bojan Jaćimović, sumirajući juče završenu najveću planetarnu smotru sportista s invaliditetom.

СВАКА МЕДАЉА ЗЛАТНОГ СЈАЈА: Српски параолимпијци, који су освојили шест медаља, вечерас стижу у Београд

Foto: Goran Čvorović

- Možda smo mogli da osvojimo još medalju-dve, ali zadovoljni sam rezultatom. U skladu je s očekivanjima. Radujem se zbog onih koji su se okitili odličjima, žao mi je zbog onih koji su bili na pragu uspeha. Imali smo nekoliko četvrtih mesta, od kojih dva u parataekvondu. Naši takmičari su učestvovali i u nekoliko finala u streljaštvu. Nemanja Matijašević se na dva dana pred početak POI u skoku udalj povredio na treningu, a njegov najbolji rezultat koji je postigao ove godine vredeo je za bronzanu medalju – ističe Jaćimović.

Srbija je u Parizu osvojila šest medalja - jedno zlato, tri srebra i dve bronze. Draganu Ristiću je pripala zlatna medalja u parastreljaštvu, Borislava Perić Ranković je izborila srebro u parastonom tenisu u singlu, a takođe i u dublu sa Nadom Matić. Srebro je pripalo i bacaču kugle Nebojši Đuriću, dok su se bronzom okitili Mitar Palikuća u parastonom tenisu i paraatletičar Željko Dimitrijević.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

- Kada pogledate koliko smo mi geografska mala zemlja, koliko je naš tim malobrojan, ovo je fantastičan uspeh. U kineskom udruženju za sport osoba s invaliditetom ima 15 miliona takmičara – kaže naš sagovornik.

Jaćimović ističe da je šteta što bar jedno srebro nije bilo zlato, jer smo imali realni potencijal za bar dve najsjajnije medalje.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

- U Tokiju na prethodnim Igrama smo takođe imali šest medalja, samo što su bile dve zlatne. Nadao sam se da će Saška Sokolov osvojiti bar jednu medalju, na sto ili dvesta metara. Da je jedna brozna bila zlato, bili bismo 35. u rangu zemalja. Ali, sve osvojene medalje vrede zlata. Plod su svakodnevnog truda i odricanja. Ko misli da nije tako, neka sedne u kolica, pa proba da stigne sa Slavije do bilo kog sportskog centra u Beogradu, ili neka to izvede u Užicu, Novom Sadu, pa i Parizu, pa će onda shvatiti o čemu govorim – naglašava generalni sekretar POKS.

Srbija se plasirala na 54. mesto na rang-listi, dok međunarodni Paraolimpijski komitet ima 169 članova. Od zemalja iz okruženja, samo su Mađari i Grci osvojili više, svi ostali manje, uključujući i Austrijance, Bugare, Rumune, Kipar i sve države s prostora bivše Jugoslavije.

- To napominjem zato što imamo regionalno udruženje POK, koje okuplja sve sem tzv. Kosova. Izborili smo se da ne uđu, i borimo se da to tako ostane. Kada se uporedimo sa zemljama u kojima su uslovi za bavljenje sportom slični, imali smo neuporedivo bolji plasman.

 Uzbuđenja na ovim Igrama bilo je napretek.

- Nastupi na borilištima su bili napeti i puni sportske draži. Uzbuđenja je bilo i malo više nego što je trebalo, zbog svega što se događalo oko medalje Nebojše Đurića. Kao u svakoj bajci, pravda je pobedila.

Svaki naš takmičar dao je svoj maksimum, a najviše uspeha imala je parastonoteniserka Borislava Perić Ranković, koja je sama osvojila dve medalje, srebrnog sjaja.

- Najavila je kraj sportske karijere i to je, zaista, spektakularni završetak – ističe Jaćimović.

 Generalni sekretar POKS naglašava da su Francuzi bili izuzetno dobri domaćini:

- Sve je bilo dobro organizovano. Bilo bi i nekih primedbi, kada bi mogle da se zanemare okolnosti. Ali, to ne možete, kada se nalazite u jednom od najvećih gradova na svetu. Gde god da krenete, ništa nije blizu, i ništa nije lako. Za sve je trebalo vremena, naročito kada je reč o invalidima. Postojale su odvojene trake u saobraćaju, i metro je bio dosta opremljen, tako da su Igre, kada se sve sagleda, protekle u najboljem redu.

Na kraju, ceo naš tim poneće lepe uspomene iz Grada svetlosti.

- Boravak u Parizu mi je obeležilo "rvanje" za Đurićevu medalju. U tom smislu mi je uspomena jako lepa, jer smo uspeli da dođemo do cilja, da mu se vrati zasluženo osvojena medalja. Svako zlo ima svoje dobro. Odavde, iz Pariza, imam utisak da je to sve mobilisalo i ujedinilo naciju, zajedno naš tim, navijače i medije, da uspemo u tom poduhvatu.

Jedva čekaju da večeras slete u Beograd i podele radost i utiske sa rodbinom, prijateljima i navijačima.

- Nas nekoliko dolazi dnevnim letom da bismo sve pripremili za doček reprezentativaca tokom večeri, da bi se uložilo što manje vremena i napora, a da opet sve, kako dolikuje, bude svečano, kada slete na tlo Srbije – poručio je Jaćimović.     

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ITALIJA U NEVERICI NA KRAJU JU-ES OPENA: Janik Siner doživeo novi šok!

ITALIJA U NEVERICI NA KRAJU JU-ES OPENA: Janik Siner doživeo novi šok!

Teniski svet je pre 20 dana potresla informacija da je Janik Siner bio pozitivan na doping testu. I to dvaput. Ali, nakon višemesečne provere kako se to desilo, a za tu proveru niko živ nije znao osim Sinerovih saradnika i onih koji su vršili istragu, potom je za to saznao čitav svet - i to kada je Italijan oslobođen optužbi. Ali, i pored toga, minulih dana mu uopšte nije bilo lako. Sada, kada je postao prvi Italijan koji je osvojio Ju-Es open - doživeo je novo, ali lepo iznenađenje.

09. 09. 2024. u 12:17

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE: Evo šta je Arina Sabalenka upravo uradila na Ju-Es openu