UKRAJINA SPREMNA ZA RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, ali procedura je pokrenuta

Novosti online

06. 02. 2023. u 20:55

RAT u Ukrajini, odnosno "Specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, ponovo je za jednu od "sporednih" stvari iznedrio i sportski potez. Najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" i njihovo moguće ukidanje - donele su sa sobom i reakciju ukrajinskih vlasti.

УКРАЈИНА СПРЕМНА ЗА РАДИКАЛНИ ПОТЕЗ: Ово многи нису очекивали, али процедура је покренута

FOTO: Tanjug/AP

Dok dobar deo sveta prati šta se dešava u gradovima kao što je Bahmut, gde ovih dana rat bukti u svoj svojoj snazi zbog ofanzive ruskih snaga (najnovije vesti iz Ukrajine uživo možete da pratite na posebnoj, današnjoj stranici portala "Novosti" - kliknite OVDE), a, podsetimo, tokom te ofanzive su prošle sedmice poginula i dva ukrajinska reprezentativca, sve su burnija dešavanja i u sportskim krugovima daleko od linija fronta.

Naime, nakon što su članovi Izvršnog komiteta Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) usvojili preporuku da se Rusima i Belorusima dozvoli učešće  na Olimpijskim igrama u Parizu 2024, u svojstvu neutralnih sportista, Ukrajina ne samo da je nezvanično, preko Mihaila Podoljaka, pomoćnika predsednika države, najavila mogućnost bojokta Igara, već je napravila prvi potez na tu temu.

Naime, danas je ukrajinski parlament, Rada, zvanično podneo zahtev Međunarodnom olimpijskom komitetu da se ne dozvoli Rusiji i Belorusije učešće u Parizu što je preduslov da, ako se dozvola ipak izda tim dvema zemljama, Ukrajinci onda imaju i osnov da bojkotuju Igre.

- Naša Rada je podržala rezoluciju broj 8398 u kojoj se (od međunarodnih sportskih instanci) traži zabrana učešća ruskih i beloruskih sportista na međunarodnim takmičenjima, uključujući i Olimpijske igre - poručila je na svom telegram kanalu predsednica ukrajinske partije "Sluga nagroda", Jelena Šuljak, dodajući:

- Ova zabrana treba da traje dokle god ruska vojna agresija traje u Ukrajini. Konkretno, zabrana mora da ostane na snazi dok Rusija ne povuče svoje trupe sa celokupne teritorije Ukrajine i dok se ne reši pitanje kompenzacije koju će Ruska Federacija platiti zbog štete nanete Ukrajini. Posmatranje sporta izvan politike je lukavstvo modernog sveta, zamena koncepata. Rusko učešće na Olimpijsim igrama je barjak umazan krvlju Ukrajinaca. Ne smemo dozvoliti da se to dogodi. Rusija mora da odgovara za svoje zločine na svim nivoima, i u svim sferama - naglasila je ona.

Podsetimo, Ukrajinci su preko pomenutog Mihaila Podoljaka, pomoćnika predsednika, Vladimira Zelenskog, optužili MOK da je "to sportsko telo uzimalo mito od Rusije i da promoviše rat“ (što je Međunarodni olimpijski komitet, naravno, demantovao), potom je prvi čovek Olimpijskog komiteta Rusije, Stanislav Pozdnjakov, izjavio "da ruski sportisti mogu da učestvuju na Igrama samo pod istim uslovima kao i drugi takmičari". Mislio je, naravno, na grb, zastavu i himnu. Ali, iako je Međunarodni olimpijski komitet istakao da "nikakve zastave, himne, boje ili bilo koji drugi simboli Rusije i Belorusije ne bi trebalo da budu istaknuti na bilo kom sportskom događaju" (uz dodatak da nijednom ruskom državniku neće biti dozvoljeno prisustvo velikim, međunarodnim sportskim manifestacijama), Ukrajinci su i dalje vrlo besni zbog same pomisli da bi Rusi mogli da se takmiče u Parizu 2024, pa su najavili - pomenuti bojkot Olimpijskih igara.

O tome je nedavno zvanično obavešten i MOK, čiji su čelnici hitno reagovali saopštenjem za javnost:

- Pretnja bojkota Olimpijski igara, koju nacionalni olimpijski komitet Ukrajine trenutno razmatra, u suprotnosti je sa osnovnim načelima olimpijskog pokreta i njegovim principima. Bojkot je kršenje Olimpijske povelje, koja obavezuje sve nacionalne olimpijske komitete da "učestvuju u Olimpijskim igrama slanjem svojih takmičara". A kako je istorija pokazala, prethodni bojkoti nisu uspeli da ostvare svoje političke ciljeve i jedino su poslužili da kazne altetičare onih zemalja koje su se za bojkot opredelile - odgovorili su čelnici MOK-a Ukrajincima na njihovu pretnju.

Podsetimo, nedavno se i deo ruske sportske javnosti zalagao za bojkot predstojećih Igara ako njihovi sportisti moraju da nastupe bez ikakvog obeležja, čak i imena države, ali je predsednik Olimpijskog komiteta Rusije, Stanislav Pozdnjakov, upozorio da bojkot sa sobom donosi bar dva olimpijska ciklusa suspenzije iz svih međunarodnih takmičenja.

Što se Ukrajine tiče, ona očigledno ne odustaje od radikalnog poteza, bojkota Olimpijskih igara u Parizu, a odluka Rade, tj. zahtev MOK-u da zabrana nastupa Rusima i Belorusima bude na snazi, prvi je preduslov da se na bojkot pređe, ako taj apel ne urodi plodom.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (10)

Zajedno za očuvanje prirode