SRBIJA IZGUBILA OD HRVATSKE POSLE DRAME! Naši vaterpolisti ostali bez polufinala Svetskog prvenstva!

Novosti online

13. 02. 2024. u 18:18 >> 18:19

Vaterpolo reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira u polufinale Svetskog prvenstva 2024 koje se održava u Dohi nakon što je, posle prave drame, izgubila od Hrvatske - rezultat je bio 13:15.

СРБИЈА ИЗГУБИЛА ОД ХРВАТСКЕ ПОСЛЕ ДРАМЕ! Наши ватерполисти остали без полуфинала Светског првенства!

Screenshot: RTS

Bili su željni "delfini" da se revanširaju ovom rivalu za poraze i na šampionatu planete 2022. u Budimpešti, u četvrtfinalu sa 12:14, a i za isti takav ishod u grupnoj fazi Olimpijskih igara u Tokiju, mada je sadašnja ekipa Srbije drastično različita od tadašnje.

Ali, želja je isprva bila jedno, a forma suparnika nešto drugo. Srbi, uz tri dana odmora zbog ranije izborenog četvrtfinala, nešto "sporije" su ušli u ovaj meč, a ekipa naspram nje, raspucana posle baraža/osmine finala, a i sa nedavnim učešćem u finalu Evropskog prvenstva, bolje je otvorila meč.

Naročito se to odnosilo na brojčano bolje situacije, kao i kontranapade, pa je semafor rano pokazao 1:3, u korist Hrvatske. A onda se desilo buđenje naših vaterpolista.

Nemanja Vico, Sava Ranđelović i Strahinja Rašović pobrinuli su se za izjednačenje na 4:4, dok se na drugoj strani terena razigrao Rus koji je prešao da igra za Hrvate, Konstanin Harkov, da bi potom kapiten "delfina", Nikola Jakšić, preuzeo konce igre u svoje ruke i sa svoja dva pogotka dodatno pokrenuo srpsku selekciju.

Pa opet, iako su Srbi poveli i sa dva razlike, tih 7:5 nije obeshrabrilo suparnika, koji je em brzo izjednačio, em dobrom odbranom "nervirao" rivale. Naročito je ta odbrana bila uspešna u situacijama kada je Srbija imala igrača više, pa je neverica u našoj nacionalnoj selekciji često bila prisutna zbog neiskorišćenih šansi.

Hrvati su, za nijansu bolje odigranom trećom deonicom, u poslednju četvrtinu ušli sa golom prednosti, ali su imali i prednost u činjenici da su čak tri srpska beka, Petar Jakšić, Radomir Drašović i Sava Ranđelović po tri puta bili isključeni pre 28. minuta, odnosno pre poslednja četiri. Kada se na to doda činjenica da je srpski golman Radomir Filipović do tog trenutka imao samo dve odbrane, a njegov kolega Marko Bijač osam, od čega dva penala - Mandiću, pa tri minuta pre završetka utakmice i Strahinji Rašoviću, jasno je sa koliko optimizma su Hrvati ušli u finiš.

A onda im se ukazala idealna prilika da stave tačku na ovu priču. Posle pomenute odbrane Bijača, hrvatska selekcija je u napadu iznudila isključenje Mandića, a posle tajmauta odigrala akciju u kojoj je Rino Burić svojim trećim golom doneo +2, time i najavio kome će pripasti trijumf.

Uroš Stevanović, selektor Srbije, pokušao je da na tajmaut osmisli akciju za povratak na gol zaostatka, no sudije su tada pregledale snimak prethodnog napada Srbije, utvrdile da je Dušan Mandić udario laktom svog čuvara, pa je umesto ofanzivnog pokušaja "delfina" dosuđen penal za Hrvatsku, što je Fatović iskoristio za nedostižnih +3.

Vaterpolo reprezentacaija Srbija će se boriti za peto mesto u nastavku takmičenja, a Hrvati čekaju boljeg iz meča Mađarska - Francuska, sa kojim će se sastati u polufinalu ovog šampionata planete.

Četvrtfinale Svetskog prvenstva u vaterpolu 2024 - statistika


Srbija – Hrvatska 13:15 (4:4, 5:5, 1:2, 3:4)

Sudije: Stavridis (Grčka),Om (Nemačka). Igrač više: Srbija 15 (6), Hrvatska 15 (10). Peterci: Srbija 3 (1), Hrvatska 2 (2).

SRBIJA: Filipović, Mandić 2, S. Rašović 3, Ranđelović 1, P.Jakšić, Vučinić 1, Drašović, N.Jakšić 2. Vico 2, Ubović 1, Lukić 1, V. Rašović, Mitrović. Selektor: Stevanović.

HRVATSKA: Bijač, Burić 3, Fatović 4, Lončar 1, Lazić 1, Biljaka, Vukičević, Žuvela 3, Marinić – Kragić 1, Vrlić, Harkov 2, Anić, Kržić. Selektor: Tucak.

KRAJ! Srbija - Hrvatska 13:15

31' - Brzi gol Srbije, dva je razlike za Hrvatsku koja, zbog "brutalnosti" (zvaničan naziv za tu kaznu) ima igrača više puna četiri minuta, odnosno i u napadu i odbrani je brojčano jača.

31' - Neverovatno... Umesto napada Srbije za "-1", penal za Hrvatsku i Fatović je strelac za 12:15. Srbija odmah uspeva da iznudi dva isključenja Hrvata, ali... da li je dovoljno vremena ovih minut i po za tri gola zaostatka?

31' - Sudije pregledaju snimak prethodne srpske akcije... I, dosuđena je "brutalnost" Dušana Mandića - dakle, umesto napada "delfina", peterac je za Hrvate, a Mandić je isključen bez prava zamene, te "kockasti" do kraja meča imaju igrača više i u napadu i u odbrani.

31' - Naši se jesu odbranili, ali pošto im u poslednje vreme ne ide, Uroš Stevanović, selektor Srbije, zatražio je tajmaut kako bi se dogovorila akcija da se priđe na gol zaostatka pred 32. minut.

31' - Auh... Daju Hrvati gol, odlaze na +2 posle nove realizacije u situaciji s igračem više (Rino Burić, treći gol iz četiri šuta). Još malo manje od dva minuta do kraja.

30' - Mandić je isključen, selektor Hrvatske traži tajmaut. Posle prethodnog koji je zatražio, takođe u situaaciji s igračem više, "delfini" su primili gol. Sada bi to bilo možda i kobno, na dva minuta i 12 sekundi pre kraja 4. četvrtine. Nadamo se da se to neće desiti.

30' - Brani (treći put na meču) i srpski golman, Filipović. No, vraća se lopta Hrvatima...

29' - Neverovatno... golman Hrvatske Marko Bijač brani penal i Strahinji Rašoviću!

29' - Petar Jakšić je završio meč zbog tri isključenja. Potom Drašović. Sada i Sava Ranđelović. Tri beka... I, koriste to Hrvati, Loren Fatović daje treći gol, iz sedmog svog šuta - Hrvatska vodi sa 12:13.

28' - Mandić blokira šut Hrvata, a onda braća donose radost Srbiji!  Viktor dodaje loptu s  desne strane, Strahinja s leve daje gol - 12:12 je! Još četiri minuta i 20 sekundi do kraja.

27' - Auh... Nezgodno. Radomir Drašović je treći put isključen, kraj meča za njega, Hrvati imaju gol više i igrača više...

26' - Trideset odbrana je Radoslav Filipović, naš golman, imao na prethodne tri utakmice. Zasad ima samo dve, i to iz 14 šuteva u okvir gola - Hrvati opet vode, a onda i se dobro brane... 

25' - Strahinja Rašović daje gol! Treći put na meču, sada je 11:11

24' - Auh, mnogo sreće za Srbiju u poslednjim momentima treće deonice. Igrač više je dosuđen za Hrvatsku, uz prekršaj na 12, 13 metara od srpskog gola. A onda se desilo još jedno isključivanje, zbog "pomeranja lopte" pre njenog uvođenja u igru, no Hrvati nisu uspeli da u tako kratkom preostalom vremenu postignu gol. U poslednjih osam minuta "delfini" ulaze sa pogotkom zaostatka, 10:11 je na kraju treće četvrtine...

24' - Ponovo Srbija nije iskoristila igrača više, Bijač je ostvario čak sedmu odbranu... 

24' - Iskusni Fatović se razigrao u drugom poluvremenu. Bar za sada. Daje gol za novo vođstvo "kockastih", 10:11.

23' - Gool! Nemanja Vico, drugi gol na meču, nerešeno je - 10:10!

Radost srpskih vaterpolista tokom četvrtfinala Svetskog prvenstva, Srbija -Hrvatska, u Dohi / Screenshot: RTS

23' - Dobro je, naši su naterali rivale da naprave prekršaj u napadu. Polu-kontra srpske ekipe, a u njoj je Franko Lazić napravio prekršaj za isključenje. Eto prilike za "delfine"...

22' - Pa, da li je moguće...? Mandiću brani penal golman Hrvata Bijač... Ostaje 9:10 za hrvatsku selekciju.

21' - Isplatio se hrvatski tajmaut i - ne samo to. Naši su pogrešili u narednoj akciji... Gubi Srbija sa 9:10.

20' - Hrvatska je na samom kraju svog napada uspela da iznudi isključenje Save Ranđelovića, pa njen selektor Ivica Tucak traži tajmaut da osmisli narednu akciju.

19' - Pa, šta se ovo dešava... Samo tri od deset situcija u kojoj su "delfini" brojčano jači - oni su iskoritili da daju gol. Da su samo malo smireniji naši vaterpolisti u tim momentima, rezultat bi bio daleko bolji. 

18' - Greše hrvatski vaterpolisti u svojoj ofanzivnoj akciji, a Srbi iznova dolaze do igrača više.

17' - Počela je treća deonica. Hrvati svoj napad nisu iskoristili, a naši su iznudili isključenje rivala - no, Vico se preračunao i lopta je izgubljena.

16'  - Lino Burić opet pogađa mrežu Srbije, taman pred kraj druge deonice, za 9:9. Time je završeno prvo poluvreme. I to kakvo! Vodili su Hrvati sa 1:3, pa su preokrenuli "delfini", imali i oni +2 (kada su poveli 7:5), ali - na veliki predah ide se uz nerešen rezultat. Fantastična utakmica...

16' - Sudije su pregledale da li je gol Hrvatske regularan, odnosno da li je šut upućen posle isteka napada... Kažu, "sve je u redu". A na drugoj strani terena, Srbi odmah uspevaju da nadmudre rivala, iznudili su peterac - Dušan Mandić je precizan, opet vode "delfini"!

Dušan Mandić izvodi penal na meču Srbija - Hrvatska na Svetskom prvenstvu u vaterpolu / Screenshot: RTS

15' - Pa, da li je moguće... Taman su se naši odbranili sa igračem više, tačnije sekund im je trebalo da kompletiraju svoje redove, a onda je Franko Lazić iz očaja šutirao s levog krila, a lopta, upućena u bliži ugao, prevarila golmana Srbije Radoslava Filipovića - i nerešeno je, opet.

15' - Nemanja Ubović! Gol našeg centra, lukavo je lobova golmana Hrvatske nakon što je izdržao duel sa čuvarom - 8:7 vode naši. Kakva utakmica...

15' - Rino Burić i drugi put pogađa iz šuta na ovom meču. Hrvatska je za tili čas izjednačila posle 7:5 za Srbiju.

14' - Fatović ekspresno smanjuje zaostatak Hrvata, koji su em prišli na 7:6, em se potom dobro odbranili. A onda i iznudili igrača više...

13' - Ma, tako je! Nikola Jakšić, novi gol, Srbija prvi put ima dva razlike - 7:5!

Radost Srba na tribinama tokom meča sa Hrvatskom u Dohi na Svetskom prvenstvu u vaterpolu / Screenshot: RTS

12' - Greše Hrvati. Izgleda da im nije svejedno što više nisu u prednosti...

11' - Gol! Nikola Jakšić, kapitenski! Posle prekršaja nad njim odmah se "podigao" i sa distance pogodio gornji levi ugao, Srbija opet vodi - 6:5

Lopta ulazi u gol Hrvata na meču sa Srbijom u Dohi, na Svetskom prvenstvu u vaterpolu / Screenshot: RTS

10' - Sjajan gol daju Hrvati, nema šta. Na 5:5 je, sa igračem više, pogodak dao Lončar, prihvativši "u skoku" iznad vode lopte u letu i prosledivši je, iza sebe, u mrežu Srbije. A "delfini" potom greše u svom napadu... Drama se nastavlja.

10' - Đorđe Vučinić daje drugi gol! Srbija vodi, 5:4, posle "odbojke" u situaciji sa igračem više! Hrvati su vodili sa 1:3, podsetimo, a od tada je serija Srbije 4:1, posle nove asistencije Viktora Rašovića s desnog krila.

9' - Počela je druga četvrtina. Naši su ovog puta bili brži u sprintu, ali su loše šutirali, da bi potom imali iznova sreće - Hrvati su prvi put na ovom šampionatu promašili u kontri, Fatović je pogodio spoljni deo mreže. 

8' - Gol! Strahinja Rašović, u samoj završnici uvodne deonice, na 1,4 sekunde do kraja, iako fauliran koji tren kasnije - bez kapice, daje gol s levog krila. Nerešeno je, 4:4. Kakva utakmica...

7' - Sreća za Srbiju! Igrač manje za "delfine", koji se nisu dobro postavili, ali je brzoplet šut Hrvatske poslao loptu samo na prečku. Napad će imati naši vaterpolisti (ali i oni žure, Đorđe Vučinić nije precizan, šutirao je na samom početku akcije, sa distance).

Detalj sa vaterpolo utakmice Srbija - Hrvatska na Svetskom prvenstvu / Screenshot: RTS

6' - Uzvraćaju Hrvati preko svog Rusa. Levoruki Konstantin Harkov, koji je prešao da igra za "kockaste", daje svoj drugi gol na ovom meču, sad ne iz kontre nego sa desnog krila - 3:4. A potom Srbija ne koristi svoj napad...

6' - Gol! Sava Ranđelović je strelac sa igračem više, Srbija je izjednačila! 3:3

5' - Dobro je! Odmah daje Srbija gol nakon što je gubila sa dva razlike, i ne samo to: Nakon što je Nemanja Vico smanjio na 2:3, Hrvati su napravili prekršaj u napadu.

4' - Drašović šutira s igračem više i golman Bijač spasava Hrvate, koji idu u kontru... a kao i sedam prethodnih puta na ovom šampionatu, i ovaj kontranapad realizuju, strelac je Konstanin Harkov, 1:3.

4' - Posle ofanzivnog prekršaja srpskih vaterpolista, hrvatski ne uspevaju da pronađu rupu u bedemu "delfina", pa su i oni prokockali napad. Prvi put na ovom meču.

3' - Jerko Marinić Kragić realizuje penal za Hrvate, koji vode sa 1:2.

2' - Gol! Dušan Mandić, u situaciji pozicionog napada, 6 na 6, sjajno pronalazi put lopti do mreže Hrvata! 1:1 je!

2' - Šteta! Ranđelović, pa Strahinja Rašović šutiraju sa igračem više, brane se Hrvati!

1' - Sa igračem više Hrvati daju gol, Marko Žuvela je strelac - 0:1

1' - Prvi napad imaju Hrvati, aktuelni vicešampioni Evrope.

1' - Utakmica je počela!

16.59 - Igrači su predstvljeni, intonirana je himna Srbije, "Bože pravde", sad još hrvatska, "Lijepa naša" i - spektakl može da počne.

Izlazak vaterpolista Srbije na meč sa Hrvatskom na Svetskom prvenstvu u Dohi / Screenshot: RTS

16.54 - Iz svlačionica na bazen stižu najpre vaterpolisti Srbije. Ima pozdrava za njih, ali ima i zvižduka, jer su na tribinama u Dohi i navijači Hrvatske.

16.50 - Najnovija vest: ŠPANIJA ODUVALA CRNU GORU: Evropski prvak u vaterpolu nadigrao "ajkule" i plasirao se u polufinale Svetskog prvenstva

Uoči meča

Derbi svetskog vaterpola, nakon što su obe ekipe izborile olimpijsku vizu, doneće odluku o tome ko će u borbu za medalje, odnosno u polufinale protiv Mađara ili Francuza. 

"Barakude" su na poslednja dva velika takmičenja pobedile Srbiju, pa i ne čudi što "delfini", kako su to otkrili u razgovoru za "Novosti", priželjkuju revanš.

"Kockasti" su od naših vaterpolista bili bolji na minulom Svetskom prvenstvu 2022. u Budimpešti, kada su u borbi za polufinale pobedili sa 14:12. Istim rezultatom slavili su i godinu dana ranije u okviru grupne faze na Olimpijskim igrama u Tokiju.

- Hrvatska je ekipa vrhunskih pojedinaca koji se odlično poznaju. Jaka je svaka linija, golman Bijač, jaki centri, odični šuteri. Najvažnija je odbrana, zajednička požrtvovanost u svakom momentu. Nema sumnje da nas čeka teška utakmica, ali ćemo sigurno učiniti sve da pobedimo i odemo u polufinale - istakao je u najavi meča srpski reprezentativac Đorđe Vučinić.

Ako je suditi po formi, izabranici Uroša Stevanovića sada imaju čemu da se nadaju. Odigrali su tri dobra meča u Dohi, savladali Japan, Crnu Goru i SAD i obezbedili vizu za predstojeće Olimpijske igre u Parizu. S druge strane, ekipa Ivice Tucka srušila je Australiju, Kinu i Južnu Afriku, ali je i poražena od Španije.

Bonus video: "Delije" poslale poruku Rusiji na meču Crvena zvezda - Voždovac

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)