SELEKTOR ODBOJKAŠICA ĐOVANI GVIDETI ZA "NOVOSTI": Konačno igram za Srbiju, a ne protiv nje!

Stefan Rajić

15. 02. 2023. u 14:00

DUGO je Italijan Đovani Gvideti na internacionalnom nivou vodio bitke protiv Srbije. Mnoge je izgubio, ali je zato u klupskoj uniformi, pre svega u turskom timu Vakifbank, imao prilike da sarađuje sa mnogobrojnim našim odbojkašicama, koje su mu pomogle da se postane jedan od najboljih i najtrofenijih stratega u istoriji ovog sporta. Tokom godina delio je savete Jeleni Nikolić, Jovani Brakočević Kancijan, Mileni Rašić, Maji Ognjenović...

СЕЛЕКТОР ОДБОЈКАШИЦА ЂОВАНИ ГВИДЕТИ ЗА НОВОСТИ: Коначно играм за Србију, а не против ње!

FOTO: OSS

- Prva stvar koju želim da istaknem je to da kao trener tražim dve osnovne osbine kod igračica, a to su želja za napredovanjem i posvećenost na treningu. Sve devojke sa kojima sam sarađivao imale su ove dve karakteristike. Od Maje, Jelene, do Milene, Jovane... sve su bile veoma posvećene radu - naglašava Gvideti, za "Novosti", šta mu se najviše dopada kod naših odbojkašica. 

O svakoj ima samo reči hvale, a vežu ga izuzetno lepe uspomene, jer su na terenu doprinosile velikim uspesima kluba koji je trenirao. 

- Jedna od mojih najlošijih karakteristika je memorija, retko se sećam šta sam juče jeo - priča kroz osmeh Italijan. - Sa Jelenom Nikolić sećam se samo lepih stvari. Bila je deo tima koji je došao do prve titule Vakifbanke u Ligi šampiona. Nismo bili favoriti, a postali smo prva turska ekipa kojoj je to pošlo za rukom. Maja je neverovatan radnik. Dok smo sarađivali, stalno sam joj govorio "Nemoj da dolaziš na jutarnje trenige nemaš više 20 godina, nisi tako mlada. Uradi samo fintes i igraj mečeve." Ona je, uprkos tome, zadržala tu rutinu jutarnjih treninga jer je vredna. Jovana je bila fenomen, fantastična igračica. U toj sezoni smo osvojili sve što se moglo osvojiti, čak smo postavili i Ginisov rekord sa najviše pobeda. Neverovatno je da je te godine dugo igrala sa povredom prsta, što pokazuje kakav je borac. Sa Milenom imam sjajan odnos, za mene je ona najbolji srednji bloker na svetu, godinama unazad. Poseduje neverovatnu disciplinu. Osim toga, sećam se baš dobrih proslava pehara sa njom van terena - otkriva Đovani ko je bio zadužen za žurke posle osvajanja titula. 

NAPRAVIĆEMO TEHNIČARA AKO TREBA

POVRATAK Maje Ognjenović u reperezntaciju nije 100 odsto potvrđen. Iskusna tehničarka polako "gazi" petu deceniju, dok njena naslednica Bojana Drča, koja je na prošlom SP odnela zvanje najbolje na ovoj poziciji, ima 35 godina...

- Svaka zemlja ima različite generacije u kojima se ističe jedna pozicija, dok na drugoj ima manje opcija. Moj cilj je da imam na raspolaganju sve najbolje igračice, tako da želim u timu i Maju i Bojanu. Obe žele da nastupaju na OI u Parizu. Sada bi trebalo da se upoznam sa mlađim igračicama. U ranim godinama možete pronaći sjajne korektorke, ali ne sjajnog tehničara. To je kompleksna pozicija. Maja ima božiji talenat, ali se tehničari stvaraju radom. Ako ne budemo imali tehničare, napravićemo ih - samouveren je Gvideti. 

Sada, osim jedne ili dve devojke koje je imao u svom timu, dobio je 50-godišnji strateg iz Modene šansu da predvodi čitav tim naših igračica. 

- Sjajno je naći se konačno na klupi i na strani Srbije, a ne igrati protiv ne. Nisam ja jedini trener koji je gubio mečeve od vaše zemlje, zato što je ženska odbojkaška selekcija u poslednjih 15 godina među najboljima na svetu. Dugo sam u odbojkaškom svetu, tako da sam samo za jednu ili dve sezone mogao da kažem da je Srbija imala lošu godinu, uglavnom je veoma uspešna. Zato mi je velika čast i privilegija, uzbuđen sam zbog prilike da vodim ove devojke - ne krije Gvideti koliko mu znači poziv OSS. 

Koliko može da bude užarena atmosfera u našim dvoranama, imao je prilike da se uveri kada je sa selekcijom Nemačke igrao finale EP 2011. u "Pioniru". 

- Turnir je bio neverovatan, jer je bio ogroman uspeh za Nemačku da igra finale i to je bilo više od sna, jer Nemice tada po kvalitetu nisu bile druga najbolja selekcija u Evropi. Meč je bio neizvesan, ali jedna izmena Terzića i poen, podigli su celu halu na noge. Atmosfera je bila sjajna, a Srbija je poznata kao sportska zemlja. 

Zato je i svestan koliko se cene uspesi u našoj državi. 

- Nisam veliki ljubitelj televizije, ne gledam često sport preko TV, ali ako kažem da je Novak Đoković najbolji teniser, to znaju svi. Ipak, mogu da kažem da sam imao prilike da vidim kolika je njegova ljudska veličina, jer su ga tokom OI u Tokiju saletali bukvalno sa svih strana, da popričaju, da se fotografišu i nikoga nije odbio. Zaista sam bio impresioniran njegovom ljubaznošću, otvorenošću prema svima. To je ono što velikog šampiona čini velikim ne samo na terenu već i van njega. U Srbiji postoji neverovatan dar za sve sportove, prema košarci, vaterpolu, rukometu, fudbalu, skoro svi timovi su fenomenalni. Želim da proniknem u to, da vidim u čemu je tajna, da li je to u hrani, atmosferi, jer su ljudi talentovani. Takođe, deo mog posla je da treniram i učim. Mislim da ću u vremenu provedenom na klupi Srbije dosta toga moći da naučim, kako od samih igračica, tako i od samog mentaliteta ljudi. Želim da postanem još bolji trener, mislim da sam na pravom mestu za tako nešto - zaključuje Gvideti.

NAJJAČI SASTAV U SVAKOM TRENUTKU

POZNAT je Gvideti kao trener koji malo rotira sastav, na svakom nadmetanju imao je najjači mogući roster.

- Svaki tim je drugačiji, Turska je bila 15. na svetu kada sam je preuzeo. Da bismo došli na visoke pozicije kao što je peto, šesto mesto, morali smo da igramo u najjačem sastavu. Srbija je sada broj jedan, i to je nešto potpuno drugračija postavka stvari. Liga nacija je važno takmičenje. Naravno, pokušaću da odmorim devojke koje su imale preveliko opterećenje u svojim klubovima, ali i da imam najbolji mogući sastav u tom trenutku.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Laser je samo alat, a uspeh zavisi od lekara